Öppet för sen ansökan till höstens utbildning!
Vill du vara med och bidra till en hållbar utveckling i en framtidsbransch? Välj denna YH-utbildning, där du får lära dig om energi-, teknik- och klimatfrågor för att kunna skapa energieffektiva lösningar!
Utbildningen genomförs med vårt hybridformat FEIFLEX. Med den ledande FEIFLEX-tekniken kan du studera på plats eller live online var du än är – alltid med känslan av att du deltar i klassrummet.
Vi är glada över att kunna erbjuda denna utbildning i samarbete med lärcenter i: Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sollefteå, Sorsele och Vilhelmina.
400 yhp – 2 års heltidsstudier. Flera orter & online via FEIFLEX.
Vi har öppet för ansökan till höstens utbildningsstart. Ansök via länken nedan:
Antagning av behöriga sökande sker löpande i mån av plats.
Som energiingenjör öppnar sig många möjligheter! Yrket ger dig möjlighet till flexibilitet och variation, där du kan välja bland olika roller inom flera branscher. Det innefattar också många kontaktytor och ett gott samarbete med såväl arbetskollegor som entreprenörer.
Du arbetar med att hitta nya, och utveckla befintliga, energieffektiva lösningar för ett hållbart samhälle. Ditt dagliga arbete kan exempelvis handla om att följa upp energiförbrukningen i fastigheter, utforma energistrategier inom ett företag, eller skapa ett gott inomhusklimat i allt ifrån kontor till bostäder. Du kan även delta i byggprojekt för att se till att energikraven uppfylls i nya byggnader, eller ge stöd i energifrågor vid ombyggnation av fastigheter. Arbetsuppgifterna är många och det är en expansiv bransch – som ger dig chansen att forma ditt framtida arbete.
Exempel på yrkesroller är energiingenjör, energirådgivare, energispecialist, energistrateg eller projektledare inom hållbara system.
Behovet av energiingenjörer är stort i hela Sverige, och som allra störst i norra delen av landet. Vi är därmed mycket glada över att kunna erbjuda utbildningen i samarbete med lärcenter i sex olika kommuner: Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sollefteå, Sorsele och Vilhelmina.
Vi har öppnat upp för sen ansökan till utbildningsstarten hösten 2023. Gå till “Sen ansökan” överst på sidan för att lämna in din ansökan.
Fyll gärna i en intresseanmälan här ser vi till att du får aktuell information om utbildningen!
Har du kunskaper om delar av innehållet i denna YH-utbildning, genom tidigare studier eller relevant arbetserfarenhet? Med YH-flex har du möjlighet att tillgodoräkna kunskaperna och läsa enstaka kurser – för att få en YH-examen betydligt snabbare! Läs mer om YH-flex här.
Fyll gärna i en intresseanmälan till YH-flex här så informerar vi dig om denna YH-flexutbildning!
Förutom grundläggande behörighet krävs det även särskilda behörigheter för denna utbildning. Om du saknar den särskilda behörigheten och det inte finns tillräckligt många behöriga sökanden så erbjuder FEI en BFU, behörighetsgivande förutbildning. BFU är CSN-berättigad och pågår under 5 veckor. Om du har klarat BFU så är du garanterad en plats på utbildningen!
Läs mer under fliken “Behörighet & urval”.
FEI grundades 1888 och är en av Sveriges främsta utbildningsaktörer. Vårt goda rykte inom näringslivet och internationella nätverk ger dig en stor fördel hela vägen från studier till arbete.
Energiingenjör är en yrkeshögskoleutbildning, som anordnas i samarbete med arbetslivet och på uppdrag av Myndigheten för yrkeshögskolan. Tillsammans med ledningsgruppen, våra samarbetspartners och lärare säkerställer vi att utbildningen är aktuell och håller hög kvalitet.
Alla YH-utbildningar genomförs med hybridkonceptet FEIFLEX som möjliggör att du kan delta på plats och på distans. Med vår ledande FEIFLEX-teknik får du den bästa studieupplevelsen – oavsett om du deltar i våra specialutrustade lokaler på attraktiva adresser eller online i realtid.
