Denna utbildning är för den som vill vara med och bidra till en hållbar samhällsutveckling genom att minska energiförbrukningen inom industri och fastigheter. Uppdragsversionen som beskrivs på denna sida riktar sig till företag och organisationer som vill kompetensutveckla personal eller anlita FEI av arbetsmarknadsskäl. Det ställs inga formella antagningskrav utan det är beställaren som utser deltagaren. Utbildningen leder till Yrkeshögskoleexamen och genomförs med FEIFLEX – vårt hybridkoncept som står för geografiskt obundna studier.
400 yhp (yh-poäng), 2 år, FEIFLEX: Stockholm & Distans
FEI har mycket lång erfarenhet av företagsutbildning, många tusen företag och organisationer har kompetensutvecklat medarbetare genom FEI under årens lopp. FEI är också en rutinerad utbildare inom Yrkeshögskolan.
Nu kombinerar vi dessa styrkor och erbjuder arbetsgivare och organisationer möjligheten att anmäla deltagare till utbildningar och kurser som ingår i våra yrkeshögskoleutbildningar – så kallad uppdragsutbildning. Ett smidigt och smart sätt utveckla medarbetare och höja deras kompetens.
Yrkeshögskolan – YH – har utvecklats till den kanske viktigaste nya utbildningsformen i Sverige när det gäller arbetslivsanpassat lärande. FEI:s YH-utbildningar genomförs i mycket nära samarbete med näringslivet. Våra kurser uppdateras löpande för att spegla den senaste utvecklingen och för att möta arbetslivets krav på aktuell kunskap inom ett särskilt område. Det garanterar relevans och säkerställer att deltagare verkligen får kunskaper de har nytta av.
Uppdragsutbildning på FEI är ett kostnadseffektivt sätt att kompetensutveckla medarbetare. Kursavgiften per dag är mycket konkurrenskraftig. Dessutom lämnar FEI rabatter till avtalskunder – vänligen kontakta Jon Lindsmyr för att diskutera denna möjlighet.
I denna kurs studerar du tillsammans med deltagare i FEI:s YH-utbildning. Det ger möjlighet till kontakt och erfarenhetsutbyte med duktiga och ambitiösa personer som antingen redan arbetar inom utbildningens område eller är på väg in i en sådan roll. Medelåldern bland FEI:s YH-deltagare är 30 år.
Kursen ges med FEIFLEX – vår hybridmodell som innebär att du kan närvara i specialutrustade klassrum på FEI, eller delta live på distans från självvald plats, exempelvis kontoret. Dessutom spelas alla lektioner in och kan repeteras valfritt antal gånger.
Uppdragsutbildningen kan avse en eller flera kurser eller hela utbildningen. En utbildning som den som beskrivs på denna sida, är mer omfattande och ger heltäckande kunskaper, en kurs fokuserar på ett enskilt ämnesområde. Se FEI:s hela utbud av uppdragsutbildning inom YH.
Energiingenjör är en yrkeshögskoleutbildning som anordnas i samverkan med arbetslivet och på uppdrag av Myndigheten för yrkeshögskolan. Du studerar på heltid under två år och får en yrkeshögskoleexamen. I varje kurs har vi i genomsnitt schemalagda lektioner två dagar per vecka. Övrig tid arbetar du med projekt, gruppuppgifter samt egna studier. Under Lärande i arbete (LIA) följer du arbetsplatsens arbetstider. Föreläsare och lärare som medverkar i utbildningen är personer med anknytning till yrkesområdet. Delkursen Engelska som fackspråk ges på engelska.
Energiingenjören hittar nya energieffektiva lösningar och utvecklar befintliga utifrån miljövänlighet och kostnadseffektivitet. För dig som framtida energiingenjör öppnar sig många möjligheter i en expansiv bransch. Utbildningen ger dig möjlighet till ett flexibelt arbete med stor variation mellan fältarbete och kontorsjobb.
Exempel på befattningar på kommande yrkesroll kan vara energiingenjör, energirådgivare, energispecialist, energistrateg eller projektledare inom hållbara system.
