Denna utbildning är för dig som vill vara med och bidra till en hållbar samhällsutveckling genom att minska energiförbrukningen inom industri och fastigheter. Du ges möjligheten att fördjupa dig i energi-, teknik och klimatfrågor. Energi är framtidens bransch, så ta chansen att påverka och utveckla samhället både ekonomiskt och miljömässigt.
Utbildningen genomförs med FEIFLEX – vårt hybridkoncept som står för geografiskt obundna studier.
400 yhp, 2 år, FEIFLEX: Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sollefteå, Sorsele, Vilhelmina Västervik & Distans
Energiingenjör är en yrkeshögskoleutbildning som anordnas i samverkan med arbetslivet och på uppdrag av Myndigheten för yrkeshögskolan. Du studerar på heltid under två år och får en yrkeshögskoleexamen. I varje kurs har vi i genomsnitt schemalagda lektioner två dagar per vecka. Övrig tid arbetar du med projekt, gruppuppgifter samt egna studier. Under Lärande i arbete (LIA) följer du arbetsplatsens arbetstider. Föreläsare och lärare som medverkar i utbildningen är personer med anknytning till yrkesområdet. Delkursen Engelska som fackspråk ges på engelska.
Energiingenjören hittar nya energieffektiva lösningar och utvecklar befintliga utifrån miljövänlighet och kostnadseffektivitet. För dig som framtida energiingenjör öppnar sig många möjligheter i en expansiv bransch. Utbildningen ger dig möjlighet till ett flexibelt arbete med stor variation mellan fältarbete och kontorsjobb.
Exempel på befattningar på kommande yrkesroll kan vara energiingenjör, energirådgivare, energispecialist, energistrateg eller projektledare inom hållbara system.
Efter avslutad utbildning ska deltagarna ha:
– Kunskaper om energikällor, energiförsörjningssystem, och om kedjan från energiproduktion till distribution och förbrukning.
– Färdigheter i att planera och genomföra energikartläggningar och energieffektiviseringsåtgärder.
– Kompetens för att självständigt kunna bedöma och värdera olika energiförsörjningslösningar och energibesparande åtgärder utifrån ekonomiska och hållbarhetsmässiga perspektiv.
Förutom grundläggande behörigheter som kan läsas mer om i avsnittet “Behörighet & urval” så krävs det även särskilda behörigheter för denna utbildning. De särskilda behörigheterna som krävs för att ansöka till Energiingenjör är:
eller
Utbildningens omfattning är 400 yhp (YH-poäng). Undervisning sker två dagar per vecka, klockan 09.00-16.00, under 80 veckor. 23 veckor utgörs av praktik sk. LIA -Lärande i arbete. Utöver schemalagda lektioner krävs självstudier i form av litteraturinläsning, övningsuppgifter, m.m.
Utbildningen består till 23 veckor av praktik, s.k. Lärande i arbete (LIA). LIA är en viktig framgångsfaktor för utbildningen. Den ger dig tillfälle att arbeta praktiskt inom yrkesområdet och därigenom möjligheter att tillämpa nyvunna kunskaper i ett skarpt läge. Du söker själv din LIA med stöd från skolan. Det finns en stark efterfrågan av denna yrkesroll i alla de regioner där utbildningen ges.
Alla yh-utbildningar genomförs i samarbete med det arbetsliv som behöver den kompetens som utbildningen leder till. Det viktigaste sättet för arbetslivet att få inflytande över utbildningen är genom ledningsgruppen. Ledningsgruppens ledamöter består av representanter från utbildningsanordnaren, arbetslivet, skolväsendet och studerande.
Ledningsgruppen säkerställer att utbildningen är aktuell och relevant. De ansvarar även för att anta sökande, tillgodoräknande av studier, examensbevis, kvalitetsarbete och att utbildningen genomförs enligt lagen för yrkeshögskolan.
Utbildningen består av ett antal kurser enligt nedan. En veckas studier motsvaras av 5 yhp (YH-poäng), utbildningen omfattar sammanlagt 400 yhp inklusive LIA.
Kursen ger kunskaper om elkraftekonomi ur ett samhällsperspektiv, distributions- och förbrukningsberäkningar, kalkylering och investeringsbedömningar, lönsamhetsbedömningar, samt relaterade kunskaper om marknadspriser, räntor, inflation, etc.
Kursen ger kunskaper om eldistributionssystemets uppbyggnad och utformning, kraftöverföring, ledningsdragning och ledningstyper, elnätsdimensionering, kraftledningar, ställverk och transformatorstationer.
