Vad är det bästa med FEI:s YH-utbildning Food & Beverage Manager?

Anton Wikberg har läst FEI:s YH-utbildning till Food & Beverage Manager och tog examen 2024. Här svarar han på några frågor om utbildningen och hans studietid på FEI!

Vad är det bästa med YH-utbildningen Food & Beverage Manager?

– Det bästa med denna YH-utbildning är variationen av intressanta kurser tillsammans med alla engagerade lärare. Du får läsa kurser om allt ifrån ledarskap och företagsekonomi, till kalkylering och försäljning, samt revenue management och praktiskt personalarbete.

Vad är det bästa med att plugga på FEI?

Det har varit så smidigt att kunna delta i lektioner live online genom FEIFLEX. Jag uppskattar verkligen hur mycket FEI satsar på det digitala, för att det ska vara möjligt för vem som helst att kunna delta i undervisningen var man än befinner sig.

Sedan vill jag också passa på att hylla utbildningsledaren som är spindeln i nätet och får allt att fungera klockrent, både när det gäller schemaläggningen och återkopplingen från studerande. Vi som läser utbildningen får verkligen vara med och ge feedback på innehållet, engagemanget och vad som kan förbättras. Utbildningsledaren är som klippt och skuren för denna roll!

Vad är det bästa med att jobba inom denna bransch?

Det kanske låter klyschigt, men det bästa med att jobba i restaurangbranschen är mötet med alla gäster och kollegor. Att ge gäster riktigt bra service kan vara en utmaning, eftersom många idag är så medvetna om vad bra service innebär. Många har även bra koll på vilka trender som finns inom branschen och hur en hållbar restaurangverksamhet ska vara. Samtidigt kan man få en väldigt fin kontakt med många gäster och det strävar jag efter varje gång jag arbetar.

Att ha engagerande kollegor är också en ynnest, som gör att man blir inspirerad, intresserad, nyfiken och driven. Det är verkligen en rolig och utmanande bransch att jobba i.

Berätta lite mer om dig, din LIA-praktik och karriär efter YH-examen:

– I grund och botten är jag kock. Jag tillbringade 17 år i olika restaurangkök innan jag valde att sätta mig i skolbänken igen för att utvecklas och läsa YH-utbildningen Food & Beverage Manager. Mina LIA-praktikperioder genomförande jag på Hotel Diplomat och Aloë. På Hotel Diplomat fick jag exempelvis sätta mig in i hur man gör en intäktsbudget, beräkna personal- och råvarukostnader, göra kalkyler av maträtter, samt delta i den dagliga servicen i restaurangen.

Min ambition är att i framtiden ha en ledarroll, där jag får vara med att utveckla den svenska restaurangbranschen och besöksnäringen till att bli världsledande. Vi har en enorm potential när det gäller matlagning, tillverkning av drycker och att producera råvaror av högsta kvalitet.

Det finns dessutom ett ämne som jag brinner lite extra för, psykisk ohälsa, som jag kommer att arbeta hårt för att motverka på min framtida arbetsplats. När medarbetare mår bra och trivs på sin arbetsplats, så genomsyrar det hela restaurangverksamheten. Då får man nöjda gäster som kommer tillbaka om och om igen, svårare än så är det inte.

Läs mer om FEI:s YH-utbildning Food & Beverage Manager här.

Publicerat den 8 mars 2024