Bokföring I – grunder

Bokföring I – grunder är det första steget i vår klassiska bokföringsserie. Det är en nybörjarkurs som inte kräver några förkunskaper. Den är praktiskt upplagd och mycket användbar eftersom alla delar av bokföringsarbetet behandlas. Välj om du vill gå på plats i Stockholm eller på distans med hjälp av FEI FLEX (eller kombinera Stockholm och distans om du vill!). Efter kursen kan du tentera första steget av FEI:s Certifikat Bokföring.

Nästa kursstart
9 september 2019
Omfattning

3+2 dagar kl. 09.00-16.00 eller
1 förmiddagspass/vecka kl. 09.00-12.00 i 10 veckor.

Avgift 22 500 kr
Ordinarie avgift ex. moms

Översikt

Om kursen

I kursen får du lära dig hur affärshändelser registreras löpande och hur resultat och ekonomisk ställning rapporteras. Det är vår uppfattning att man bäst lär sig löpande bokföring från handen till huvudet, och inte tvärtom! Det gäller helt enkelt att öva och åter öva. I både manuella och datorbaserade övningar får du träna dig i att bokföra vanligt förekommande affärshändelser som t ex inköp, försäljning och löneutbetalning. I kursen ingår också hur du fyller i skattedeklarationer och hur skattekontot fungerar. Avslutningsvis genomförs ett omfattande praktikfall som sammanfattar de affärshändelser som ingår i kursen på ett autentiskt sätt.

För vem?

Kursen vänder sig till assistenter på ekonomiavdelningar, redovisnings- eller revisionsbyråer, alternativt till dig som vill utvidga ditt arbetsområde till att också innefatta bokföring/redovisning. Kursen är även lämplig för företagare som själva vill kunna sköta företagets löpande bokföring. Förkunskaper i bokföring krävs inte.

Kursinnehåll

 • Redovisningens begrepp och kontoslag
 • Redovisningssystemets uppbyggnad
 • BAS-kontoplanen
 • Löpande bokföring och verifikationer
 • Vanligt förekommande affärshändelser
 • Redovisning av personalens lön, sociala avgifter & skatt
 • Redovisning av moms
 • Skattedeklaration och inbetalning till skattekonto
 • Bokföringslagen
 • BFN:s allmänna råd och rekommendationer
 • Avstämning av konton
 • Tillämpningar i standardprogram för redovisning
 • Autentiskt praktikfall

Efter kursen

Efter kursen ska du självständigt kunna sköta den löpande bokföringen i ett mindre företag eller kunna assistera i detta arbete i en större rörelse.

Hur läses kursen?

Du kan välja att läsa Bokföring I på två sätt: Uppdelat på 3+2 dagar kl. 09.00-16.00 eller som förmiddagspass kl. 09.00-12.00 under 10 veckor. Båda kursvarianterna motsvarar totalt 40 lektionstimmar. Dessa varianter passar dig som vill inhämta kunskaper snabbt och intensivt.  Båda kursvarianter omfattas av FEI FLEX, vilket innebär att du kan läsa hela eller delar av kursen på distans. Alla lektioner direktsänds till din dator och är en utmärkt studieform för dig som inte bor eller arbetar i Stockholmsområdet.

Fakta

Att lära sig bokföring på FEI innebär flexibilitet. Du kan välja två olika kursvarianter: 3+2 dagar kl. 09.00-16.00 eller 1 förmiddagspass/vecka kl. 09.00-12.00. Innehållet är samma oavsett variant: Välj den som passar din situation bäst.

Omfattning

Totalt 40 lektioner som du kan välja att läsa enligt följande:

Två block

3+2 dagar kl. 09.00-16.00.

Terminskurs

1 förmiddagspass/vecka i 10 veckor kl. 09.00-12.00.

FEI FLEX

Denna kurs kan du läsa hela eller delar av kursen på distans. Välj vid varje enskilt tillfälle om du vill vara på plats i Stockholm eller följa lektionen via din dator. Alla lektionstillfällen går att se i efterhand, hur många gånger som helst. FEI FLEX är en utmärkt studieform för dig som inte bor eller arbetar i Stockholmsområdet.

Intyg

Samtliga deltagare som uppfyller närvarokravet på minst 70 % erhåller FEI:s studieintyg med kursbeskrivning.

Certifikat

Denna kurs utgör ett steg i FEI:s Certifikat Bokföring. Frivillig tentamen erbjuds löpande under året.

Avgift

22 500 kr exkl. moms. I avgiften ingår kurslitteratur och annat kursmaterial samt lunch och/eller kaffe.

Eget företag/privatperson? Delbetala med FEI Studielån från 400 kr/mån.

Kursserien Bokföring I-IV

FEI:s klassiska bokföringsserie innefattar fyra steg. Välj var du ska börja utifrån dina förkunskaper och erfarenhet. Efter varje steg kan du bygga på med nästa kurs för att lära dig mer. Om du vill: välj att tentera för att kontrollera dina kunskaper och för att erhålla FEI:s Certifikat Bokföring.

Certifikat Bokföring

FEI:s Certifikat Bokföring är en frivillig tentamensmöjlighet för dig som vill ha ett bevis på att du har mycket goda kunskaper inom externredovisningsområdet eller den så kallade affärsredovisningen.

 

Certifikatet bevisar att du har tillräckliga kunskaper för att självständigt kunna sköta löpande bokföring, göra bokslut för ett mindre företag eller aktivt kunna assistera i detta arbete i en större rörelse, upprätta årsredovisning för ett mindre företag eller aktivt kunna assistera i en större rörelse.

Vad krävs?

 • a) Godkända tentamina på Bokföring I-, II- samt III-nivå eller IV-nivå. Först när samtliga nivåer är avklarade erhålls Bokföringscertifikatet. Samtliga nivåer skall vara godkända inom en femårsperiod.
 • b) Dessutom krävs minst 70 % närvaro för Bokföring III eller Bokföring IV. Det räcker således med att tentera Bokföring I och II.

Avgift

750 kr exkl. moms. per nivå. Om du inte blir godkänd på en viss nivå kan du pröva igen vid nästa tentamenstillfälle utan kostnad (obegränsat antal försök).

 

Innehavare av Bokföringscertifikatet får rabatt vid fortsatta studier, t.ex. på Ekonomichefsprogrammet.

Paketerbjudanden

Du har väl inte missat att det finns två olika paketerbjudanden inom Bokföringsserien?

Erbjudande: 28 % rabatt om du går Bokföring I-III. 33 % rabatt om du går Bokföring I-IV. Då ingår också tentamensavgift för Bokföringscertfikatet!

 

 

Så här tycker våra kursdeltagare
Nina Eriksson har läst Bokföring I på FEI

Varför valde du att gå bokföringskursen? – Jag gick en kvällskurs hos FEI på 90-talet och blev väldigt nöjd. Jag gillade studiemiljön, atmosfären och det centrala läget. När jag bestämde...

Läs mer

Ulla-Britt Orrestedt har läst Bokföring på FEI

Varför valde du att gå kurserna Bokföring I och II? – Jag behövde mer grundkunskap samtidigt som jag startade företag tillsammans med min syster. Efter lite letande hittade jag FEI...

Läs mer

ELin Lagman har läst Bokföring hos FEI

  Varför valde du att gå bokföringskurserna? – Jag behövde gå en passande utbildning för att kunna ta över all bokföring och redovisning i företaget, som tidigare använt externa resurser...

Läs mer

Är det något du undrar över?Vill du anmäla dig, fråga och diskutera utbildningsval eller söker kontakt med FEI i andra ärenden.
+