FEI:s inköpsutbildning är sedan många år etablerad som en av de viktigaste utbildningarna för den som vill göra karriär inom inköp. Strategier och underlag för inköp av varor ska tas fram utifrån omvärldens trender och efterfrågan.
Utbildningen genomförs med FEIFLEX – vårt hybridkoncept som står för geografiskt obundna studier.
400 yhp, 2 år, FEIFLEX: Stockholm & Distans
Kvalificerad inköpare är en Yrkeshögskoleutbildning (YH) som anordnas i samverkan med arbetslivet och på uppdrag av Myndigheten för yrkeshögskolan . Du studerar på heltid under 2 år och får en Yrkeshögskoleexamen. I varje kurs har vi i genomsnitt schemalagda lektioner två dagar i veckan. Övrig tid arbetar du med projekt, gruppuppgifter samt egna studier. Under Lärande i arbete (LIA) följer man arbetsplatsens arbetstider. Föreläsare och lärare som medverkar i utbildningen är personer med anknytning till yrkesområdet.
Att arbeta som Kvalificerad Inköpare handlar om att utveckla långsiktiga strategier. Kvalificerad inköpare är en utbildning för dig som vill utveckla kompetens för arbete inom området inköp/upphandling med strategiska frågor kring Supply Chain Management.
Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kompetenser för att
Exempel på befattningar på kommande yrkesroll kan vara kvalificerad Inköpare, anbudsförhandlare, inköpare/logistiker/upphandlare eller projektledare inom inköpsområdet.
Utbildningens omfattning är 400 yhp (YH-poäng). Undervisning sker två dagar per vecka, klockan 09.00-16.00, under 80 veckor. 22 veckor utgörs av praktik sk. LIA -Lärande i arbete. Utöver schemalagda lektioner krävs självstudier i form av litteraturinläsning, övningsuppgifter, m.m.
Utbildningen består till 22 veckor av praktik, s.k. Lärande i arbete (LIA). LIA är en viktig framgångsfaktor för utbildningen. Den ger dig tillfälle att arbeta praktiskt inom yrkesområdet och därigenom möjligheter att tillämpa nyvunna kunskaper i ett skarpt läge. I Kvalificerad Inköpare omfattar den första LIA-perioden 10 veckor, den andra 12 veckor. Du söker själv din LIA med stöd från skolan. Exempel på företag som är intresserade av att ta emot studenter från denna utbildning:
Arcona Adlibris Ahlberg Dollarstore Apotek Hjärtat ATA Hill & Smith ATP Atelier Axfood B. braun Babyland Bamba Bangerhead Björn Borg Bonava Candyking Coop Creative concept DGC Elekta Fortifikationsverket Fourfield Fredells Fuchs Oil Glitter Grandpa Gymgrossisten Happy Plugs Huddinge kommun ICA Intersport J. Lindeberg JM Kavli Kökets favoriter |
Lawab Lidingö kommun Linum Locum Mathem Natural Fragrance of Sweden NCC Nyköpings kommun Oscar Jocobsson Polarn och Pyret REXEL Scandinavian Airlines Skanska Sleepo Sophie by Sophie SR Stanley Security Superfront Svenska Kyrkan Svevia Telia Tierps kommun Twilfit Tyresö kommun Upphandlingscenter Falun-Borlänge Upplands-Bro kommun Vallentuna kommun Vapiano Vaxholms stad Venue Retail Värmdö kommun Åhlens Österåker kommun upphand. |
Ledningsgruppen består av företrädare för FEI, arbetslivet och offentligt skolväsende. Följande organisationer kommer att vara representerade:
Vaxholms stad Coop Skanska Designtorget |
Effso Åhlens SILF (Sveriges Inköps- och logistikförbund) |
Utbildningen består av ett antal kurser enligt nedan. En veckas studier motsvaras av 5 yhp (YH-poäng), utbildningen omfattar sammanlagt 400 yhp inklusive LIA.
Kursen mål är att ge de studerande insikter i och kunskaper om offentlig upphandling och de lagar och principer som styr området.
Kursens mål är att ge kunskaper, insikter och färdigheter om inköpsfunktioners roller, arbetssätt, metoder och principer.
Kursen mål är att ge de studerande grundläggande kunskaper och insikter om de olika inköpsavtal och avtalsformer som används inom verksamheter som inte omfattas av lagen om offentlig upphandling.
Kursens syfte och mål är att ge kunskap om organisationens övergripande strategi och strategiska val inom såväl privat som offentlig verksamhet. Den studerande ges kunskap om teoretiska strategimodeller och hur de kan tillämpas. Särskild tonvikt läggs på kopplingen till funktionsstrategier för Supply Chain Management och inköp. Den studerande ges även kunskap om inköps betydelse för verksamhetens förmåga att nå övergripande mål.