Samarbetet med lärcenter i sju olika kommuner möjliggörs genom att studerande kan träffas på ett lokalt lärcenter och tillsammans delta i lektioner live online via FEIFLEX.
Läs mer under fliken “FEIFLEX & studieorter”.
Ekonomi och investeringsbedömning (20 yhp)
Energidistribution (30 yhp)
Energieffektiviseringsteknik (20 yhp)
Energiförsörjningssystem (20 yhp)
Energiproduktion (30 yhp)
Engelska som fackspråk (15 yhp)
Entreprenadjuridik (10 yhp)
Examensarbete (30 yhp)
Kyl- och värmepumpsteknik (15 yhp)
LIA, Lärande i Arbete (60+70 yhp)
Miljöcertifiering och hållbarhet (20 yhp)
Projektledning och projektmetodik (20 yhp)
Styr- och reglerteknik (20 yhp)
Tillämpad energiberäkning (20 yhp)
Utbildningen består till 26 veckor av LIA-praktik, Lärande i arbete. LIA är en framgångsfaktor som ger dig tillfälle att tillämpa dina kunskaper och lära dig yrket på en arbetsplats. FEI:s goda rykte inom näringslivet och internationella nätverk ger dig en stor fördel när du ansöker om LIA.
Det finns en stark efterfrågan av denna yrkesroll inom alla regioner där utbildningen erbjuds.
FEI är pionjärer när det gäller att nå ut och erbjuda valfrihet för studerande i hela Sverige. Det sker genom FEIFLEX – vårt innovativa och unika hybridsystem för flexibla studier.
FEIFLEX betyder att lektionerna genomförs i våra dynamiska klassrum samtidigt som de sänds i realtid. Du kan välja att närvara på plats i FEI:s lokaler eller online på distans.
Vi är glada över att kunna erbjuda utbildningen i samarbete med sex olika kommuner i Sverige. Det möjliggörs genom att studerande kan träffas på ett lärcenter i sin kommun och därifrån delta i lektionerna live online via hybridformatet FEIFLEX. Du får lokalt stöd och hjälp under din studietid och inför LIA-praktik om du väljer detta alternativ – det är ett tryggt sätt att studera.
Klicka på den kommun du är intresserad av nedan för mer information:
Dessutom går alla lektionerna att repetera i efterhand, hur många gånger du vill. Ett utmärkt sätt att förstärka inlärningen och förbereda inför examination.
FEIFLEX innebär fördelar för alla studerande oberoende av hur du väljer att studera för att passa just dina förutsättningar och din livssituation.
Du ansöker genom att klicka på “Till ansökan” på denna utbildningssida. Du kommer att hamna på yh-antagning.se där du fyller i din ansökan samt bifogar handlingar. För att ansöka kommer du att behöva skapa ett konto. All information gällande din ansökan förmedlas via yh-antagning.se.
Grundläggande behörighet att antas till utbildningen har den som uppfyller något av kriterierna:
Förutom grundläggande behörigheter som kan läsas mer om i avsnittet “Behörighet & urval” så krävs det även särskilda behörigheter för denna utbildning. De särskilda behörigheterna som krävs för att ansöka till Energiingenjör är: Energiteknik 1, eller Fysik 1 och Matematik.
Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen.
För Energiingenjör erbjuder vi en BFU (behörighetsgivande förutbildning) som gör dig fullt behörig även om du idag saknar den särskilda behörigheten. BFU innebär att om utbildningen inte har tillräckligt många behöriga sökanden, kommer du som ej behörig att kunna läsa en BFU, vilket är ett kurspaket på 5 veckor för att bli behörig, innan utbildningen startar. Om du har klarat BFU så är du garanterad en plats vid utbildningen.
För att kunna anmäla dig till BFU ber vi dig att göra en ansökan till utbildningen. Om du uppfyller kraven för grundläggande behörighet kommer du att bli kallad till ett urvalsprov. Om det är fler sökande än antalet beviljade platser kommer ett urval att ske.
