En akademisk generalistutbildning som ger 60 högskolepoäng och omfattar cirka ett års studier parallellt med arbetet. Du får breda kunskaper i företagsekonomi inklusive marknadsföring, redovisning, ekonomistyrning, nationalekonomi samt ledarskap och juridik. Tvådagarsseminarier ges i Stockholm/online var sjunde vecka som knyts ihop med webinarier och annan digital kommunikation via FEIFLEX.
1 år
Företagsekonom 60 hp ger konkreta verktyg inom företagsekonomi, juridik och ledarskap. Du får en bra praktisk kunskapsbas, kalla det affärsmannaskap eller Business Management, om du vill! Utbildningen kan läsas fristående eller utgöra grunden för fortsatta studier.
Denna basutbildning vänder sig till en bred målgrupp. Deltagarna har gemensamt att deras roll kräver en bättre förståelse för ekonomiska begrepp, samband och tänkande. Det kan röra sig om specialister, chefer eller egenföretagare som vill höja sin kompetens.
Utbildningarna vänder sig till en målgrupp som har arbetslivserfarenhet. Vi rekommenderar arbetsgivare att nominera medarbetare med minimum fem års erfarenhet (i praktiken har de flesta deltagare betydligt längre erfarenhet, genomsnittsåldern är 34 år).
Utbildningsbakgrunden kan variera, den viktigaste egenskapen är att deltagaren har kapaciteten att bidra med erfarenheter och input i utbildningen och, förstås, att klara studier på högskolenivå. Vi rekommenderar allmän behörighet för högskolestudier, dvs. avslutad gymnasieskola, men utbildningarna är även relevanta för den som har tidigare akademiska studier på meritlistan.
Studiernas utformning utgår från att du har ett krävande arbete och att du också har ett liv utanför arbetet! Lektioner på FEI ges i tvådagarspass var sjunde vecka. Mellan passen läser du in litteratur och studerar online. Tekniken är modern och flexibel, du har stora möjligheter att välja när och var du ska studera. Sammantaget får du lika mycket kontakttid med lärare, handledare och medstudenter som i en traditionell utbildning! Utbildningen omfattar två terminers studier.
Företagsekonom ger en verktygslåda i företagsekonomi! Kursen innefattar delkurser inom de flesta av företagsekonomins huvudgrenar, samt projektstyrning och en omfattande juridikkurs.
Vi har handplockat de bästa lärarna, dels från näringslivet, dels den akademiska världen. Det ger en bra mix och säkerställer att du får kunskaper som är både praktiskt relevanta och har en förankring i de senaste rönen inom forskning.
I utbildningen binder sig arbetsgivaren för 30 hp i taget och avgiften delas upp och faktureras i två delar. I avgiften ingår all undervisning och handledning, litteratur och studiematerial, kaffe och luncher i samband med undervisningen.
FEI är ett av Sveriges äldsta utbildningsföretag och vi har ett grundmurat gott rykte i näringslivet. Vi är kända för att lära ut handfast kunskap som direkt kan användas i arbetet. Många av våra alumni återfinns på ledande befattningar i företag och organisationer, i Sverige och utomlands. Med en examen från FEI står du väl rustad i din fortsatta karriär.
Företagsekonom har den unika fördelen att du också får 60 högskolepoäng. Det är en kvalitetsstämpel och ett viktigt bevis för både medarbetare och arbetsgivare att kursinnehåll och genomförande uppfyller akademiska kriterier och krav. Det öppnar också möjligheter till fortsatta studier. Du kan fortsätta dina studier på FEI till antingen Marknadsekonom 120 hp eller Redovisningsekonom 120 hp.
Hela utbildningen ges med FEIFLEX. Studiernas utformning utgår från att du har ett krävande arbete och att du också har ett liv utanför arbetet. En kurs omfattande 7,5 högskolepoäng genomförs under cirka sju veckor. Heldagspass inleder och avslutar kursen, däremellan ges veckovisa webinarier enligt följande modell:
Kurs 7,5 hp | |||
Vecka | Lektionsform | Tid | Var |
1 | Seminarium | 09.00-16.00 | Stockholm/Online |
2 | Webinarium | 17.30-19.00 | Online |
3 | Webinarium | 17.30-19.00 | Online |
4 | Webinarium | 17.30-19.00 | Online |
5 | Webinarium | 17.30-19.00 | Online |
6 | Webinarium | 17.30-19.00 | Online |
7 | Seminarium | 09.00-16.00 | Stockholm/Online |
8 | Tentamen | 09.00-12.00 | Stockholm/enl ök |
Mellan passen förväntas du läsa litteratur och artiklar samt göra övningar och arbeten.
