Nyblivne svenska mästaren Pauline Hammarlund: ”Varje bortamatch blir ett pluggtillfälle”

På kvällen öser hon in mål för svenska landslaget eller Kopparbergs/Göteborgs FC som anfallare. På dagen förbereder 26-åriga Pauline Hammarlund sig för en karriär som Event Manager.

– Som fotbollsspelare är jag beroende av att kunna arbeta eller studera på flexibla tider. Därför passade FEI:s studieupplägg perfekt, säger Pauline Hammarlund.

Fotograf: Rudy Alvarado

Även den här landslagssamlingen ser ut som den brukar. Inför EM-kval mot Ungern och Island väntar spelövningar, taktikupplägg kombinerat med videogenomgångar. Däremellan är fotbollsspelarna fria att disponera sin tid på hotellen.

För anfallaren Pauline Hammarlund har de fria stunderna mellan landslagssamlingarna blivit ett perfekt tillfälle att fördjupa sig i en utbildning. I början av hösten 2020 valde nämligen 26-åringen att börja läsa den två-åriga YH-utbildningen Event Manager på FEI. Med kurser som projektledning, företagsekonomi, marknadsföring och eventproduktion är målet att våren 2022 ta examen och vara förberedd för en karriär inom event.

– Jag har alltid velat arbeta med fotboll eller idrott på något sätt efter min aktiva karriär. Jag har representerat flera klubbar och spelat i hela världen och vet hur ett bra evenemang bör fungera.

Idén att läsa vidare har vuxit fram de senaste åren. Som fotbollsspelare vet Pauline att hon kommer vara beroende av en karriär även efter hon kliver av planen. Hon blev tipsad om FEI från en tidigare lagkamrat som både studerat Event Manager och dessutom fått anställning under utbildningens praktikperiod (LIA), och kände direkt att hon hittat rätt.

– Det jag lockades främst av var att innehållet var relevant för arbetslivet.

Som fotbollsspelare på heltid i Allsvenskan är Paulines vardag till stor del centrerat kring matchschemat. Dagliga träningar varvas med upp till två bortamatcher per vecka i allt från Piteå till Malmö.

– Jag skulle nog säga att flexibiliteten var avgörande när jag valde FEI. Det hade inte gått att läsa en traditionell utbildning med obligatorisk närvaro på plats, jag behöver kunna delta från där jag befinner mig.

Lösningen med FEIFLEX, FEI:s modell för distansutbildning, har inneburit att tidigare sysslolösa, timslånga buss- och flygresor förvandlats till perfekta stunder att studera på.

– Vi är faktiskt ett par stycken i laget som studerar så vi passar på att hjälpa varandra under resorna. På det sättet blir varje bortamatch ett perfekt pluggtillfälle och tekniken har fungerat felfritt. Trots att det kan vara personer från hela landet med på föreläsningarna känns det ändå som att vi har en riktigt god sammanhållning.

Som en av landets bästa fotbollsspelare och atlet på världsnivå har Pauline varje år som målsättning att ta både SM-guld och nå VM-slutspel. I november 2020 uppfylldes en av drömmarna, när Göteborgs FC blev svenska mästare. Hon ser en del likheter mellan spelaren och studenten Pauline.

– Dels att jag alltid kräver väldigt mycket av mig själv samt att jag vill utvecklas och bli bättre, säger Pauline Hammarlund.

Pauline Hammarlund

Ålder: 26.
Bor: Göteborg.
Yrke: Fotbollsspelare Kopparbergs/Göteborgs FC.
Studerar: Första året Event Manager på FEI
Målsättning: Att få arbeta inom event och fotboll på något sätt. Till exempel en förening eller förbund.

Publicerat den 11 november 2020