Beatriz vill kombinera ekonomi med hållbarhet – studerar YH-utbildningen Energiingenjör hos FEI

Efter examen i företagsekonomi och en bakgrund inom företagande ville Beatriz Perez växla upp och bygga vidare på studierna med miljö och hållbarhet. Hennes miljöengagemang ledde henne till FEI och YH-utbildningen Energiingenjör.

– Miljö och energi är två områden som jag tycker är väldigt intressanta, och viktiga sektorer för hela samhället. Utifrån det började jag leta runt efter en passande YH-utbildning och fastnade för FEI:s utbildning till energiingenjör, säger Beatriz Perez.

En energiingenjör arbetar bland annat med att hitta nya energieffektiva lösningar och utveckla befintliga lösningar utifrån miljövänlighet och kostnadseffektivitet. Utbildningen anordnas i samverkan med arbetslivet och energibranschen är en expansiv bransch där efterfrågan på kompetens är hög.

– En sak som lockade med energi som arbetsområde är att det har så stor betydelse för hela samhället och den hållbara utvecklingen eftersom det är något som jag brinner för att bidra till. Att det är så brett och ger så många olika arbetsmöjligheter ser jag också som en stor fördel.

Innan Beatriz började studera på FEI gjorde hon grundliga efterforskningar bland de olika aktörerna som erbjuder utbildningen.

– Jag ringde runt och pratade med samtliga YH-skolor. En stor fördel med FEI är deras distansupplägg med FEIFLEX. Sedan är utbildningen välstrukturerad på alla sätt och vis, från information och kurslitteratur till hur de olika kurserna är upplagda. Det är extra viktigt för personer som studerar från olika städer.

Under den pågående utbildningen har Beatriz bland annat läst kurserna energiproduktion, miljöcertifiering och energiberäkning.

– Utbildningens pedagogiska upplägg gjorde att jag har kom in i det snabbt. Kursen energiberäkning var extra spännande eftersom vi fick prova på ett energisimuleringsprogram som många energiingenjörer använder. Det är positivt att vi så tidigt i utbildningen fick en försmak på hur de som faktiskt jobbar med det går till väga.

Efter utbildningen har Beatriz som målsättning att arbeta med energieffektivisering för att bidra till att utveckla och genomföra förändringar som kan gagna hela samhället.

– Det kommer hända så otroligt mycket inom energisektorn under de kommande åren och det känns spännande att kunna vara en del av det. FEI och den här utbildningen till energiingenjör är första steget för mig. Min målsättning är att i framtiden kunna hjälpa företag och organisationer att kombinera hållbarhet med kostnadseffektivitet.

Energiingenjör är en YH-utbildning som anordnas i samarbete med arbetslivet och på uppdrag av Myndigheten för yrkeshögskolan. Utbildningen erbjuds i samarbete med lärcenter i Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sollefteå, Sorsele, Vilhelmina och Västervik. Studierna sker på heltid under två år med lektioner cirka två dagar per vecka. I studierna ingår även LIA-praktik, som ger dig möjligheten att tillämpa dina kunskaper på en arbetsplats. Utbildningen genomförs via vårt hybridformat FEIFLEX som ger dig möjligheten att delta både på plats och online, med ledande teknik som säkerställer en högkvalitativ studieupplevelse.

Läs mer om YH-utbildningen Energiingenjör

Publicerat den 24 februari 2022