Ekonomistyrning för fastighetsmäklare 7,5 hp

Denna kurs ger en bred introduktion till centrala frågor inom ekonomistyrning med fokus på de formella styrmedlen kalkylering, redovisning och bokslutsanalys i fastighetsförmedlingssektorn.

Kursen behandlar bland annat ekonomisk teori och kalkyler, strategisk ekonomiskstyrning samt framtagande av relevanta finansiella nyckeltal för exempelvis en bostadsrättsförening.

Uppdragskursen bedrivs av KTH i samarbete med FEI och vänder sig till fastighetsmäklarföretag som vill kompetensutveckla sina medarbetare.

Nästa kursstart
Kontakta oss
Omfattning

Cirka 4 veckors studier. Stockholm, Göteborg, Malmö, Alicante & online via FEIFLEX.

Översikt

Ekonomistyrning för fastighetsmäklare 7,5 hp

Kursen ingår i uppdragsutbildningen Fastighetsmäklare 120 hp som bedrivs av Kungliga Tekniska högskolan, KTH, i samarbete med FEI. Det innebär att kursen endast kan finansieras av arbetsgivare, ej av privatpersoner. Deltagaren behöver ha en anställning hos arbetsgivaren.

Kursen vänder sig till fastighetsmäklarföretag som vill kompetensutveckla sina medarbetare. Vi rekommenderar att deltagaren har minst två års relevant arbetslivserfarenhet och godkänd gymnasieexamen. Kursen är även relevant för den som tidigare har bedrivit akademiska studier.

Kursens övergripande syfte är att ge en bred introduktion till centrala frågor inom ekonomistyrning med fokus på de formella styrmedlen kalkylering, redovisning och bokslutsanalys, framförallt inom fastighetsförmedlingssektorn.

Kursinnehåll:

  • Ekonomisk teori och kalkyler
  • Organisationer och strategisk ekonomiskstyrning
  • Framtagande av relevanta finansiella nyckeltal för t.ex. en bostadsrättsförening
  • Redovisning och bokslutsanalys
  • Etik och ansvar inom ekonomistyrning och rapportering

Efter kursen ska deltagaren kunna:

  • Redogöra för ekonomistyrningens roll i företaget utifrån olika organisationsstrukturer
  • Redogöra för sambandet och syftet mellan olika typer av budgetar
  • Redogöra för lämpliga val av olika mått för presentationsmätning och visa hur nyckeltal kopplas till kalkyler och budgetar
  • Upprätta olika kalkyler och budgetar för ett mindre svenskt företag av aktiebolagskaraktär och för en bostadsrättsförening av normal karaktär
  • Använda olika mått för prestationsmätning
  • Analysera kalkyl- och budgetutfall
  • Beskriva lämpliga metoder för hållbar ekonomistyrning på företagsnivå med fokus på etik och ansvar inom i första hand fastighetsförmedlingssektorn

Uppdragsutbildning

Högskolor och universitet ska samverka med det omgivande samhället, bland annat gällande kompetensutveckling av yrkesverksamma. När det sker på uppdrag av en extern finansiär kallas det för uppdragsutbildning. En uppdragsutbildning såsom Fastighetsmäklare 120 hp, samt de uppdragskurser som ingår, kan enbart finansieras av deltagarens arbetsgivare.

Arbetsgivaren utser deltagare och ansvarar för att att denne ska ha goda förutsättningar att klara av studierna. Det är viktigt att arbetsgivare och deltagare har en tydlig plan för studierna.

Studieupplägg

Kursen omfattar cirka 4 veckors studier, och består av ett antal seminarier på dagtid och webbinarier på kvällstid. Utöver det ingår även självstudier under hela kursen.

Undervisningen är anpassad för att deltagaren i viss utsträckning ska kunna arbeta parallellt med studierna. Arbetsgivaren ansvarar för att ge deltagaren förutsättningar att klara studierna.

Genomförande

Kursen genomförs med hybridformatet FEIFLEX. Tekniken är modern, flexibel och lättillgänglig, vilket innebär att du kan välja om du vill delta i undervisningen på plats hos FEI, eller live online på distans. En studieform som är effektiv och attraktiv – både för dig och din arbetsgivare.

Deltagare kan delta på plats i FEI:s lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Alicante.

Examination

Examination sker genom salstentamen samt en inlämningsuppgift. Salstentamen sker i FEI:s lokaler. För deltagare som inte har möjlighet att skriva tentamen i FEI:s lokaler finns det möjlighet att tentera på ett godkänt lokalt lärcenter. Lokala lärcenter finns inom hela Sverige.

I varje kurs ingår ett ordinarie tentamenstillfälle och två omtentamenstillfällen.

Godkänt resultat i kursen ger betyg i form av högskolepoäng från KTH. Kursen omfattar 7,5 hp.

Akademiska studier

En akademisk utbildning eller kurs är teoretisk och forskningsbaserad i sin utformning. Genom föreläsningar, seminarier och självständigt arbete ges deltagare möjlighet att utforska ämnet på djupet och få en gedigen förståelse för teoretiska koncept och tillämpade metoder.

Kursplaner utformas noggrant för att säkerställa att deltagare får en omfattande utbildning som förbereder dem för framtida karriärmöjligheter eller vidare forskning inom ämnesområdet. Utöver det syftar akademiska studier till att främja kritiskt tänkande, problemlösning, förmåga att kommunicera effektivt både skriftligt och muntligt, samt en bredare samhällsförståelse.