Kursen ger kunskaper om energieffektiviseringsområden och olika energieffektiviseringstekniker och lösningar för värme-, kyl- och elproduktion, med fokus på alternativa energislag och metoder för miljövänlig energiproduktion och konsumtion som användandet av solceller, solpaneler, bränsleceller, värmepumpar, bioenergi och vindkraft.
Kursen ger kunskaper om energikällor, energiproduktion och om olika energisystem som förekommer i offentliga byggnader, industrilokaler och bostäder.
Kursen ger kunskaper om energiproduktion och omvandling från källor såsom vattenkraft, vindkraft, solceller, vågkraft, biogas, värmekraft och kärnkraft, samt de olika produktionsanläggningarnas uppbyggnad, funktion och arbetssätt, samt vilka de ingående huvudkomponenter är, och deras uppgift.
Kursen ska ge kunskaper om fackuttryck och affärskommunikation på engelska, med fokus på energiteknik. Kursen ges på engelska.
Kursen ger kunskaper om entreprenadavtal och upphandlingar, förekommande lagar i yrkesområdet, Avtalslagens bestämmelser, grundläggande begrepp i jordabalken, skadeståndsrättsliga definitioner och regler, förfrågningsunderlag, tekniska handlingar, etc.
Den studerande ska självständigt ta sig an en utmaning relaterad till projektering, konstruktion, genomförande, driftsättning, underhåll, reparationer eller hållbar förnyelse av energirelaterade anläggningar och därvid genomföra en strukturerad analys som grund för beslut och åtgärder.
Kursen ger kunskaper om kylteknik och komponenter i kylkretsen samt specialiserade kunskaper om kyl- och värmepumpsanläggningen och dess möjligheter i fastigheters klimat- och energisystem.
Kurserna ger de studerande möjligheter att omsätta teoretiska kunskaper i praktiken och att få erfarenheter som leder till anställningsbarhet inom yrkesområdet.
Kursen ger kunskaper om övergripande energi- och hållbarhetsfrågor med särskilt fokus på certifieringar av energiledningssystem, tjänster och standarder, som ISO 5000 och Miljöbyggnad.
Kursen ger kunskaper om projektstyrning, projektkommunikation och kvalitetssäkringsmodeller specifikt för nybyggnads-, ombyggnads- och underhållsarbeten, samt kunskaper om uppdragsledning, projektledning och ett projekts olika faser.
Kursen ger kunskaper om styr- och reglerteknik avseende automationsprocesser, larm-, övervaknings- och reglersystem, med fokus på styrning och reglering med PLC och olika typer av regulatorer, mätteknik för larm och kontinuerlig mätning samt funktioner i datorbaserade driftövervakningssystem.
Kursen ger kunskaper om hur energisimuleringsprogram är uppbyggda och fungerar, kunskaper om energiberäkning och energianalys samt relaterade energi besparingsåtgärder.
FEI är pionjärer när det gäller att nå ut och erbjuda valfrihet för studerande i hela Sverige. Det sker genom FEIFLEX – vårt innovativa och unika hybridsystem för flexibla studier.
FEIFLEX betyder att lektionerna genomförs i våra dynamiska klassrum samtidigt som de sänds i realtid. I denna utbildning kan du välja på att:
Dessutom går alla lektionerna att repetera i efterhand, hur många gånger du vill. Ett utmärkt sätt att förstärka inlärningen och förbereda inför examination.
Vi är glada att kunna erbjuda denna utbildning i sju olika kommuner/orter runt om i Sverige. Detta görs möjligt genom att de studerande kan träffas på lärcenter i sin kommun och därifrån se lektionerna live med vårt koncept FEIFLEX.
Klicka på den kommun du är intresserad av nedan för att komma till respektive ortsida.
FEIFLEX innebär fördelar för alla studerande oberoende av hur du väljer att studera för att passa just dina förutsättningar och din livssituation.
Du ansöker genom att klicka på “Till ansökan” på denna utbildningssida. Du kommer att hamna på yh-antagning.se där du fyller i din ansökan samt bifogar handlingar. För att ansöka kommer du att behöva skapa ett konto. All information gällande din ansökan förmedlas via yh-antagning.se.
Grundläggande behörighet att antas till utbildningen har den som:
Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen.
De flesta utbildningar kommer ha ett särskilt prov ett så kallat urvalsprov/antagningsprov. Det ligger till grund för urvalet till utbildningen. Alla behöriga sökande erbjuds att skriva provet som består av delar i svenska, engelska och matematik. Mer information om provet kommer du att få efter att du ansökt och blivit behörig till utbildningen.
Om du saknar grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper kan du åberopa reell kompetens i din ansökan. FEI kan då istället göra en bedömning av din reella kompetens. Tänk på att du måste styrka detta i din ansökan med relevanta dokument såsom intyg, arbetslivserfarenhet, kursbetyg, utlåtande eller liknande.
