Vad är det bästa med FEI:s YH-utbildning Food & Beverage Manager?

Jarenya Svartsjö har läst FEI:s YH-utbildning till Food & Beverage Manager och tog examen 2023. Här svarar hon på några frågor om utbildningen och hennes studietid på FEI!

Vad är det bästa med YH-utbildningen Food & Beverage Manager?

– Det absolut bästa med YH-utbildningen är det ökade självförtroendet och den praktiska kunskapen jag fick med mig. Trots att jag har över 15 års erfarenhet inom branschen, var det mesta av min tidigare erfarenhet från ett annat land. Utbildningen gav mig nya insikter och kunskaper kring ämnen som alkoholtillstånd, ekonomi, personalhantering och inköp. Alla dessa färdigheter har varit otroligt användbara i mitt nuvarande arbete. Dessutom älskade jag verkligen min LIA-praktik! Jag hade en fantastisk tid på Grand Hôtel.

Vad är det bästa med att plugga på FEI?

– Att få träffa fler i branschen som delar ens passion är en av de bästa sakerna med att plugga på FEI. Alla gör det av samma anledning och jag hade aldrig tidigare umgåtts med så många likasinnade människor. Människor som antingen hade arbetat i branschen i flera år och ville ha mer kunskap, eller personer som aldrig hade arbetat i branschen men ville öppna sin egen verksamhet. Vinentusiaster, ölentusiaster, matentusiaster – det var fantastiskt att umgås med människor jag kunde relatera till på det sättet. Vi var alla i olika åldrar, men det spelade ingen roll när vi alla arbetade mot samma mål. Dessutom knöt jag många värdefulla kontakter inom branschen, vilket verkligen öppnade upp nya möjligheter och vägar framåt.

Innan jag började studera pratade jag dessutom lite svenska. Eftersom utbildningen hölls på svenska lärde jag mig otroligt mycket och började känna mig bekväm med att prata och skriva på svenska. Nu är mitt jobb till stor del på svenska, så det har verkligen hjälpt mig mycket.

Vad är det bästa med att jobba inom denna bransch?

– Det bästa med att jobba inom denna bransch är de varierande arbetsuppgifterna. Den mångsidiga och dynamiska arbetsmiljön, tillsammans med möjligheten att tillämpa olika kunskaper inom bland annat ekonomi, personal och inköp, gör branschen stimulerande och givande.

Berätta lite mer om dig och din LIA-praktik:

– Jag har sedan tidigare en Bachelor of Arts från Victoria University of Wellington, där jag läste antropologi, lingvistik och teckenspråk. Jag har också arbetat inom hospitalitybranschen i cirka 15 år, där jag har haft roller som Assistant Restaurant Manager, Assistant Cafe Manager, Barista, Eventvärd, Hovmästare och liknande. Min LIA-praktik genomförde jag på Grand Hôtel Stockholm, där jag fick värdefulla praktiska kunskaper. Jag hade en engagerad handledare som verkligen gav mig möjligheten att lära mig massor och utvecklas!

Läs mer om FEI:s YH-utbildning Food & Beverage Manager här.

Publicerat den 23 april 2024