Löpande bokföring

Löpande bokföring är det första steget i vår klassiska bokföringsserie. Det är en nybörjarkurs som inte kräver några förkunskaper. Den är praktiskt upplagd och mycket användbar eftersom alla delar av bokföringsarbetet behandlas. Välj om du vill gå på plats i FEI:s lokaler eller på distans med hjälp av FEIFLEX (eller kombinera Stockholm och distans om du vill!).

 

Gå hela kursserien, tentera och uppnå FEI:s Certifikat Bokföring!

Nästa kursstart
30 september 2024
Omfattning

3+2 dagar - 3 veckor eller 1 förmiddagspass/vecka - 10 veckor

Översikt

Om kursen

I kursen får du lära dig hur affärshändelser registreras löpande och hur resultat och ekonomisk ställning rapporteras. Det är vår uppfattning att man bäst lär sig löpande bokföring från handen till huvudet, och inte tvärtom! Det gäller helt enkelt att öva och åter öva. I både manuella och datorbaserade övningar får du träna dig i att bokföra vanligt förekommande affärshändelser som t ex inköp, försäljning och löneutbetalning. I kursen ingår också hur du fyller i skattedeklarationer och hur skattekontot fungerar. Avslutningsvis genomförs ett omfattande praktikfall som sammanfattar de affärshändelser som ingår i kursen på ett autentiskt sätt.

För vem?

Kursen vänder sig till assistenter på ekonomiavdelningar, redovisnings- eller revisionsbyråer, alternativt till dig som vill utvidga ditt arbetsområde till att också innefatta bokföring/redovisning. Kursen är även lämplig för företagare som själva vill kunna sköta företagets löpande bokföring. Förkunskaper i bokföring krävs inte.

Kursinnehåll

  • Redovisningens begrepp och kontoslag
  • Redovisningssystemets uppbyggnad
  • BAS-kontoplanen
  • Löpande bokföring och verifikationer
  • Vanligt förekommande affärshändelser
  • Redovisning av personalens lön, sociala avgifter & skatt
  • Redovisning av moms
  • Skattedeklaration och inbetalning till skattekonto
  • Bokföringslagen
  • BFN:s allmänna råd och rekommendationer
  • Avstämning av konton
  • Tillämpningar i standardprogram för redovisning
  • Autentiskt praktikfall

Efter kursen

Efter kursen ska du självständigt kunna sköta den löpande bokföringen i ett mindre företag eller kunna assistera i detta arbete i en större rörelse.

Fakta

Omfattning

Att lära sig bokföring på FEI innebär flexibilitet. Du kan välja två olika kursvarianter:

  • 3+2 dagar kl. 09.00-16.00 under ca 3 veckor
  • 1 förmiddagspass/vecka kl. 09.00-12.00 i 10 veckor.

 

Innehållet är samma oavsett variant: Välj det alternativ som passar din situation bäst.

Genomförande

Kursen genomförs med FEIFLEX vilket betyder att du vid varje enskilt tillfälle kan välja om du vill:

  • Närvara i FEI:s klassrum. Detta alternativ är för dig som vill studera på traditionellt sätt. Du värdesätter studiemiljön på FEI och möjligheten att nätverka på plats med dina studiekamrater.

eller

  • Delta live på distans, var du än befinner dig, till exempel på kontoret. Du hörs och syns i klassrummet, kan ställa frågor, diskutera och vara med i gruppövningar, precis som om du hade varit på plats.

 

Lektionerna spelas dessutom in så att du kan repetera i efterhand. Alla deltagare har tillgång till inspelningarna.

Välj det alternativ som passar dig och din arbetsgivare bäst!

Intyg

Samtliga deltagare som uppfyller närvarokravet på minst 70 % erhåller FEI:s studieintyg med kursbeskrivning.

Avgift

24 800 kr exkl. moms. I avgiften ingår kurslitteratur och annat kursmaterial samt lunch och/eller kaffe.

Eget företag/privatperson? Delbetala med FEI Studielån från 424 kr/mån.

Kursserien Bokföring

FEI:s klassiska bokföringsserie innefattar fyra steg. Välj var du ska börja utifrån dina förkunskaper och erfarenhet. Efter varje steg kan du bygga på med nästa kurs för att lära dig mer. Om du vill: välj att tentera för att kontrollera dina kunskaper och för att erhålla FEI:s Certifikat Bokföring.

Certifikat Bokföring

FEI:s Certifikat Bokföring är en frivillig tentamensmöjlighet för dig som vill ha ett bevis på att du har mycket goda kunskaper inom externredovisningsområdet eller den så kallade affärsredovisningen.

Certifikatet bevisar att du har tillräckliga kunskaper för att självständigt kunna sköta löpande bokföring, göra bokslut för ett mindre företag eller aktivt kunna assistera i detta arbete i en större rörelse, upprätta årsredovisning för ett mindre företag eller aktivt kunna assistera i en större rörelse.

Vad krävs?

  • a) Godkända tentamina på Löpande bokföring, Bokslut och Årsredovisning enligt K2 eller Årsredovisning enligt K3. Först när samtliga nivåer är avklarade erhålls Bokföringscertifikatet. Samtliga nivåer skall vara godkända inom en femårsperiod.
  • b) Dessutom krävs minst 70 % närvaro för Årsredovisning enligt K2 eller Årsredovisning enligt K3. Det räcker således med att tentera kurserna Löpande bokföring och Bokslut.

 

Innehavare av Bokföringscertifikatet får rabatt vid fortsatta studier, t.ex. på Ekonomichefsprogrammet.

Avgift

Avgift för tentamen är 1 000 kr exkl. moms. per nivå. Om du inte blir godkänd på en viss nivå kan du pröva igen vid nästa tentamenstillfälle utan kostnad. Tentamen är kostnadsfri vid köp av hela kursserien till paketpris.

Finansiering och erbjudanden

Finansieringsalternativ

Eget företag/privatperson? Delbetala med FEI Studielån från 441 kr/mån.

Välj hela paketet och få 25 % rabatt på kursavgiften samt kostnadsfria tentamina för att uppnå FEI:s Certifikat i Bokföring!

Väljer du att anmäla dig till Löpande bokföring, Bokslut och Årsredovisning enligt K2 samtidigt reduceras avgiften med 25 %. I paketet ingår dessutom tentamen efter respektive kurs – du sparar ytterligare 3 000 kr. Om du klarar samtliga tentamina erhåller du FEI:s Certifikat i Bokföring, ett bevis på att du har mycket goda kunskaper inom området. Erbjudandet förutsätter att du genomför och tenterar alla kurserna under en 12-månadersperiod.

Vill du gå Årsredovisning enligt K3 istället för Årsredovisning enligt K2, kontakta oss för att kunna ta del av paketpriset – 010-410 59 00.

Du kanske även är intresserad av...

Utbildningen Bokföring – från löpande bokföring till årsredovisning riktar sig till dig som saknar eller har begränsad kunskap om bokföring och redovisning, som vill få kompetenserna som behövs för att...

Läs mer

Ekonomiassistent-utbildning, FEI

Vilka är de olika kontoklasserna inom grundläggande lönebokföring? Vad är skillnaden på uppkommen brutto- respektive nettoskuld? I vår kurs lönebokföring berörs alla delar för att du ska få kunskaperna till...

Läs mer

Bokslut är det andra steget i vår Bokföringsserie. I denna kurs fördjupas kunskaperna om redovisning och du lär dig hur ett rättvisande resultat kan presenteras och att upprätta bokslut. Kursen...

Läs mer

+