För att styrka din ansökan ska du skicka in kopia på signerat gymnasiebetyg. Det går bra att fotografera eller scanna dokumenten men en Word-fil med inklistrade betyg är exempel på icke godkända underlag. Om du har utländska betyg ska dessa översättas och valideras. Det kan du göra via Universitets- och högskolerådet (UHR) läs mer på www.uhr.se
I urvalsprocessen dokumenteras poängtal från betygsvärdering och särskilt prov. De utgör grunden för en antagningslista. Ledningsgruppen fattar beslut om antagningen utifrån antagningslistan.
När urvalet är gjort lämnas antagningsbesked. Om du blivit antagen måste du svara inom den tidsram som är satt för att behålla din plats. Väljer du att inte svara går platsen vidare till nästa på tur.
De som inte har antagits kommer att bli placerade på reservlistan. När en antagen tackar nej till sin plats ges erbjudande till första reserv. Reserver antages löpande fram till tre veckor efter utbildningsstart. Vill du inte stå som reserv eller inte längre är intresserad vill vi gärna att du meddelar oss det.
Alla yrkeshögskoleutbildningar berättigar till studiemedel. Kontakta CSN för mer information, www.csn.se
Skicka gärna frågor till oss på yh@fei.se eller se om vi är live i chatten längst ner i högra hörnet.
Yrkeshögskolan har etablerats som den kanske viktigaste utbildningsformen för arbetslivets kompetensförsörjning. FEI är en framträdande aktör inom YH. Vi erbjuder en rad aktuella och relevanta utbildningar som efterfrågas på arbetsmarknaden. Det betyder att YH-studier på FEI i mycket hög grad leder till jobb! Studierna är avgiftsfria och bedrivs på heltid. Nästa chans att påbörja en YH-utbildning på FEI augusti/september hösten 2021. Välkommen att ansöka!
FEI är även en av Sveriges främsta utbildare av medarbetare i företag och organisationer. FEI har således både YH-utbildning och kompetensutveckling för yrkesverksamma på programmet. Det innebär flera fördelar för dig som funderar på att läsa en YH-utbildning på FEI. Den kanske främsta fördelen är att FEI har ett grundmurat gott rykte i näringslivet. Det har du nytta av både när du letar praktikplats (LIA) och när du så småningom söker arbete efter examen. FEI ger dig också möjlighet att komma tillbaka och vidareutbilda dig i takt med att din karriär utvecklas och dina arbetsuppgifter förändras.
Studier på FEI är ett åtagande som innebär hårt arbete och full satsning. Utbildningarna är heltidsstudier och kräver ett stort engagemang. Att studierna fullgörs enligt utbildningsplanen är också ett krav för att få studiemedel från CSN under utbildningstiden.
Om du väljer en tvåårig YH-utbildning på FEI som leder till en yrkeshögskoleexamen erbjuds du en unik möjlighet. Efter YH-utbildningen kan du bygga på med fortsatta studier för att uppnå en internationell universitetsexamen, detta till förmånliga villkor. Du behöver inte göra ett karriäravbrott – studierna kan med fördel bedrivas på deltid parallellt med arbetet. Läs mer om top up-utbildningar inom International Business Management respektive Fashion Management with Marketing.
FEI grundades redan 1888. 133 år senare ägs vi fortfarande av samma ideella medlemsförening – en ganska ovanlig ägarform i dagens utbildningslandskap. Skälet till att våra utbildningar har efterfrågats av näringslivet över tre sekel stavas kvalitet. FEI:s verksamhet styrs av ett utpräglat kvalitetstänkande och omsorg om våra studerande och samarbetspartners. Vi är stolta över vår långa historia och värnar om vårt varumärke. Om du väljer FEI kan du alltid vara säker på att få ett professionellt bemötande och en utbildningsupplevelse som är kvalitetssäkrad i minsta detalj.
Välkommen att läsa mer om utbildningarna. Kontakta gärna oss på FEI om du har frågor eller vill ha råd, skicka e-post till yh@fei.se, ring 010-410 59 00 eller se om vi är online i chatten längst ner till höger.
Andreas Degerfeldt,
Verksamhetschef för FEI Yrkeshögskola
Välkommen till öppet hus på FEI Yrkeshögskola! Dessa tillfällen genomförs med FEIFLEX, dvs. du kan i normalfallet välja om du vill komma till FEI:s lokaler eller medverka på distans (med förbehållet att covid-19 gör att vi endast kan erbjuda medverkan online).