Målet med kursen är att ge grundläggande kunskap om modern logistik inom områden som leverantörsbedömning, flödeskartläggning, logistikkostnader, totalkostnadsanalys, lager- och produktionsstyrning, dvs. olika metoder för effektiva flöden.
Målet med kursen är att ge nödvändiga kunskaper i företagsekonomi. Orientera om sambanden mellan nationell och global ekonomi samt skapa förståelse för vilka faktorer som påverkar ekonomin i såväl privata företag som i offentlig verksamhet.
Målet med kursen är att ge kunskap inom de rättsområden som är nödvändiga för den framtida yrkesutövningen.
Målet med kursen är att ge insikt i en/ett programvara/system vanligt förekommande inom yrkesområdet, till exempel Visma Proceedo.
Målet med kursen är att förstå hållbarhetsbegreppets affärsmässiga betydelse i inköpsprocessen.
Målet med kursen är att ge kunskap, färdighet och kompetens för att kunna uttrycka sig säkert, korrekt och begripligt i olika affärssituationer.
Målet med kursen är att ge kunskap om de grundläggande faserna i förhandlingsprocessen.
An introduction to the language and skills required to operate effectively in an international environment. The course covers areas including e-mail, presentations, negotiation and meetings. The emphasis is on communicating accurately and appropriately, with a focus on situations and vocabulary related to Purchasing Management.
Målet med kursen är att den studerande ska få insikt i organisationers uppbyggnad, utveckling och struktur. Det är även att lära sig att planer, genomföra och följa upp olika projekt. Målet är även att ge kunskaper i kommunikation och samverkan i grupp.
Målet med kursen är att tillämpa grundläggande teoretiska kunskaper inom yrkesområdet med särskild inriktning mot de kurser som föregått LIA-perioden, samt att skapa förståelse för arbetsrutinerna på en inköpsavdelning.
Målet med kursen är att i praktisk handling kunna omsätta sin teoretiska förståelse från kurserna till en yrkeskompetens och uppnå anställningsbarhet.
Examensarbetet ska vara en fördjupning inom yrkesområdet och behandla en undersökning utifrån en problemformulering. Examensarbetet ska redovisas skriftligt och muntligt samt försvaras vid opposition.
FEI är pionjärer när det gäller att nå ut och erbjuda valfrihet för studerande i hela Sverige. Det sker genom FEIFLEX – vårt innovativa och unika hybridsystem för flexibla studier.
FEIFLEX betyder att lektionerna genomförs i våra dynamiska klassrum samtidigt som de sänds i realtid. I denna utbildning kan du välja på att:
Dessutom går alla lektionerna att repetera i efterhand, hur många gånger du vill. Ett utmärkt sätt att förstärka inlärningen och förbereda inför examination.
Våra lokaler i Stockholm ligger mycket centralt. FEI city campus återfinns på Kammakargatan vid Johannes kyrka, ett stenkast från Kungsgatan och Stureplan. Vi erbjuder snygga och moderna lokaler för undervisning och studier. Vårt luftiga studiecenter, där vi också erbjuder ett fullt utrustat kök och möjligheter att äta egen lunch, ligger i hörnet av Döbelnsgatan och Kammakargatan. Du är också välkommen till FEI Restaurant & Lounge, områdets kanske bästa restaurang! Hitta till FEI i Stockholm.
FEIFLEX innebär fördelar för alla studerande oberoende av hur du väljer att studera för att passa just dina förutsättningar och din livssituation.
Du ansöker genom att klicka på “Till ansökan” på denna utbildningssida. Du kommer att hamna på yh-antagning.se där du fyller i din ansökan samt bifogar handlingar. För att ansöka kommer du att behöva skapa ett konto. All information gällande din ansökan förmedlas via yh-antagning.se.
Grundläggande behörighet att antas till utbildningen har den som:
Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen.
De flesta utbildningar kommer ha ett särskilt prov ett så kallat urvalsprov/antagningsprov. Det ligger till grund för urvalet till utbildningen. Alla behöriga sökande erbjuds att skriva provet som består av delar i svenska, engelska och matematik. Mer information om provet kommer du att få efter att du ansökt och blivit behörig till utbildningen.
Om du saknar grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper kan du åberopa reell kompetens i din ansökan. FEI kan då istället göra en bedömning av din reella kompetens. Tänk på att du måste styrka detta i din ansökan med relevanta dokument såsom intyg, arbetslivserfarenhet, kursbetyg, utlåtande eller liknande.
