Behovet av kompetens växer inom energisektorn: ”Stora möjligheter att snabbt få arbete”

Energisektorn har utvecklats kraftigt de senaste 20 åren och med nya tekniska lösningar behövs även ny kompetens. FEI erbjuder den tvååriga YH-utbildningen Energiingenjör, där branschens största aktörer sitter med i ledningsgruppen, både för att ge råd om kursinnehåll och för att attrahera nästa generation av energiingenjörer.

– Smarta hem, elbilsladdare och privatpersoner som med solceller är med och levererar el in på nätet är bara några exempel på nya faktorer i energisystemet. Kompetensbehovet är en utmaning för  branschen, men samtidigt en möjlighet för de som är intresserade av att komma in på arbetsmarknaden, säger Benny Stenström, chef för avdelningen Produktionsstöd hos Vattenfall Vattenkraft och medlem i ledningsgruppen för FEI:s YH-utbildning Energiingenjör.


Benny Stenström är utbildad energiingenjör och har arbetat på Vattenfall som bland annat produktionstekniker, anläggningsansvarig och verksamhetsutvecklare. Han ser sin egen karriär som exempel på bredden av yrkesroller inom energibranschen.

– En utbildad energiingenjör har så många karriärmöjligheter, allt från tekniker och ingenjör till projektledare och arbetsledare. FEI:s utbildning är så pass bred att du efter examen kan söka i stort sett alla typer av jobb inom branschen.

Att energiindustrins behov av ny kompetens kommer fortsätta att växa råder det inga tvivel om, och det gäller särskilt de norra delarna av Sverige.

– En stor del av Sveriges elproduktion sker ju i norra Sverige eftersom vattenkraften finns där. Samtidigt är det många energitunga industrier som etablerar verksamheter, bland annat Hybrit, H2 Green Steel och Northvolt. Det sätter press på kompetensförsörjningen och gör att fler duktiga energiingenjörer behövs, både på produktionssidan och när det kommer till drift och energieffektivisering.

För att möta behovet av nya energiingenjörer i norra Sverige ger FEI YH-utbildningen i samarbete med lärcenter på sju olika orter: Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sollefteå, Sorsele, Vilhelmina och Västervik. Utbildningen går också att läsa helt via FEI:s hybridlösning FEIFLEX.

– Att utbildningen ges på distans och på de kommunala lärcentrumen är ett jättebra sätt att attrahera fler personer, då de inte behöver flytta för att utbilda sig. Det vore konstigt om utbildningen inte var tillgänglig på de platser där en stor del av arbetsmarknaden finns och jag är glad att jag kan vara med och bidra till att FEI gör det möjligt, säger Benny Stenström, chef för avdelning Produktionsstöd hos Vattenfall Vattenkraft.

Höstens utbildningsstart för Energiingenjör sker i augusti. Läs mer om YH-utbildningen här. 

Publicerat den 21 april 2022