Våra öppna hus är en utmärkt möjlighet att bilda dig en uppfattning om FEI är rätt val för dig. Du träffar oss som jobbar här. Vi presenterar FEI och hur vårt kvalitetsarbete genomsyrar vår verksamhet. Du får information om hur det är att studera hos en etablerad utbildare som FEI inklusive en genomgång av vår unika hybridmodell FEIFLEX – särskilt viktigt om du tänker läsa i huvudsak på distans. Vi berättar förstås framförallt om utbildningarna i vårt utbud. I samband med detta får du också tillfälle att träffa de ambassadörer som bäst kan förmedla vad utbildningarna handlar om: nuvarande och tidigare studerande!
FEI:s öppna hus går av stapeln från och med mars 2021. Anmälan sker via länken nedan. Förbered dig genom att vässa dina frågor till oss och våra studerande!
Välkommen önskar FEI Yrkeshögskola.
Sista ansökningsdag är 12 maj 2021.
Våra utbildningar har en start per år. Dessa sker i augusti eller september beroende på utbildning.
I alla utbildningar är det krav på grundläggande behörighet för yrkeshögskolan. Det betyder avslutad gymnasieexamen eller motsvarande samt goda kunskaper i svenska. Läs mer under Ansökan & CSN.
Utbildningen Energiingenjör är vår enda utbildning som kräver mer än grundläggande behörighet. Läs mer på utbildningssidan för att se vilka behörigheter som krävs.
Ja, i alla utbildningar kommer det vara ett särskilt prov som ligger till grund för urvalet. Alla behöriga sökande erbjuds att skriva provet som består av delar i svenska, engelska och matematik. Mer information om detta får du när du ansökt till utbildningen.
Ja alla våra utbildningar går att ta del av via FEIFLEX. Vilket betyder att du kan välja mellan att medverka på plats eller delta aktivt i realtid via din dator.
Antagningsbesked meddelas under juni månad.
Ja, vi förväntar oss att våra studerande har en dator för att kunna studera på bästa sätt. Om du väljer att följa utbildningen på distans via FEIFLEX krävs det att du har en webbkamera och ett headset.
Det varierar beroende på utbildning. De flest av våra yrkeshögskoleutbildningar är tvååriga och på 400 yhp. Några av våra utbildningar bedrivs under ett och ett halvt år och är på 300 yhp. En veckas studier motsvarar 5 yhp.
Alla våra utbildningar innebär heltidsstudier. I varje kurs har vi i genomsnitt schemalagda lektioner två till tre dagar i veckan. Övrig tid arbetar du med projekt och gruppuppgifter samt egna studier. Under LIA-perioder följer du arbetsplatsens arbetstider.
Ja, alla yrkeshögskoleutbildningar berättigar till studiemedel. Kontakta CSN för mer information, www.csn.se
Alla kurser som förekommer i en utbildning har betygsskalan IG, G och VG och det gäller även för Lärande i arbete, LIA. Kunskapskontroller sker i form av muntliga och skriftliga tentamen, projektarbeten och inlämningsuppgifter, individuellt eller i grupp.
Varje utbildning har sin egen ledningsgrupp. I ledningsgruppen sitter representanter från näringslivet, de studerande och från utbildningsanordnaren. Majoriteten av ledningsgruppens medlemmar utgörs av personer från arbetslivet. Det garanterar att kursinnehållet alltid är aktuellt.
Det varierar lite beroende på utbildning, men i snitt är det cirka 25-30 % av utbildningstiden som utgörs av LIA (praktik).
Utbildningsledaren och du som studerande samarbetar vid anskaffning av LIA-plats. Det ställer krav på att alla inblandade är aktiva och arbetar efter de riktlinjer som FEI har formulerat.
Ja, du som går en utbildning på yrkeshögskolan har rätt att få särskilt pedagogiskt stöd om du har behov av det för att nå utbildningens mål. Det är reglerat i den förordning som alla utbildningar måste följa. Du kan läsa mer på www.myh.se
Fick du inte svar på din fråga? Skicka gärna frågor till oss på yh@fei.se eller se om vi är online i chatten längst ner till höger på sidan.
Angelica tog nyligen emot utmärkelserna ”Årets rookie 2020” och ”Årets smartaste mäklare 2020” för Mäklarhuset. Den sistnämnda fick hon dessutom tillsammans med en av sina chefer, Robin Ivarsson. – Det...
Country Manager, operativ chef och medlem i ledningsgruppen – Zahra Touil har under större delen av yrkeskarriären arbetat i olika chefsroller med fokus på affärs- och säljutveckling. Personalansvaret har alltid...
I snart fem år har Matilda Edberger arbetat som fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Lund, ett jobb hon trivs väldigt bra med. Hon har inga planer på att byta karriär, men...