Bokföring – från löpande bokföring till årsredovisning

Utbildningen riktar sig till dig som saknar eller har begränsad kunskap om bokföring och redovisning, som vill få kompetenser för att arbeta inom området.

Översikt

Under utbildningen lär du dig alla delar av det löpande bokföringsarbetet och att självständigt upprätta bokslut, samt får förståelse för hur du upprättar en årsredovisning. Efter utbildningen har du verktygen som krävs för att sköta redovisnings- och bokföringsarbetet i en mindre verksamhet, eller på en ekonomiavdelning i ett större företag.

Om utbildningen Bokföring – från löpande bokföring till årsredovisning:

Utbildningen omfattar tre delkurser. Den första kursen Löpande bokföring fokuserar på registrering av affärshändelser och att hantera skattedeklarationer, genom både manuella och datorbaserade övningar. Kursen avslutas med ett praktikfall.

Under den andra delkursen Bokslut lär du dig om periodisering av inkomster och utgifter, värdering av tillgångar och den påverkan dessa har på företagets resultat och ställning. Du får även tal del av praktiska tillämpningar av värderingsregler och ett omfattande praktikfall.

För den tredje kursen kan du välja mellan Årsredovisning enligt K2 eller Årsredovisning enligt K3.

Årsredovisning enligt K2, behandlar företagets årsredovisning enligt lagkrav och normer, inklusive en jämförelse med K3 och avslutas med räkenskapsanalys. Årsredovisning enligt K3 ger dig en djupgående teoretisk och praktisk kunskap i K3-regelverket, från upprättande av årsredovisning till kassaflödesanalys, med avslutande övningar.

I Sverige är det vanligast att mindre företag använder K2 för sin redovisning, medan större företag och koncerner är skyldiga att använda K3. En uppskattning är att över 90% av alla svenska aktiebolag använder K2 för sin redovisning.

Årsredovisning enligt K2 är förvald. Vänligen kontakta FEI på info@fei.se eller 010-410 59 00 om du önskar byta inriktning till Årsredovisning enligt K3.

Du lär dig om:

  • Hur affärshändelser registreras löpande och hur resultat och ekonomisk ställning rapporteras.
  • Hur inkomster och utgifter periodiseras, hur tillgångar värderas och hur värderingen påverkar företagets redovisade resultat och ekonomiska ställning.

Du och din arbetsgivare har möjlighet att själv välja mellan Årsredovisning enligt K2 och Årsredovisning enligt K3 som delkurs tre.

  • Årsredovisning enligt K2 - Hur företagets årsredovisning behandlas utifrån de krav som ställs i lagtext samt normgivande anvisningar och rekommendationer. I samband med detta kommer du att noggrant gå igenom och tillämpa de värderingsregler som finns i K2.
  • Årsredovisning enligt K3 - BFNAR 2012:1 (K3) vilket är det huvudregelverk som gäller för aktiebolag i Sverige. Det innebär bland annat att det är obligatoriskt för större företag att tillämpa K3 medan mindre företag i många fall kan välja att tillämpa det enklare K2- regelverket.

Utbildningen Bokföring – från löpande bokföring till årsredovisning riktar sig till:

Utbildningen riktar sig till dig som saknar eller har begränsad kunskap om bokföring och redovisning, men som vill få kompetenserna som behövs för att kunna arbeta inom området. Efter utbildningen har du verktygen som krävs för att sköta redovisnings- och bokföringsarbetet i en mindre verksamhet, eller på en ekonomiavdelning i ett större företag.

Kursinnehåll

  • Löpande bokföring
  • Bokslut
  • Årsredovisning enligt K2
  • Årsredovisning enligt K3

Genomförande

Omfattning:

Utbildningens tre delkurser går att genomföra under en 12-månadersperiod. Om de förvalda kurstillfällena vid bokningen inte passar kontaktar du oss för att lägga ditt individuella schema.

  • Delkurs 1 – Löpande bokföring: fem dagar under tre veckor, kl. 09.00-16.00
  • Delkurs 2 – Bokslut: fem dagar under tre veckor, kl. 09.00-16.00
  • Delkurs 3 – Årsredovisning enligt K2: fyra dagar, kl. 09.00-16.00 (intensiv)
  • Alt. delkurs 3 – Årsredovisning enligt K3: fyra dagar, kl 13.00 – 16.00 (intensiv)

Förberedelser krävs genom att ta del av inspelat material inför varje lektion.

Metodik:

Kursen genomförs med FEIFLEX vilket betyder att du vid varje lektionstillfälle kan välja om du vill närvara i FEI:s klassrum, eller delta live online på distans, med känslan av att du är på plats. Lektionerna spelas dessutom in så att du kan repetera i efterhand.

Intyg och certifikat:

FEI:s Certifikat Bokföring är en frivillig tentamensmöjlighet för dig som vill ha ett bevis på att du har mycket goda kunskaper inom externredovisningsområdet eller den så kallade affärsredovisningen. Det som krävs är:

  • Godkända tentamina på Löpande bokföring, Bokslut och Årsredovisning enligt K2 eller Årsredovisning enligt K3. Först när samtliga nivåer är avklarade erhålls Bokföringscertifikatet. Samtliga nivåer skall vara godkända inom en femårsperiod.
  • Dessutom krävs minst 70% närvaro för Årsredovisning enligt K2 eller Årsredovisning enligt K3. Det räcker således med att tentera kurserna Löpande bokföring och Bokslut.

Innehavare av Bokföringscertifikatet får rabatt vid fortsatta studier t.ex. på Ekonomichefsprogrammet.

Avgift:

57 450 kr exkl. moms. I avgiften ingår kurslitteratur och annat kursmaterial samt lunch och/eller kaffe.

Genom att boka utbildningen Bokföring – från löpande bokföring till årsredovisning spar du 25% jämfört med om du bokar de tre delkurserna separat. Dessutom ingår kostnadsfria tentamina i kurserna Löpande bokföring och Bokslut.

Vanliga frågor och svar

  • Vad får jag lära mig i utbildningen?
  • Behöver jag ha tidigare erfarenhet?
  • Vad är det för skillnad på K2 och K3?
  • Kan jag få ett certifikat?

Hittar du inte det du söker?
Vi hjälper dig.