Företagsekonomi för ekonomer

Denna kurs – som även inleder Ekonomichefsprogrammet – innebär uppfräschning och uppdatering: kursen ger aktuella kunskaper i bokslut, kalkylering och hur företaget påverkas av beslut i omvärlden. Tre olika ämnesspecialister förmedlar praktiska kunskaper via våra egenhändigt producerade utbildningsfilmer. Aktuella metoder, lagar och regler tas upp. En perfekt introduktionskurs som du tar del av i din dator, läsplatta eller smarta telefon.

Nästa kursstart
25 september 2024
Omfattning

1 förmiddag/vecka - 4 veckor

Avgift 27 400 kr
Ordinarie avgift ex. moms

Översikt

Om kursen

Denna kurs ges i form av inspelade föreläsningar samtidigt som du får handledarstöd av FEI:s erfarna lärare. Den motsvarar cirka åtta dagar traditionell klassrumsbaserad undervisning. Kursen är därför schemalagd under cirka en månad. Detta för att även ge dig tid att göra övningar och läsa in litteratur.

Kursen omfattar tre områden som är viktiga för dig som är ekonom. Kursens första avsnitt behandlar samhällsekonomiska begrepp och samband, syftet är att kunna tolka och förstå hur det egna företagets situation påverkas av förändringar i samhällsekonomin. Därefter följer en sammanfattande genomgång av de viktigaste frågorna vid bokslutsarbete. Avslutningsvis behandlas centrala begrepp inom kalkylering och ekonomistyrning.

För vem?

Kursen vänder sig till dig som redan arbetar som ekonom men du känner att du vill uppdatera och komplettera gamla kunskaper. Kursen förutsätter att du kan löpande bokföring inklusive grundläggande kunskaper i hur ett årsbokslut upprättas. Du har också vissa kunskaper i grundläggande kalkyleringsbegrepp, till exempel fasta och rörliga kostnader. Ingående kunskaper i samhälls-/nationalekonomi förutsätts inte. Kursen är också lämplig för dig som inhämtat goda kunskaper i ekonomi genom att, exempelvis, arbeta som chef med lönsamhetsansvar.

Kursinnehåll

  • Samhällsekonomi
    – BNP, utrikeshandel och bytesbalans
    – Tillväxt, inflation och arbetslöshet
    – Finans- och penningpolitik
  • Redovisning och bokslut
    – Periodiserings- och värderingsfrågor i samband med bokslut
    – Bokslutsdispositioner och skatt
    – Regelverket avseende K2 och K3
  • Ekonomiska kalkyler
    – Principer för ekonomisk kalkylering
    – Ekonomisk analys och styrning

Efter kursen

Efter kursen har du uppdaterade kunskaper inom kursens huvudområden. Du känner till aktuella trender, lagstiftning och regelverk. Du har fått en repetition av hur bokslut upprättas och du känner till de huvudsakliga skillnaderna mellan K2- och K3-reglerna.

Fakta

Omfattning

Kursen omfattar 1 förmiddag/vecka i 4 veckor, sammanlagt 4 dagar.

Genomförande

Kursen genomförs med FEIFLEX vilket betyder att du vid varje enskilt tillfälle kan välja om du vill:

  • Närvara i FEI:s klassrum. Detta alternativ är för dig som vill studera på traditionellt sätt. Du värdesätter studiemiljön på FEI och möjligheten att nätverka på plats med dina studiekamrater.

eller

  • Delta live på distans, var du än befinner dig, till exempel på kontoret. Du hörs och syns i klassrummet, kan ställa frågor, diskutera och vara med i gruppövningar, precis som om du hade varit på plats.

 

Lektionerna spelas dessutom in så att du kan repetera i efterhand. Alla deltagare har tillgång till inspelningarna.

Välj det alternativ som passar dig och din arbetsgivare bäst!

Intyg

Samtliga deltagare som uppfyller närvarokravet på minst 70% erhåller FEI:s studieintyg med kursbeskrivning.

Avgift

27 400 kr exkl. moms. I avgiften ingår kurslitteratur och annat kursmaterial samt lunch och/eller kaffe. Avgiften faktureras före kursstart.

Eget företag/privatperson? Delbetala med FEI Studielån från 469 kr/mån.

Senast på FEI

YH-kurser omfattar några veckor upp till ett halvårs studier och skiljer sig från YH-program genom att vända sig till yrkesverksamma som vill vidareutveckla sina kompetenser. YH-kurser har oftast ett flexibelt...

Läs mer

Uppdragsutbildningen riktar sig till fastighetsmäklarföretag som vill kompetensutveckla sina medarbetare och innehållet är utformat efter FMI:s krav på teoretiska studier för att bli registrerad fastighetsmäklare. Undervisningen genomförs i FEI:s utbildningslokaler...

Läs mer

”På FEI finns en lång tradition av att söka samverkan och samarbeten med näringsliv och omgivande samhälle. Det här är ytterligare ett steg i den riktningen, och vi är otroligt...

Läs mer

+