För att styrka din ansökan ska du skicka in kopia på signerat gymnasiebetyg. Det går bra att fotografera eller scanna dokumenten men en Word-fil med inklistrade betyg är exempel på icke godkända underlag. Om du har utländska betyg ska dessa översättas och valideras. Det kan du göra via Universitets- och högskolerådet (UHR) läs mer på www.uhr.se
I urvalsprocessen dokumenteras poängtal från betygsvärdering och särskilt prov. De utgör grunden för en antagningslista. Ledningsgruppen fattar beslut om antagningen utifrån antagningslistan.
När urvalet är gjort lämnas antagningsbesked. Om du blivit antagen måste du svara inom den tidsram som är satt för att behålla din plats. Väljer du att inte svara går platsen vidare till nästa på tur.
De som inte har antagits kommer att bli placerade på reservlistan. När en antagen tackar nej till sin plats ges erbjudande till första reserv. Reserver antages löpande fram till tre veckor efter utbildningsstart. Vill du inte stå som reserv eller inte längre är intresserad vill vi gärna att du meddelar oss det.
Alla yrkeshögskoleutbildningar berättigar till studiemedel. Kontakta CSN för mer information, www.csn.se
Skicka gärna frågor till oss på yh@fei.se eller se om vi är live i chatten längst ner i högra hörnet.
Yrkeshögskolan har etablerats som den kanske viktigaste utbildningsformen för arbetslivets kompetensförsörjning. FEI är en framträdande aktör inom YH. Vi erbjuder en rad aktuella och relevanta utbildningar som efterfrågas på arbetsmarknaden. Det betyder att YH-studier på FEI i mycket hög grad leder till jobb! Studierna är avgiftsfria och bedrivs på heltid. Nästa chans att påbörja en YH-utbildning på FEI augusti/september hösten 2021. Välkommen att ansöka!
FEI är även en av Sveriges främsta utbildare av medarbetare i företag och organisationer. FEI har således både YH-utbildning och kompetensutveckling för yrkesverksamma på programmet. Det innebär flera fördelar för dig som funderar på att läsa en YH-utbildning på FEI. Den kanske främsta fördelen är att FEI har ett grundmurat gott rykte i näringslivet. Det har du nytta av både när du letar praktikplats (LIA) och när du så småningom söker arbete efter examen. FEI ger dig också möjlighet att komma tillbaka och vidareutbilda dig i takt med att din karriär utvecklas och dina arbetsuppgifter förändras.
Studier på FEI är ett åtagande som innebär hårt arbete och full satsning. Utbildningarna är heltidsstudier och kräver ett stort engagemang. Att studierna fullgörs enligt utbildningsplanen är också ett krav för att få studiemedel från CSN under utbildningstiden.
Om du väljer en tvåårig YH-utbildning på FEI som leder till en yrkeshögskoleexamen erbjuds du en unik möjlighet. Efter YH-utbildningen kan du bygga på med fortsatta studier för att uppnå en internationell universitetsexamen, detta till förmånliga villkor. Du behöver inte göra ett karriäravbrott – studierna kan med fördel bedrivas på deltid parallellt med arbetet. Läs mer om top up-utbildningar inom International Business Management respektive Fashion Management with Marketing.
FEI grundades redan 1888. 133 år senare ägs vi fortfarande av samma ideella medlemsförening – en ganska ovanlig ägarform i dagens utbildningslandskap. Skälet till att våra utbildningar har efterfrågats av näringslivet över tre sekel stavas kvalitet. FEI:s verksamhet styrs av ett utpräglat kvalitetstänkande och omsorg om våra studerande och samarbetspartners. Vi är stolta över vår långa historia och värnar om vårt varumärke. Om du väljer FEI kan du alltid vara säker på att få ett professionellt bemötande och en utbildningsupplevelse som är kvalitetssäkrad i minsta detalj.
Välkommen att läsa mer om utbildningarna. Kontakta gärna oss på FEI om du har frågor eller vill ha råd, skicka e-post till yh@fei.se, ring 010-410 59 00 eller se om vi är online i chatten längst ner till höger.
Andreas Degerfeldt,
Verksamhetschef för FEI Yrkeshögskola
Välkommen till öppet hus på FEI Yrkeshögskola! Dessa tillfällen genomförs med FEIFLEX, dvs. du kan i normalfallet välja om du vill komma till FEI:s lokaler eller medverka på distans (med förbehållet att covid-19 gör att vi endast kan erbjuda medverkan online).