Kursen är CSN-berättigad.
Om du saknar grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper kan du åberopa reell kompetens i din ansökan. FEI kan då istället göra en bedömning av din reella kompetens. Tänk på att du måste styrka detta i din ansökan med relevanta dokument såsom intyg, arbetslivserfarenhet, kursbetyg, utlåtande eller liknande.
För att styrka din ansökan ska du skicka in kopia på signerat gymnasiebetyg. Det går bra att fotografera eller scanna dokumenten men en Word-fil med inklistrade betyg är exempel på icke godkända underlag. Om du har utländska betyg ska dessa översättas och valideras. Det kan du göra via Universitets- och högskolerådet (UHR) läs mer på www.uhr.se.
Det är godkänt med foto på pappersbetyg, eller en skärmdump på betyg från antagning.se eller gymnasiala meriter, så länge betyg, poäng, namn och personnummer syns tydligt.
Alla utbildningar kommer att ha ett urvalsprov, som till stor del utgör urvalet till utbildningen. Provet består av delar i svenska, engelska och matematik. Du får mer information om provet efter att du ansökt och bedömts vara behörig till utbildningen.
I urvalsprocessen dokumenteras resultatet från urvalsprovet. Det utgör grunden för en antagningslista. Ledningsgruppen fattar beslut om antagningen utifrån antagningslistan.
När urvalet är gjort lämnas antagningsbesked. Om du blivit antagen måste du svara inom den tidsram som är satt för att behålla din plats. Svarar du inte går platsen vidare till nästa på tur.
Alla våra YH-utbildningar bedrivs på heltid och därmed kan du endast tacka ja till en utbildning.
De som inte har antagits kommer att bli placerade på reservlistan. När en antagen tackar nej till sin plats ges erbjudande till första reserv. Reserver antages löpande fram till tre veckor efter utbildningsstart. Vill du inte stå som reserv eller inte längre är intresserad vill vi gärna att du meddelar oss det.
Alla yrkeshögskoleutbildningar berättigar till studiemedel. Kontakta CSN för mer information, www.csn.se
Skicka gärna frågor till oss på yh@fei.se eller se om vi är live i chatten längst ner i högra hörnet.
Har du redan kunskaper om delar av innehållet i denna YH-utbildning, genom tidigare studier eller relevant arbetserfarenhet? Genom YH-flex har du möjlighet att tillgodoräkna kunskaperna och endast läsa enstaka kurser från utbildningen – för att få en YH-examen betydligt snabbare!
Efter din ansökan görs en behörighetsbedömning, för att du ska kunna göra ett urvalsprov. Om du blir antagen till YH-flex påbörjas en kompetensbedömning, tillsammans med våra utbildare och utbildningens ledningsgrupp. Sedan får du besked om vilka kurser du kan tillgodoräkna dig och vilka kurser du behöver gå. Du får en egen studieplan och uppnår din YH-examen snabbare!
Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig! Maila yh@fei.se eller ring 010-410 59 00.
Är du intresserad av nyheter och information om YH-flex? Fyll i en intresseanmälan här.
Yrkeshögskolan har etablerats som den kanske viktigaste utbildningsformen för arbetslivets kompetensförsörjning. FEI är en framträdande aktör inom YH. Vi erbjuder en rad aktuella och relevanta utbildningar som efterfrågas på arbetsmarknaden. Det betyder att YH-studier på FEI i mycket hög grad leder till jobb! Studierna är avgiftsfria och bedrivs på heltid.
FEI är även en av Sveriges främsta utbildare av medarbetare i företag och organisationer. FEI har således både YH-utbildning och kompetensutveckling för yrkesverksamma på programmet. Det innebär flera fördelar för dig som funderar på att läsa en YH-utbildning på FEI. Den kanske främsta fördelen är att FEI har ett grundmurat gott rykte i näringslivet. Det har du nytta av både när du letar praktikplats (LIA) och när du så småningom söker arbete efter examen. FEI ger dig också möjlighet att komma tillbaka och vidareutbilda dig i takt med att din karriär utvecklas och dina arbetsuppgifter förändras.