Efter avslutad utbildning ska deltagarna ha:
Utbildningens omfattning är 400 yhp (YH-poäng). Undervisning sker två dagar per vecka, klockan 09.00-16.00, under 80 veckor. 23 veckor utgörs av praktik sk. LIA -Lärande i arbete. Utöver schemalagda lektioner krävs självstudier i form av litteraturinläsning, övningsuppgifter, m.m. Studierna kan med fördel kombineras med arbete men arbetsgivare och medarbetare bör planera studieupplägg och tidsåtgång.
Lagar och regler som styr utbildning inom yrkeshögskolan som uppdragsutbildning: förordningen (2009:131) samt regeringens webbplats.
Våra studieintyg och utbildningsbevis är digitala och kan med fördel visas och delas på sociala media, exempelvis LinkedIn.
Utbildningen består till 23 veckor av praktik, s.k. Lärande i arbete (LIA). LIA är en viktig framgångsfaktor för utbildningen. Den ger dig tillfälle att arbeta praktiskt inom yrkesområdet och därigenom möjligheter att tillämpa nyvunna kunskaper i ett skarpt läge. Du söker själv din LIA med stöd från skolan. Det finns en stark efterfrågan av denna yrkesroll i alla de regioner där utbildningen ges.
Alla yh-utbildningar genomförs i samarbete med det arbetsliv som behöver den kompetens som utbildningen leder till. Det viktigaste sättet för arbetslivet att få inflytande över utbildningen är genom ledningsgruppen. Ledningsgruppens ledamöter består av representanter från utbildningsanordnaren, arbetslivet, skolväsendet och studerande.
Ledningsgruppen säkerställer att utbildningen är aktuell och relevant. De ansvarar även för att anta sökande, tillgodoräknande av studier, examensbevis, kvalitetsarbete och att utbildningen genomförs enligt lagen för yrkeshögskolan.
Utbildningen består av ett antal kurser enligt nedan. En veckas studier motsvaras av 5 yhp (YH-poäng), utbildningen omfattar sammanlagt 400 yhp inklusive LIA.
Kursen ger kunskaper om elkraftekonomi ur ett samhällsperspektiv, distributions- och förbrukningsberäkningar, kalkylering och investeringsbedömningar, lönsamhetsbedömningar, samt relaterade kunskaper om marknadspriser, räntor, inflation, etc.
Kursen ger kunskaper om eldistributionssystemets uppbyggnad och utformning, kraftöverföring, ledningsdragning och ledningstyper, elnätsdimensionering, kraftledningar, ställverk och transformatorstationer.
Kursen ger kunskaper om energieffektiviseringsområden och olika energieffektiviseringstekniker och lösningar för värme-, kyl- och elproduktion, med fokus på alternativa energislag och metoder för miljövänlig energiproduktion och konsumtion som användandet av solceller, solpaneler, bränsleceller, värmepumpar, bioenergi och vindkraft.
Kursen ger kunskaper om energikällor, energiproduktion och om olika energisystem som förekommer i offentliga byggnader, industrilokaler och bostäder.
Kursen ger kunskaper om energiproduktion och omvandling från källor såsom vattenkraft, vindkraft, solceller, vågkraft, biogas, värmekraft och kärnkraft, samt de olika produktionsanläggningarnas uppbyggnad, funktion och arbetssätt, samt vilka de ingående huvudkomponenter är, och deras uppgift.
Kursen ska ge kunskaper om fackuttryck och affärskommunikation på engelska, med fokus på energiteknik. Kursen ges på engelska.
Kursen ger kunskaper om entreprenadavtal och upphandlingar, förekommande lagar i yrkesområdet, Avtalslagens bestämmelser, grundläggande begrepp i jordabalken, skadeståndsrättsliga definitioner och regler, förfrågningsunderlag, tekniska handlingar, etc.
Den studerande ska självständigt ta sig an en utmaning relaterad till projektering, konstruktion, genomförande, driftsättning, underhåll, reparationer eller hållbar förnyelse av energirelaterade anläggningar och därvid genomföra en strukturerad analys som grund för beslut och åtgärder.
Kursen ger kunskaper om kylteknik och komponenter i kylkretsen samt specialiserade kunskaper om kyl- och värmepumpsanläggningen och dess möjligheter i fastigheters klimat- och energisystem.
Kurserna ger de studerande möjligheter att omsätta teoretiska kunskaper i praktiken och att få erfarenheter som leder till anställningsbarhet inom yrkesområdet.
