FEI och Högskolan Väst lanserar en möjlighet för dig som redan har 120 högskolepoäng. Du kan ha studerat till Fastighetsmäklare, Redovisningsekonom eller Marknadsekonom på FEI eller ha annan motsvarande högskolebakgrund. Genom påbyggnadsstudier kan du öka på din kunskapsbank, erhålla en kandidatexamen och få rätten att använda titeln Civilekonom – en fördel i en konkurrensutsatt marknad. Studierna omfattar 60 högskolepoäng och genomförs under cirka 1 år parallellt med arbetet.
14 månader
Nu kan du bygga på med fortsatta studier till filosofie kandidatexamen i företagsekonomi och använda dig av titeln Civilekonom. Detta erbjudande vänder sig till dig som tillhör någon av följande kategorier:
*Kontakta FEI gällande din behörighet.
Det är också en framtida möjlighet att ha i åtanke för dig som nu funderar på att påbörja studier till Fastighetsmäklare, Redovisningsekonom eller Marknadsekonom.
Varför ska du läsa till Civilekonom? Det finns flera skäl. Som bekant råder knivskarp konkurrens i de flesta branscher. Detta gäller i högsta grad fastighetsmäklarbranchen – mellan kedjor, företag och enskilda mäklare – men är också fallet inom många andra kvalificerade yrkesområden.
Att ha gedigna företagsekonomiska kunskaper och en välrenommerad akademisk examen ger konkurrensfördelar, inte minst om du har planer på att bli chef eller egenföretagare.
Företagsekonomi är ett brett ämne som innefattar mycket mer än ”siffror”! I denna påbyggnadsutbildning ligger tyngdpunkten på kunskaper som du har nytta av i en chefs- eller företagarroll. Ämnesområden som Human Resources, projektledning, digital marknadsföring, strategi och internationalisering hjälper dig att utveckla egenskaper och färdigheter som är viktiga i en sådan roll. I utbildningen ingår även ett omfattande examensarbete som kan vara direkt kopplat till den egna organisationen. Detta skarpa projekt kan ses som ett konsultuppdrag där medarbetaren utreder en aktuell fråga åt arbetsgivaren, exempelvis en konkurrensanalys, en affärsstrategi eller en marknadsförings- och säljplan.
Kurser | hp |
Human Resource Management | 7,5 |
Strategisk marknadsplanering | 7,5 |
Digitalisering och företagande | 7,5 |
Internationellt företagande | 7,5 |
Projektstyrning och projektarbete | 7,5 |
Företagsekonomiska forskningsmetoder och vetenskapligt skrivande | 7,5 |
Examensarbete | 15 |
Summa högskolepoäng | 60 |
Denna påbyggnadsutbildning är på en högre akademisk nivå än 120-poängsutbildningar. Det innebär att vi vänder oss till välmotiverade deltagare som är införstådda med de akademiska krav som ställs. Den viktigaste egenskapen är att deltagaren har kapaciteten att bidra med erfarenheter och input i utbildningen och, förstås, förutsättningar att klara studier som leder till kandidatexamen.
Studiernas utformning utgår från att du har ett krävande arbete – och att du också har ett hektiskt liv utanför arbetet. Programmets stomme utgörs därför av tvådagarspass i Stockholm eller online var sjunde vecka. Utöver dessa pass genomförs direktsända webinarier en dag i veckan på tidig kvällstid (kl. 17.30-19.00). Litteraturinläsning, inspelat material, självstudier och hemuppgifter mellan passen tillkommer.
All undervisning, både heldagar och den som är förlagd till kvällar, ges via FEIFLEX. Det vill säga, lektionerna äger rum på FEI i Stockholm men sänds också direkt till din dator, surfplatta eller mobil. Du kan vid varje enskilt tillfälle välja om du vill medverka på plats i Stockholm eller online. FEIFLEX innebär att du får lika mycket kontakttid med lärare, handledare och andra deltagare som vid en ”vanlig” utbildning.