Studier på FEI är ett åtagande som innebär hårt arbete och full satsning. Utbildningarna är heltidsstudier och kräver ett stort engagemang. Att studierna fullgörs enligt utbildningsplanen är också ett krav för att få studiemedel från CSN under utbildningstiden.
FEI grundades redan 1888. 133 år senare ägs vi fortfarande av samma ideella medlemsförening – en ganska ovanlig ägarform i dagens utbildningslandskap. Skälet till att våra utbildningar har efterfrågats av näringslivet över tre sekel stavas kvalitet. FEI:s verksamhet styrs av ett utpräglat kvalitetstänkande och omsorg om våra studerande och samarbetspartners. Vi är stolta över vår långa historia och värnar om vårt varumärke. Om du väljer FEI kan du alltid vara säker på att få ett professionellt bemötande och en utbildningsupplevelse som är kvalitetssäkrad i minsta detalj.
Kontakta oss gärna om du har frågor! Hitta kontaktuppgifter till FEI:s YH-team här.
Alla YH-utbildningar utformas i samarbete med arbetslivet och efterfrågan på kompetens.
Det viktigaste sättet för arbetslivet att få inflytande över utbildningen är genom ledningsgruppen, som består av representanter från FEI, arbetslivet, skolväsendet och studerande. Ledningsgruppen säkerställer att utbildningen är aktuell, relevant och håller hög kvalitet. De ansvarar även för att anta sökande, tillgodoräknande av studier, examensbevis, kvalitetsarbete och att utbildningen genomförs enligt lagen för yrkeshögskolan.
Vi samarbetar även med ledande aktörer från arbetslivet som bland annat erbjuder studiebesök och som kan vara intresserade av att ta emot studenter på LIA-praktik eller framtida arbete.
Är du intresserad av att samarbeta med FEI YH? Fyll gärna i detta formulär så kontaktar vi dig!
Nästa ansökningsperiod öppnar den 1 februari 2024 för utbildningsstart under hösten 2024.
Våra utbildningar har en start per år, under augusti eller september beroende på utbildning.
För alla utbildningar krävs grundläggande behörighet för yrkeshögskolan. Det innebär avslutad gymnasieexamen eller motsvarande, samt goda kunskaper i svenska. Läs mer under “Behörighet & urval”
För alla utbildningar kommer det vara ett särskilt prov som ligger till grund för urvalet. Alla behöriga sökande erbjuds att skriva provet som består av delar i svenska, engelska och matematik. Mer information om detta får du när du ansökt till utbildningen.
Alla våra utbildningar går att ta del av via FEIFLEX. Det betyder att du kan välja mellan att medverka på plats eller delta aktivt i realtid via din dator.
Antagningsbeskedet meddelas vanligtvis under juni månad.
Vi förväntar oss att våra studerande har en dator för att kunna studera på bästa sätt. Om du studerar på distans via FEIFLEX krävs det också att du har en webbkamera och ett headset.
Det varierar beroende på utbildning. De flesta av våra YH-utbildningar är tvååriga och på 400 yhp. Några av våra utbildningar bedrivs under ett och ett halvt år och är på 300 yhp. En veckas studier motsvarar 5 yhp.
Alla våra utbildningar innebär heltidsstudier. Under varje kurs har vi i genomsnitt schemalagda lektioner två till tre dagar i veckan. Övrig tid arbetar du med projekt och gruppuppgifter samt egna studier. Under LIA-perioder följer du arbetsplatsens arbetstider.
Alla yrkeshögskoleutbildningar berättigar till studiemedel. Se CSN för mer information, www.csn.se
Alla kurser som förekommer i en utbildning har betygsskalan IG, G och VG och det gäller även för Lärande i arbete, LIA. Kunskapskontroller sker i form av muntliga och skriftliga tentamen, projektarbeten och inlämningsuppgifter, individuellt eller i grupp.
