Jakob avancerade inom byggbranschen efter YH-utbildningen Betongingenjör hos FEI

Efter tio år i byggbranschen ville Jakob Thor vidare i karriären, men ändå stanna inom branschen. Nu arbetar Jakob som betonginspektör på besiktningsföretaget Dekra Industrial, efter att ha tagit examen från FEI:s yrkeshögskoleutbildning Betongingenjör.

– Jag ville utvecklas och få möjligheter att söka andra typer av jobb inom byggbranschen, och det var precis det jag fick efter examen från YH-utbildningen Betongingenjör på FEI, säger Jakob Thor.

Jakob Thor arbetade i tio år på Peab med bland annat armering, gjutning och stomkomplettering. Under åren funderade han på att vidareutbilda sig och till slut började han läsa till betongingenjör hos FEI där han tog examen 2021. Kurserna Betongskador samt Reparationsteknik och material fastnade Jacob lite extra för.

– Utbildningen består både av kurser som ger en bra övergripande kunskap om exempelvis betongteknik, och mer detaljerade fördjupningskurser om till exempel betongskador. Den kombinationen uppskattade jag mycket. Jag hade inget förutbestämt yrke i åtanke när jag påbörjade utbildningen, så jag var öppen för det mesta. Men eftersom jag har arbetat en del med betong var det naturligt att det blev min inriktning. Jag valde att göra min praktik på NBT Sanering där jag fick arbeta med projektledning och arbetsledning av betongrenovering.

Utöver själva kursinnehållet lyfter Jakob fram utbildningens lärare och koppling till arbetsmarknaden.

– Lärarna har hög kompetens. Många av dem är aktiva i branschen, det märks genom att innehållet är så aktuellt och att allt är förankrat i hur det går till ute på arbetsplatserna.

Jakob Thor har arbetat som betonginspektör sedan augusti i år. Hans målsättning just nu är att bli så bra som möjligt i sin yrkesroll.

– Jag är i en upplärningsfas där jag ska lära mig alla delar av yrket, så just nu är målsättningen att bli en så bra betonginspektör som möjligt. En YH-utbildning är en jättebra lösning för alla som känner behov av utveckling och att komma vidare i karriären. Jag skulle absolut rekommendera andra att läsa hos FEI, säger Jakob Thor.

Om FEI:s YH-utbildning Betongingenjör 300 yhp

Betongingenjör är en YH-utbildning som anordnas i samarbete med arbetslivet och på uppdrag av Myndigheten för yrkeshögskolan. Studierna sker på heltid under 1,5 år med lektioner cirka två dagar per vecka. I studierna ingår även LIA-praktik, som ger dig möjligheten att tillämpa dina kunskaper på en arbetsplats. Utbildningen genomförs via vårt hybridformat FEIFLEX som ger dig valfriheten att delta både på plats och på distans, med ledande teknik som säkerställer en högkvalitativ studieupplevelse.

Läs mer om utbildningen

Publicerat den 15 december 2021