Programmet omfattar cirka ett års månaders studier. Det är en realistisk tidsrymd för att du ska klara studierna men förutsätter givetvis stor motivation och engagemang. Det bästa sättet att bedöma om studiernas omfattning passar just dig är genom att studera de detaljerade scheman som finns för respektive utbildningsstart.
Utbildningsstart sker upp till fem gånger per år. Det betyder valfrihet och möjlighet att styra studiestarten med utgångspunkt i interna och externa påverkansfaktorer som exempelvis arbetsbelastning, individuella önskemål samt budget- och kostnadsaspekter.
Tillsammans med vår högskolepartner har vi handplockat de bästa lärarna, dels från näringslivet, dels den akademiska världen, alla har betydande erfarenhet av att undervisa yrkesverksamma deltagare. Det ger en bra mix och säkerställer att du får kunskaper som är både praktiskt relevanta och har en förankring i de senaste rönen inom forskning.
Utbildningen sträcker sig alltid över flera kalenderår. Kursavgiften delas upp och faktureras vid två tillfällen under utbildningens gång.
Arbetsgivaren måste stå för avgiften. Det köpande företaget ingår ett uppdragsavtal med Högskolan Väst som garanterar utbildningens akademiska examination. Privatpersoner kan inte köpa uppdragsutbildning.
Arbetsgivare och medarbetare binder sig för ett block om 30 hp i taget. Det ger både kontinuitet och flexibilitet. I avgiften ingår all undervisning och handledning, litteratur och studiematerial, samt kaffe och luncher om du väljer att närvara vid heldagsundervisning på FEI i Stockholm.
Utbildningen är inte CSN-berättigad då det är en s.k. uppdragsutbildning som finansieras av arbetsgivaren.
Cirka ett års studier parallellt med arbetet. Lektioner på FEI ges i tvådagarspass var sjunde vecka. Mellan passen medverkar du i webinarier, läser in litteratur samt gör övningar och arbeten.
Studier på FEI innebär flexibilitet. Du kan påbörja utbildningen upp till sex gånger per år.
Varje delkurs har ett eller fler examinationsmoment.
Godkänt resultat i respektive delkurs ger akademiska högskolepoäng från Högskolan Väst.
De enskilda delkurserna omfattar 7,5 respektive 15 högskolepoäng. Godkänt resultat i samtliga delkurser ger sammanlagt 60 högskolepoäng.
Efter avslutade och godkända studier kan deltagaren erhålla filosofie kandidatexamen med företagsekonomi som huvudämne vid Högskolan Väst.
Filosofie kandidatexamen med företagsekonomi som huvudämne vid Högskolan Väst berättigar till medlemskap i Akavia (tidigare Civilekonomerna).
Titeln Civilekonom har inget juridisk skydd i Sverige. Praxis är att en person har rätt att kalla sig Civilekonom om hen uppfyller organisationen Akavias medlemskarv, vilket är en kandidatexamen i ekonomi på minst 180 hp (där minst 90 hp är inom ekonomiska ämnen).
Den som har läst Fastighetsmäklare 120 hp, Marknadsekonom 120 hp eller Redovisningsekonom 120 hp och bygger på med 60 hp ekonomiska ämnen hos FEI (akademiska kurser i samarbete med Högskolan Väst) har alltså möjlighet att söka medlemskap hos Akavia och enligt praxis kalla sig Civilekonom. Mer info finns att läsa hos Akavia.
Avgiften 145 000 kr exkl. moms. delas upp och faktureras med 50% vid två tillfällen under utbildningen med utgångspunkt i block om 30 högskolepoäng.
Kursavgiften måste betalas av arbetsgivaren. Arbetsgivaren måste vara juridisk person (således kan inte enskild firma ingå uppdragsavtal). Arbetsgivaren binder sig för ett block i taget. I avgiften ingår kurslitteratur och annat kursmaterial, ordinarie tentamina i Stockholm, samt lunch och kaffe vid heldagsseminarier på FEI.