Varje utbildning har sin egen ledningsgrupp. I ledningsgruppen sitter representanter från näringslivet, de studerande och från utbildningsanordnaren. Majoriteten av ledningsgruppens medlemmar utgörs av personer från arbetslivet. Det garanterar att kursinnehållet är aktuellt.
Det varierar lite beroende på utbildning, men i snitt är det cirka 25-30 % av utbildningstiden som utgörs av LIA (praktik).
Utbildningsledaren och du som studerande samarbetar vid anskaffning av LIA-plats. Det ställer krav på att alla inblandade är aktiva och arbetar efter de riktlinjer som FEI har formulerat.
Du som går en utbildning på yrkeshögskolan har rätt att få särskilt pedagogiskt stöd om du har behov av det för att nå utbildningens mål. Det är reglerat i den förordning som alla utbildningar måste följa. Du kan läsa mer på www.myh.se.
Fick du inte svar på din fråga? Skicka gärna frågor till oss på yh@fei.se.
FEI har lång erfarenhet av samarbeten med svenska och utländska universitet och högskolor. Till följd av det kan vi bidra till en unik övergång från yrkeshögskolan till den akademiska världen med Top-up degrees, för dig som vill bygga på din YH-examen till en universitetsexamen.
FEI är den enda aktören i Sverige som erbjuder Top-up degrees, i samarbete med Coventry University i Storbritannien. Tillsammans erbjuder vi Top-up degrees med olika inriktningar:
Grundkravet för att kunna gå en Top-up degree är att du ska ha antingen:
Top-up degrees bedrivs på engelska, vilket innebär att du behöver ha goda språkkunskaper. Det krävs 6,5 IELTS-poäng, motsvarande betyg C eller högre i Engelska A och B från gymnasiet.
Som student är du inskriven vid Coventry University och deltar i undervisningen via FEIFLEX. Med vårt ledande hybridformat FEIFLEX genomförs lektionerna i våra dynamiska klassrum samtidigt som de sänds live. Du kan välja att delta på plats i FEI:s klassrum i Stockholm, eller live online var du än befinner dig. Dessutom kan du se och repetera alla lektioner i efterhand.
Du kan läsa en Top-up degree på heltid under ett år, alternativt på deltid under två år. Därmed kan du välja studietakt utifrån dina förutsättningar och även arbeta parallellt med utbildningen.
Vill du få aktuell information om våra Top-up degrees? Fyll gärna i intresseanmälan här.
Vill du träffa oss för att ställa just dina frågor om FEI:s Top-up degrees i samarbete med Coventry University? Håll utkik efter tillgängliga informationsmöten och anmäl dig här.
Coventry University grundades år 1843 och är ett högt rankat universitet samt ett av de största i hela Storbritannien. Det är ett modernt universitet med en lång erfarenhet av internationella samarbeten. Coventry University har idag flera internationella campus och 150 partneraktörer inom högre utbildning, som inkluderar ett globalt nätverk av 50 000 studerande från 40 länder.
En akademisk examen från Coventry University är internationellt gångbar och eftertraktad. Coventry University välkomnar inte enbart EU-studerande till Storbritannien, utan är det enda brittiska universitetet som har öppnat ett campus i Polen – Coventry University Wrocław. Som studerande vid Coventry University Wrocław, går du en engelsk utbildning utan att lämna EU.
Benny Stenström är utbildad energiingenjör och har arbetat på Vattenfall som bland annat produktionstekniker, anläggningsansvarig och verksamhetsutvecklare. Han ser sin egen karriär som exempel på bredden av yrkesroller inom energibranschen....
Ulf Nordstrand har arbetat i energibranschen större delen av sin yrkeskarriär, bland annat som Senior People Business Partner i Fortum och personalchef i Eon och Uniper. Deltagande i ledningsgruppen för...
En energiingenjör arbetar bland annat med att hitta nya energieffektiva lösningar och utveckla befintliga lösningar utifrån miljövänlighet och kostnadseffektivitet. Utbildningen anordnas i samverkan med arbetslivet och energibranschen är en expansiv...