En stor fördel med FEIFLEX är att du alltid kan medverka aktivt, var du än väljer att befinna dig, i klassrummet på FEI eller på distans. Sammantaget får du lika mycket kontakttid med lärare, handledare och med studenter som i en ”vanlig” utbildning.
FEIFLEX innebär dessutom att alla lektioner spelas in och går att se i efterhand, när och var du vill . Det är en stor fördel . Du kanske vill repetera ett avsnitt för att förstärka inlärningen eller behöver ta igen en lektion som du inte har haft möjlighet att delta på.
Efter genomgången kurs ska deltagaren ha grundläggande kunskap om marknader och marknadsföring. Deltagaren ska känna till marknadsföringens teoretiska grunder och vara väl förtrogen med marknadsföringens grundläggande begrepp och modeller. Vidare ska deltagaren kunna återge och förklara dessa grundläggande begrepp och modeller samt kunna tillämpa de grundläggande principerna för marknadsplanering på ett givet problem.
Kursen kan också läsas separat, klicka här för information om samtliga kurstillfällen.
Efter genomförd kurs ska deltagaren förstå och kunna hantera ekonomiska grundbegrepp inom budgetering, kalkylering och ekonomisk analys. Efter kursen har deltagaren lärt sig praktisk tillämpning av grundläggande ledningsverktyg för att fatta beslut angående taktiska och operativa produktval samt investeringsbedömningar.
Kursen kan också läsas separat, klicka här för information om samtliga kurstillfällen.
Efter genomgången kurs ska deltagaren ha förståelse för rättsreglernas sammanhang och plats i samhället genom kunskaper om rättssystemets uppbyggnad, olika rättssystem och rättsregler. Deltagaren ska vidare utifrån främst företagandets men även enskildas perspektiv kunna identifiera juridiska problem genom kunskaper särskilt inom området civilrätt.
Deltagaren ska också kunna lösa enklare juridiska problem och frågeställningar genom kunskaper om juridisk systematik och metod.
Kursen kan också läsas separat, klicka här för information om samtliga kurstillfällen.
Denna kurs är en grundläggande kurs inom finansiell ekonomi. Den ger kunskaper om finansiell ekonomi samt de finansiella marknaderna, finansiella instrument och finansiella institutioner. Målet är bland annat att man ska kunna tillämpa dessa kunskaper på aktuella problem samt kunna tillägna sig fortsättningskurser i finansiell ekonomi, utifrån tillräckliga kunskaper och färdigheter i ämnet.
Kursen kan också läsas separat, klicka här för information om samtliga kurstillfällen.
Denna kurs tar upp och behandlar teorier för organisationsutveckling generellt. Den utgår från en historisk analys av hur organisationsrecept genereras samt från vetenskapliga tolkningar av hur man kan klassificera organisationskoncept och vilken tillämpbarhet dessa kan ha.
I kursen behandlas även de drivkrafter som ligger bakom genereringen av organisationskoncept. Kursen tar också upp etiska och moraliska ställningstaganden med avseende på organisationsutveckling.
Kursen kan också läsas separat, klicka här för information om samtliga kurstillfällen.
Efter kursen skall deltagaren förstå och kunna hantera redovisningens material med hänsyn till redovisningens teori och praxis. Deltagaren har även lärt sig praktisk tillämpning av redovisning, olika principer för värdering av tillgångar och skulder samt grundläggande rutiner för finansiell rapportering.
Vidare har deltagaren erhållit kunskap om hur räkenskapsinformation kan analyseras och tolkas, samt fått förståelse för den externa redovisningens betydelse i samhället.
Kursen kan också läsas separat, klicka här för information om samtliga kurstillfällen.