Kursen ger kunskaper om övergripande energi- och hållbarhetsfrågor med särskilt fokus på certifieringar av energiledningssystem, tjänster och standarder, som ISO 5000 och Miljöbyggnad.
Kursen ger kunskaper om projektstyrning, projektkommunikation och kvalitetssäkringsmodeller specifikt för nybyggnads-, ombyggnads- och underhållsarbeten, samt kunskaper om uppdragsledning, projektledning och ett projekts olika faser.
Kursen ger kunskaper om styr- och reglerteknik avseende automationsprocesser, larm-, övervaknings- och reglersystem, med fokus på styrning och reglering med PLC och olika typer av regulatorer, mätteknik för larm och kontinuerlig mätning samt funktioner i datorbaserade driftövervakningssystem.
Kursen ger kunskaper om hur energisimuleringsprogram är uppbyggda och fungerar, kunskaper om energiberäkning och energianalys samt relaterade energi besparingsåtgärder.
FEI är pionjärer när det gäller att nå ut och erbjuda valfrihet för studerande i hela Sverige. Det sker genom FEIFLEX – vårt innovativa och unika hybridsystem för flexibla studier.
Kursen genomförs med FEIFLEX vilket betyder att du vid varje enskilt tillfälle kan välja om du vill:
Välj de/t alternativ som passar din arbetssituation bäst.
Våra lokaler i Stockholm ligger mycket centralt. FEI city campus återfinns på Kammakargatan vid Johannes kyrka, ett stenkast från Kungsgatan och Stureplan. Vi erbjuder snygga och moderna lokaler för undervisning och studier. Du är också välkommen till FEI Restaurant & Lounge, områdets kanske bästa restaurang! Hitta till FEI i Stockholm.
I uppdragsutbildning finns inga formella antagningskrav. Det är företaget/organisationen som anmäler deltagaren som bestämmer vem som ska gå kursen och ansvarar för att personen har lämplig bakgrund och goda förutsättningar att klara studierna. Inte minst är det viktigt att ha en tydlig plan för hur studierna ska planeras och integreras med arbetet.
FEI erbjuder stöd i beslutsprocessen, vi har lång erfarenhet av att hjälpa organisationer och medarbetare med studievägledning. Kontakta gärna oss. Erfarenhetsmässigt vet vi att en diskussion oftast leder till att bilden klarnar och att vi tillsammans kan identifiera en kurs eller en utbildning som matchar arbetsgivarens och individens krav på kompetensutveckling.
Avgiften 192 000 kr exkl. moms delas upp på fyra faktureringstillfällen under utbildningens gång.
Avgiften måste betalas av arbetsgivaren/annan organisation. Betalaren måste vara juridisk person. I avgiften ingår kurslitteratur och annat kursmaterial, ordinarie tentamina, samt frukost, lunch och kaffe om kursdeltagaren väljer att medverka på plats i FEI:s lokaler.
Utbildningen är inte CSN-berättigad då det är en uppdragsutbildning.
I våra kurser och utbildningar utgår volymrabatt om flera deltagare anmäls till samma studietillfälle. Volymrabatten går att simulera i checkout-flödet vid anmälan; testa själv hur rabatterna slår vid olika anmälningsalternativ.
Vi erbjuder även avtalsrabatt för trogna kunder. Organisationer som vi har avtal med får sin egen rabattkod och, om de önskar, skräddarsydd portalsida som används när medarbetare ska göra kursbeställningar. Kontakta Jon Lindsmyr för mer information.
FEI Studielån innebär att kursavgiften kan betalas över 3-5 år i form av en fast månadsavgift från 3 282 kr/mån. Månadsbeloppet inkluderar en låg ränta. Erbjudandet vänder sig till egenföretagare förutsatt att den egna verksamheten bedrivs i juridisk person, exempelvis aktiebolag.
FEI har som målsättning att bli den ledande anordnaren av YH-utbildningar i Sverige och som en del av satsningen har FEI rekryterat Azadeh Lind som ny affärsområdeschef. – Jag kommer...
Försöksverksamheten YH-flex som MYH initierat riktar sig till personer som redan har kunskaper som motsvarar en betydande del av en yrkeshögskoleutbildning. Syftet med projektet är att utveckla modeller för omfattande...