Statistik är läran om hur data kan användas för att förstå verkligheten bättre. När datamaterialet väl är insamlat kommer det spännande momentet att sammanfatta materialet – bekräfta förväntade mönster och kanske finna nya. Den beskrivande statistiken kan ge nya tankar och idéer som kanske ingen tänkt på tidigare. Kursen innehåller två datorlaborationer där man guidas i det statistiska detektivarbetet med anvisningar och handledning.
7 veckor: 2 dagar + 5 kvällar
Statistik är läran om hur data kan användas för att förstå verkligheten bättre. Antag att vi vill studera människors attityd till ekologiska varor. Vilka personer ska vi fråga? Ska vi använda oss av intervjuer öga mot öga, enkäter via post/Internet eller kanske helt enkelt göra observationer på plats i en butik? Vilken form vi väljer och hur frågorna formuleras har betydelse!
När datamaterialet väl är insamlat kommer det spännande momentet att sammanfatta materialet – bekräfta förväntade mönster och kanske finna nya. Den beskrivande statistiken kan ge nya tankar och idéer som kanske ingen tänkt på tidigare. Det gäller att arbeta strukturerat och låta datorerna göra beräkningsjobbet. Det gäller också att använda korrekt statistik presenterat på ett begripligt och snyggt sätt.
Vilka slutsatser gav undersökningen? Skiljer sig attityden mellan kvinnor och män? Agerar man annorlunda i storstad än på landsbygden?
Ja, ovanstående exempel illustrerar kärnan i denna kurs. Vi diskuterar grundläggande undersökningsmetodik samt hur data kan sammanfattas. Vi använder givetvis datorer för att genomföra beräkningar. Kursen innehåller två datorlaborationer där man guidas i det statistiska detektivarbetet med anvisningar och handledning. I slutet av kursen får man på egen hand sammanställa och granska en undersökning.
De studerande ska visa kunskap om och förståelse för:
De studerande ska visa färdigheter i:
7,5 högskolepoäng (ECTS)
Kursen ges med FEIFLEX. FEIFLEX innebär att lektionerna genomförs i klassrum samtidigt som de direktsänds. Vid kursens heldagsseminarier kan du välja om du vill närvara på plats i FEI:s lokaler alternativt på distans. Vid de kortare veckovisa webinarierna rekommenderar vi alltid medverkan på distans. Oberoende av vilken närvaro du väljer gäller att du ska medverka aktivt. Du kan dessutom se lektionerna i efterhand, hur många gånger du vill.
Litteraturinläsning och arbetsuppgifter görs också på distans. Kursen avslutas med ytterligare en heldag. Tekniken är modern, flexibel och lättillgänglig, du har stora möjligheter att välja när och var du ska studera. En studieform som är effektiv och attraktiv; både för dig och din arbetsgivare.
2 dagar och 5 kvällar under cirka 7 veckor på plats eller på distans via FEIFLEX. Tillfällena inkluderar seminarier, webinarier, handledarstöd och andra aktiviteter online. Klicka på nästa kurstillfälle för att se schema med datum.
Huvudsakliga moment består av:
Kursen examineras genom två mindre datorlaborationer (inlämning) samt ett omfattande enkätprojekt som presenteras i en rapport.
Godkänt resultat i respektive delkurs ger akademiska högskolepoäng från Högskolan Väst. Kursen omfattar 7,5 högskolepoäng (hp).
Samtliga deltagare som uppfyller närvarokravet på minst 70 % erhåller FEI:s studieintyg med kursbeskrivning. Deltagare får också kursintyg från Högskolan Väst.
26 900 kr exkl. moms. Kursavgiften måste betalas av arbetsgivaren. I avgiften ingår kurslitteratur och annat kursmaterial, ordinarie tentamina i Stockholm, samt lunch och kaffe i samband med lektioner på FEI. Avgiften faktureras före kursstart.
Kursen är ett samarbete mellan FEI och Högskolan Väst. Företaget som anmäler deltagare till kursen ingår ett avtal avseende uppdragsutbildning. Villkor framgår och bekräftas vid anmälan.
Högskolan Väst är FEI:s samarbetspartner. Högskolan, som är baserad i Trollhättan, står för ett arbetsintegrerat lärande som synsätt och metod som präglar verksamheten.
Högskolor ska samverka med det omgivande samhället. En del i samverkansuppdraget handlar om fortbildning av yrkesverksamma. När detta sker på uppdrag av extern finansiär kallas det uppdragsutbildning.
Uppdragsutbildning regleras av Förordning om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (SFS 2002:760). Därutöver finns Universitets- och högskolerådets föreskrifter om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (UHRFS 2013:11).
Reglerna ovan innebär bland annat att företaget som anmäler deltagare till utbildningen/kursen ingår ett avtal med Högskolan Väst avseende uppdragsutbildning. Vid anmälan av kursdeltagare, som görs online, kommer beställaren ombes att bekräfta avtalsvillkoren, en pdf-fil med det godkända avtalet skickas därefter till arbetsgivaren via e-post.
Det är viktigt att notera att utbildnings- /kursavgiften måste betalas av arbetsgivaren. Arbetsgivaren måste vara en juridisk person (således kan inte enskild firma ingå uppdragsavtal).
Mathilda Karlsson och Jonas Magnusson startade Fastighetsbyrån Växjö för 13 år sedan. Idag är de 16 medarbetare och använder utbildningen Fastighetsmäklare 120 hp som ett sätt att locka fler talanger...
– Lönehantering är ett område som alla borde ha grundläggande kunskaper inom. Oavsett om du arbetar med lön eller får en lön utbetald så är det bra att veta vilka...
Arbetet som näringslivsstrateg innebär bland annat att 47-årige Erik Uddén tar fram analyser, verksamhetsutredningar och utvecklingsstrategier. När Erik ville spetsa till sina kompetenser och letade efter en passande utbildning valde...