Efter kursen ska deltagaren ska behärska grundläggande begrepp och metoder samt kunna genomföra enklare mikroekonomiska analyser. Vidare ska kursdeltagaren kunna beräkna alternativkostnaden och förklara vad som påverkar efterfråge- och utbudskurvan på en varumarknad samt betydelsen för pris och kvantitet. Hen ska också förstå begreppet elasticitet och grunden för konsumenternas efterfrågan, d.v.s. nyttoteorin och indifferenskurvor.
Kursen kan också läsas separat, klicka här för information om samtliga kurstillfällen.
Två terminers studier parallellt med arbetet, ett år. Lektioner på FEI ges i tvådagarspass var sjunde vecka. Mellan passen läser du in litteratur och studerar online. Se detaljerat schema genom att klicka på Schemaknappen nedan.
Varje delkurs har ett eller flera examinationsmoment, t ex:
Deltagare som uppnår godkänt resultat erhåller betyg och kursintyg från Högskolan Väst.
Godkänt resultat i samtliga delkurser leder till ett Certfikat från FEI.
Godkänt resultat i respektive delkurs ger akademiska högskolepoäng från Högskolan Väst. Kurserna omfattar 7,5 respektive 15 högskolepoäng. Godkänt resultat i samtliga delkurser ger sammanlagt 60 högskolepoäng.
Kursavgiften 120 000 kr exkl. moms faktureras med 50 % per termin. Kursavgiften måste betalas av arbetsgivaren. Arbetsgivaren måste vara juridisk person (således kan inte enskild firma ingå uppdragsavtal). I avgiften ingår kurslitteratur och annat kursmaterial, ordinarie tentamina i Stockholm, samt lunch och kaffe vid seminarier på FEI.
Driver du eget företag i bolagsform? Delbetala med FEI Studielån från 2 051 kr/mån.
Vi välkomnar anmälningar från motiverade medarbetare som har arbetsgivarens stöd och backning. Vi rekommenderar att du har minst fem års arbetslivserfarenhet, helst längre. Din utbildningsbakgrund kan variera, det viktiga är att du har kapacitet att klara av studierna. Vi rekommenderar att du har allmän behörighet för högskolestudier, dvs. avslutad gymnasieskola men Företagsekonom är även relevant för dig som har tidigare akademiska studier på meritlistan.
Kursen är ett samarbete mellan FEI och Högskolan Väst. Företaget som anmäler deltagare till kursen ingår ett avtal angående uppdragsutbildning. Vid anmälan kommer beställaren ombes att bekräfta villkoren.
Högskolan Väst är FEI:s samarbetspartner. Högskolan, som är baserad i Trollhättan, står för ett arbetsintegrerat lärande som synsätt och metod som präglar verksamheten.
Högskolor ska samverka med det omgivande samhället. En del i samverkansuppdraget handlar om fortbildning av yrkesverksamma. När detta sker på uppdrag av extern finansiär kallas det uppdragsutbildning.
Uppdragsutbildning regleras av Förordning om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (SFS 2002:760). Därutöver finns Universitets- och högskolerådets föreskrifter om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (UHRFS 2013:11).
Reglerna ovan innebär bland annat att företaget som anmäler deltagare till utbildningen/kursen ingår ett avtal med Högskolan Väst avseende uppdragsutbildning. Vid anmälan av kursdeltagare, som görs online, kommer beställaren ombes att bekräfta avtalsvillkoren, en pdf-fil med det godkända avtalet skickas därefter till arbetsgivaren via e-post.
Det är viktigt att notera att utbildnings- /kursavgiften måste betalas av arbetsgivaren. Arbetsgivaren måste vara en juridisk person (således kan inte enskild firma ingå uppdragsavtal).
Mathilda Karlsson och Jonas Magnusson startade Fastighetsbyrån Växjö för 13 år sedan. Idag är de 16 medarbetare och använder utbildningen Fastighetsmäklare 120 hp som ett sätt att locka fler talanger...
– Lönehantering är ett område som alla borde ha grundläggande kunskaper inom. Oavsett om du arbetar med lön eller får en lön utbetald så är det bra att veta vilka...
Arbetet som näringslivsstrateg innebär bland annat att 47-årige Erik Uddén tar fram analyser, verksamhetsutredningar och utvecklingsstrategier. När Erik ville spetsa till sina kompetenser och letade efter en passande utbildning valde...