5 snabba med utbildningsledaren – Energiingenjör 400 yhp

Vad gör utbildningen Energiingenjör på FEI Yrkeshögskola unik?

Den är unik eftersom det är den första YH-utbildningen som FEI erbjuder i samarbete med lärcenter i sju olika kommuner runtom i landet (Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sollefteå, Sorsele, Vilhelmina och Västervik). Samarbetena, i kombination med vårt hybridkoncept FEIFLEX, gör att vi når fler i vår målgrupp inom områden där efterfrågan på kompetens är stor. De studerande har möjlighet att delta i undervisning på ett lokalt lärcenter, samtidigt som de också kan delta på distans oavsett var de befinner sig. Utbildningen är dessutom väldigt bred, vilket ger studerande en bas för att kunna jobba med olika frågor inom energi, miljö och hållbarhet.

Vad gör energiingenjör till ett framtidsyrke?

Kompetens inom energi kommer alltid att behövas – nu mer än någonsin tidigare! Utvecklingen i samhället med elbilar, solceller och hållbara byggnader är några områden där energiingenjörer behövs. Samtidigt ökar kraven på rätt kompetens bland de som arbetar inom branschen, vilket ger dig som studerar på FEI en fördel i sammanhanget.

Vad är på gång inom branschen? Vilka utmaningar och möjligheter står den inför?

Digitaliseringen har accelererat till följd av pandemin, och även energibranschens kunder har tvingats bli digitala i högre utsträckning. Det ställer större krav på den som arbetar inom området. Branschens krav på hållbarhet och upplevelsen av branschens ansvar kring hållbarhet är lägre än föregående år, vilket också försvårats med elpriser som skjutit i höjden. Det i kombination med att det byggs i större utsträckning leder till en del utmaningar. Samtidigt innebär det stora möjligheter i att exempelvis se till att nya byggnader blir optimalt energieffektiva.

Vilka är de viktigaste kunskaperna för en energiingenjör?

Det viktigaste kunskaperna är att förstå det stora sambandet mellan alla delar inom energiområdet. Till exempel hur energiproduktion, energieffektivisering och miljöcertifieringar hänger ihop. Det är också viktigt att ha grundläggande kunskap inom fysik, energilära, energiteknik eller liknande, för att ta till sig utbildningen på bästa sätt och på så vis kunna tillämpa kunskaperna i praktiken.

Hur går det för våra studerande efter examen?

Utsikterna för dig som går utbildningen Energiingenjör på FEI är väldigt goda! Arbetslivet skriker efter rätt kompetens, vilket är den största anledningen till att utbildningen skapats. Energiområdet är en framtidsbransch och utvecklingen i samhället, både på mikro- och makronivå, gör dig väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden.

Utbildningsledaren är de studerandes kontaktperson, ledningsgruppens verkställare och ansvarig för att lärarna levererar enligt kurs- och kvalitetsmålen. Utbildningsledaren skapar och underhåller även branschkontakter, omvärldsbevakar och implementerar styrdokument från bl.a. Myndigheten för yrkeshögskolan.

Läs mer om yrkeshögskoleutbildningen Energiingenjör 400 yhp

Publicerat den 17 december 2021