Från frisör till redovisningskonsult med FEI YH – nu driver Vladan Andric egen redovisningsbyrå

När Vladan Andric hade arbetat som frisör i 14 år bestämde han sig för att byta karriär. Mellan 2011 och 2013 läste han FEI:s YH-utbildning till redovisningskonsult. Idag driver han en egen redovisningsbyrå samtidigt som han bland annat undervisar i YH-utbildningen till redovisningskonsult.

– När jag undervisar hos FEI brukar jag berätta för studenterna att jag satt precis där de sitter för några år sedan, förhoppningsvis kan det inspirera och motivera. Jag hade tröttnat på frisöryrket och ville byta bana helt. Jag sökte utbildningen till redovisningskonsult på tre olika skolor men FEI var hela tiden förstavalet, säger Vladan Andric.

Vladan arbetade i 14 år som frisör, innan han bestämde sig för att göra något annat. Då valde han att läsa den tvååriga YH-utbildningen Redovisningskonsult på FEI.

– Upplägget i FEI:s utbildning är perfekt. Den börjar med grundläggande kurser i exempelvis bokföring och bokslut, och efter det går du på LIA-praktik där du direkt får omsätta teori till praktik på en arbetsplats. Efter första praktikperioden läser man mer fördjupande kurser innan det är dags för andra praktikperioden, där man ges chansen att utvecklas ännu mer i en skarp miljö. Jag gjorde båda mina praktikperioder på samma redovisningsbyrå och fick även fast anställning där efter examen. Så praktiken var ovärderlig för mig, och det är positivt att FEI lägger så mycket krut och fokus på just det.

Startade egen redovisningsbyrå och undervisar på FEI

Efter ett par år som anställd redovisningskonsult bestämde sig Vladan för att starta en egen byrå. Som redovisningskonsult arbetar Vladan främst med små och medelstora bolag, både aktiebolag och enskilda firmor, och han har under åren samlat på sig en betydande erfarenhet och expertis. Så pass att han idag dessutom undervisar i bland annat bokföring och redovisning på FEI.

– Jag har många redovisningsuppdrag och kunder där jag sköter boksluten samt deklarationer, så jag använder precis de kunskaper som jag lärde mig hos FEI varje dag i mitt arbete. Det är fantastiskt kul att samtidigt få möjligheten att föreläsa för alla utbildningsdeltagare som snart kommer bli mina branschkollegor.

Att Vladan bytte karriär från frisör till redovisningskonsult ser han som en lönsam investering, och han rekommenderar andra som sitter i samma funderingar att våga göra förändringar.

– Jag investerade två år i den här utbildningen och det var en väldigt lönsam investering. Det visar också att du aldrig är för gammal för att studera och byta karriär. Det spelar heller ingen roll vilken bakgrund du har, yrkeshögskoleutbildningar som de FEI erbjuder ger alla möjligheten att göra en helomvändning i arbetslivet, precis som jag gjorde.

– Grunden i utbildningen är i stort sett densamma nu som när jag läste den, eftersom grunderna i redovisning består. Men vissa ändringar har gjorts och jag lägger exempelvis mer fokus på IT och system idag. Det är viktigt att deltagarna får lära sig de program och system som de kommer arbeta i när de kommer ut i arbetslivet.

På arbetsmarknaden finns det ett kontinuerligt växande behov av personer med kompetens inom redovisning. FEI:s YH-utbildning till redovisningskonsult ger dig möjlighet att arbeta med redovisning på allt ifrån ett litet familjeföretag till en internationell koncern. Utbildningen ger möjlighet att arbeta som bland annat redovisningskonsult, redovisningsassistent, redovisningsekonom, redovisningschef, redovisningsansvarig och ekonomiansvarig.

I augusti 2022 startar två FEI-klasser redovisningskonsulter. En i FEI:s moderna lokaler på Kammakargatan i centrala Stockholm och en klass i samarbete med lärcenter i Arvidsjaur, Gällivare, Kiruna, Kramfors, Lycksele, Varberg och Vilhelmina. Som vanligt ges också möjligheten att delta på distans, oavsett geografisk hemvist, tack vare FEI:s marknadsledande hybridkoncept för distansstudier – FEIFLEX.

Läs mer om utbildningen

Publicerat den 26 januari 2022