Utbildningen är inte CSN-berättigad då det är en s.k. uppdragsutbildning som finansieras av arbetsgivaren.
Kursen är ett samarbete mellan FEI och Högskolan Väst. Företaget som anmäler deltagare till kursen ingår ett avtal med Högskolan Väst angående uppdragsutbildning. Vid anmälan, som görs online, kommer beställaren ombes att bekräfta avtalsvillkoren.
Under kursen ska deltagaren skaffa sig grundläggande teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter i att delta i och styra projekt. Efter avklarad kurs kan deltagaren kunna karaktärisera och förklara arbetsformen ”projekt” och redogöra för de grundläggande faserna i en grupps etablering.
Deltagaren kan praktiskt tillämpa en grundläggande projekthanteringsmodell samt kan redogöra för innebörden av, och sambanden i, åtagandetriangeln. Deltagaren har också kunskaper för att skriva, följa upp och revidera ett projekts definitionsdokument samt kan delta i och leda ett effektivt projektgruppsmöte.
Kursen kan också läsas separat, klicka här för information om samtliga kurstillfällen.
Denna kurs i Human Resources är lämplig för dig som vill fördjupa dina kunskaper i personalfrågor. Kursen utgår i aktuell forskning och de senaste rönen inom HR. Efter avslutad kurs skall deltagaren kunna visa insikt i strategiska och operationellt inriktade teorier inom Human Resource Management.
Kursen kan också läsas separat, klicka här för information om samtliga kurstillfällen.
Strategisk marknadsplanering, 7,5 hp är en fortsättningskurs i marknadsföring. Den är lämplig för dig som arbetar strategiskt med marknadsföring. Kursen vänder sig dessutom till medarbetare som inte har marknadsföring som huvudsaklig arbetsuppgift men som vill ha kvalificerade kunskaper i ämnet.
Kursen kan också läsas separat, klicka här för information om samtliga kurstillfällen.
Det övergripande syftet med kursen är att öka förståelsen för digitalisering, dess framväxt samt hur företagen kan arbeta för att dra nytta av digitaliseringen. Kursen går även igenom etiska, sociala och samhälleliga aspekter av digitaliseringen och lösningar på digitaliseringsrelaterade problem.
Kursen kan också läsas separat, klicka här för information om samtliga kurstillfällen.
Denna kurs tar upp begrepp och teorier inom internationellt företagande samt globalisering av olika marknader. Lär dig om hur utveckling och implementering av strategier för marknadsföring, personalledning, finans och redovisning görs inom internationellt verksamma företag.
Kursen kan också läsas separat, klicka här för information om samtliga kurstillfällen.
Högskolan Väst är FEI:s samarbetspartner. Högskolan, som är baserad i Trollhättan, står för ett arbetsintegrerat lärande som synsätt och metod som präglar verksamheten.
Högskolor ska samverka med det omgivande samhället. En del i samverkansuppdraget handlar om fortbildning av yrkesverksamma. När detta sker på uppdrag av extern finansiär kallas det uppdragsutbildning.
Uppdragsutbildning regleras av Förordning om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (SFS 2002:760). Därutöver finns Universitets- och högskolerådets föreskrifter om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (UHRFS 2013:11).
Reglerna ovan innebär bland annat att företaget som anmäler deltagare till utbildningen/kursen ingår ett avtal med Högskolan Väst avseende uppdragsutbildning. Vid anmälan av kursdeltagare, som görs online, kommer beställaren ombes att bekräfta avtalsvillkoren, en pdf-fil med det godkända avtalet skickas därefter till arbetsgivaren via e-post.
Det är viktigt att notera att utbildnings- /kursavgiften måste betalas av arbetsgivaren. Arbetsgivaren måste vara en juridisk person (således kan inte enskild firma ingå uppdragsavtal).
Efter utbildningen till fastighetsmäklare på FEI valde Filip att läsa Civilekonom 60 hp. Han får på så sätt en kandidatexamen och ökar sin kompetens för att bli konkurrenskraftig i mäklarbranschen.