Avgift och villkor

Avgift

Avgiften betalas av arbetsgivaren och faktureras före kursstart.

I avgiften ingår kurslitteratur och övrigt kursmaterial samt tre tentamenstillfällen (en ordinarie tentamen och två omtentamen).

Tentamen kan skrivas i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Alicante. Tentamen på annan ort kan ske efter överenskommelse med FEI, notera dock att särskild avgift kan tillkomma i sådana fall.

I samband med heldagsseminarier på plats hos FEI ingår också lunch och kaffe i kursavgiften.

Allmänna villkor

Kursen är ett samarbete mellan KTH och FEI. Arbetsgivaren som anmäler en deltagare till kursen ingår ett avtal med KTH avseende uppdragsutbildning. Villkor framgår vid kursanmälan.

Det är viktigt att notera att kursavgiften enbart kan betalas av deltagarens arbetsgivare. Arbetsgivaren måste vara en juridisk person och deltagaren måste vara anställd hos den juridiska personen. Enskilda firmor kan inte ingå ett uppdragsavtal.

KTH i samarbete med FEI

Universitet och högskolor ska samverka med det omgivande samhället, bland annat gällande kompetensutveckling av yrkesverksamma. När det sker på uppdrag av extern finansiär kallas det uppdragsutbildning, såsom Fastighetsmäklare 120 hp och de uppdragskurser som ingår.

Uppdragsutbildning regleras av Förordning om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (SFS 2002:760)Därutöver finns Universitets- och högskolerådets föreskrifter om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (UHRFS 2013:11).

Om KTH

Sedan 1827 har Kungliga Tekniska högskolan, KTH, vuxit till att bli ett framstående internationellt tekniskt universitet. Som det största lärosätet i Sverige för teknisk utbildning och forskning, samlar de studenter, forskare och lärare från hela världen. KTH:s verksamhet är grundad på en stark tradition av att driva framstående vetenskap och innovation med fokus på att främja det livslånga lärandet och bidra till en hållbar samhällsutveckling.

Denna uppdragskurs bedrivs av KTH:s Skola för arkitektur och samhällsbyggnad, vid Institutionen för fastigheter och byggande och avdelningen Fastighetsföretagande och finansiella system.

KTH:s roll i uppdragsutbildningen

Kungliga Tekniska högskolan, KTH, är uppdragsutbildningens avsändare, köparens avtalspart och således ytterst ansvarig för de uppdragskurser som erbjuds via samarbetet med FEI. Universitetet tillförsäkrar att uppdragskurserna uppfyller samma kvalitetskrav som de kurser som erbjuds inom den grundläggande högskoleutbildningen.

Inom ramen för uppdragsutbildningen är det KTH som:

  • Fastställer kursavgiften
  • Utvecklar och fastställer kursplaner till samtliga kurser
  • Bestämmer kursernas omfattning
  • Beslutar om vilka lärare som ska undervisa i kurserna
  • Bestämmer utformning av, nivå på och vilka frågor som ska ingå i tentamina, inlämningsuppgifter och annan examination
  • Utser kursansvariga och examinatorer som examinerar kurserna
  • Ansvarar för rättning
  • Utfärdar högskolepoäng och kursbevis

Som ett svenskt universitet är KTH en statlig myndighet och har därmed en skyldighet att bidra till genomförandet av de beslut och lagar som regeringen och riksdagen fastställt. Deras uppdrag är att säkerställa en tillgänglig, rättssäker och effektiv verksamhet.

Om FEI

Företagsekonomiska Institutet, FEI, är en av Sveriges främsta utbildningsaktörer sedan 1888.

FEI har lång erfarenhet av att erbjuda akademiska utbildningar via samarbeten med såväl svenska som utländska högskolor och universitet. Redan för 30 år sedan började vi utbilda blivande fastighetsmäklare enligt dåvarande regelverk och många av dagens etablerade fastighetsmäklare har läst en uppdragsutbildning via en högskola i samarbete med FEI.

FEI:s roll i uppdragsutbildningen

FEI är utbildningsadministratör, något som fastställts genom ett samarbetsavtal mellan KTH och FEI. Det innebär att FEI hanterar marknadsföring, kundkontakter och praktiska frågor kring uppdragsutbildningen. Arbetsgivare och deltagare är alltid välkomna att kontakta FEI. Vi svarar eller vidarebefordrar dina frågor till KTH ifall det är frågor som rör KTH:s ansvarsområden.

Ingår även i utbildningen

Denna fristående uppdragskurs ingår även i uppdragsutbildningen:

 

Senast på FEI

Uppdragsutbildningen riktar sig till fastighetsmäklarföretag som vill kompetensutveckla sina medarbetare och innehållet är utformat efter FMI:s krav på teoretiska studier för att bli registrerad fastighetsmäklare. Undervisningen genomförs i FEI:s utbildningslokaler...

Läs mer

”På FEI finns en lång tradition av att söka samverkan och samarbeten med näringsliv och omgivande samhälle. Det här är ytterligare ett steg i den riktningen, och vi är otroligt...

Läs mer

Vad är det bästa med YH-utbildningen Food & Beverage Manager? – Det absolut bästa med YH-utbildningen är det ökade självförtroendet och den praktiska kunskapen jag fick med mig. Trots att...

Läs mer

+