Våra öppna hus är en utmärkt möjlighet att bilda dig en uppfattning om FEI är rätt val för dig. Du träffar oss som jobbar här. Vi presenterar FEI och hur vårt kvalitetsarbete genomsyrar vår verksamhet. Du får information om hur det är att studera hos en etablerad utbildare som FEI inklusive en genomgång av vår unika hybridmodell FEIFLEX – särskilt viktigt om du tänker läsa i huvudsak på distans. Vi berättar förstås framförallt om utbildningarna i vårt utbud. I samband med detta får du också tillfälle att träffa de ambassadörer som bäst kan förmedla vad utbildningarna handlar om: nuvarande och tidigare studerande!
FEI:s öppna hus går av stapeln från och med mars 2021. Anmälan sker via länken nedan. Förbered dig genom att vässa dina frågor till oss och våra studerande!
Välkommen önskar FEI Yrkeshögskola.
Sista ansökningsdag är 12 maj 2021.
Våra utbildningar har en start per år. Dessa sker i augusti eller september beroende på utbildning.
I alla utbildningar är det krav på grundläggande behörighet för yrkeshögskolan. Det betyder avslutad gymnasieexamen eller motsvarande samt goda kunskaper i svenska. Läs mer under Ansökan & CSN.
Utbildningen Energiingenjör är vår enda utbildning som kräver mer än grundläggande behörighet. Läs mer på utbildningssidan för att se vilka behörigheter som krävs.
Ja, i alla utbildningar kommer det vara ett särskilt prov som ligger till grund för urvalet. Alla behöriga sökande erbjuds att skriva provet som består av delar i svenska, engelska och matematik. Mer information om detta får du när du ansökt till utbildningen.
Ja alla våra utbildningar går att ta del av via FEIFLEX. Vilket betyder att du kan välja mellan att medverka på plats eller delta aktivt i realtid via din dator.
Antagningsbesked meddelas under juni månad.
Ja, vi förväntar oss att våra studerande har en dator för att kunna studera på bästa sätt. Om du väljer att följa utbildningen på distans via FEIFLEX krävs det att du har en webbkamera och ett headset.
Det varierar beroende på utbildning. De flest av våra yrkeshögskoleutbildningar är tvååriga och på 400 yhp. Några av våra utbildningar bedrivs under ett och ett halvt år och är på 300 yhp. En veckas studier motsvarar 5 yhp.
Alla våra utbildningar innebär heltidsstudier. I varje kurs har vi i genomsnitt schemalagda lektioner två till tre dagar i veckan. Övrig tid arbetar du med projekt och gruppuppgifter samt egna studier. Under LIA-perioder följer du arbetsplatsens arbetstider.
Ja, alla yrkeshögskoleutbildningar berättigar till studiemedel. Kontakta CSN för mer information, www.csn.se
Alla kurser som förekommer i en utbildning har betygsskalan IG, G och VG och det gäller även för Lärande i arbete, LIA. Kunskapskontroller sker i form av muntliga och skriftliga tentamen, projektarbeten och inlämningsuppgifter, individuellt eller i grupp.
Varje utbildning har sin egen ledningsgrupp. I ledningsgruppen sitter representanter från näringslivet, de studerande och från utbildningsanordnaren. Majoriteten av ledningsgruppens medlemmar utgörs av personer från arbetslivet. Det garanterar att kursinnehållet alltid är aktuellt.
Det varierar lite beroende på utbildning, men i snitt är det cirka 25-30 % av utbildningstiden som utgörs av LIA (praktik).
Utbildningsledaren och du som studerande samarbetar vid anskaffning av LIA-plats. Det ställer krav på att alla inblandade är aktiva och arbetar efter de riktlinjer som FEI har formulerat.
Ja, du som går en utbildning på yrkeshögskolan har rätt att få särskilt pedagogiskt stöd om du har behov av det för att nå utbildningens mål. Det är reglerat i den förordning som alla utbildningar måste följa. Du kan läsa mer på www.myh.se
Fick du inte svar på din fråga? Skicka gärna frågor till oss på yh@fei.se eller se om vi är online i chatten längst ner till höger på sidan.
Angelica tog nyligen emot utmärkelserna ”Årets rookie 2020” och ”Årets smartaste mäklare 2020” för Mäklarhuset. Den sistnämnda fick hon dessutom tillsammans med en av sina chefer, Robin Ivarsson. – Det...
Country Manager, operativ chef och medlem i ledningsgruppen – Zahra Touil har under större delen av yrkeskarriären arbetat i olika chefsroller med fokus på affärs- och säljutveckling. Personalansvaret har alltid...
I snart fem år har Matilda Edberger arbetat som fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Lund, ett jobb hon trivs väldigt bra med. Hon har inga planer på att byta karriär, men...