Vad är det bästa med FEI:s YH-utbildning Kvalificerad inköpare?

Karin Lööf läste FEI:s YH-utbildning till Kvalificerad inköpare, och tog examen 2023. Här svarar hon på några frågor om utbildningen och hennes studietid!

Vad är det bästa med YH-utbildningen Kvalificerad inköpare?

Det bästa är att utbildningen är så bred och att kunskapen man får är direkt applicerbar i det dagliga arbetet. När man är klar med studierna kan man välja att arbeta både med offentlig upphandling eller inköp. Man får dessutom praktisk erfarenhet och en fot in i branschen när man gör sin LIA-praktik, vilket är en stor fördel.

Vad är det bästa med att studera på FEI?

– Man har möjligheten att planera sina studier på ett flexibelt sätt och de som arbetar på FEI är otroligt stöttade. De har inställningen att allt är möjligt, vilket jag uppskattade mycket. Vi hade också väldigt erfarna lärare och ett tydligt inflytande som studerande. 

Vad är det bästa med att jobba inom inköpsbranschen?

Marknaden efterfrågar verkligen kompetens, vilket märks tydligt när man börjar jobba inom branschen. En av de bästa aspekterna med inköpsbranschen är att man hela tiden vill förbättra arbetet och lösa problem tillsammans. Det finns alltid möjlighet att utveckla både produkter och relationer. Sedan uppskattar jag verkligen kontakten och samspelet med människor.

Berätta lite mer om dig, din LIA-praktik och karriär efter YH-examen:

– Jag är utbildad fastighetsmäklare och har tidigare arbetat på bank under många år. Båda mina LIA-praktikperioder genomfördes på ett företag inom fordonsindustrin, VBG Group TE, som bland annat tillverkar släpvagnskopplingar. Där fick jag också extra- och sommarjobb vilket var superbra.

Under sista terminen på YH-utbildning blev jag gravid och sökte en tjänst som inköpare på Norautron AB, som bland annat tillverkar kretskort och andra elektronikprodukter. Jag blev kallad till intervju och fick börja jobba när jag var höggravid. Jag hann jobba några veckor innan dottern föddes och nu är jag föräldraledig. Det tyder verkligen på det är en bra bransch, med behov av utbildad personal. Dessutom har det varit jättekul för mig att växla från arbete inom finans till industri, det finns så många olika vägar att välja som inköpare!

Läs mer om FEI:s YH-utbildning Kvalificerad inköpare här.

Publicerat den 8 mars 2024