Denna kurs i nationalekonomi är obligatorisk om du vill uppnå en Filosofie kandidat-examen i företagsekonomi men den är också lämplig för andra deltagare. Mikroekonomi handlar i huvudsak om att förstå hur producenter och konsumenter samverkan på marknader, ett område som är viktigt i många yrkesroller, både inom privat och offentlig sektor. Kursen bedrivs som uppdragsutbildning av Högskolan Väst i samarbete med FEI.
7 veckor: 2 dagar + 5 kvällar
Deltagaren ska behärska grundläggande begrepp och metoder samt kunna genomföra enklare mikroekonomiska analyser. Vidare ska kursdeltagaren kunna beräkna alternativkostnaden och förklara vad som påverkar efterfråge- och utbudskurvan på en varumarknad samt betydelsen för pris och kvantitet. Hen ska också förstå begreppet elasticitet och grunden för konsumenternas efterfrågan, d.v.s. nyttoteorin och indifferenskurvor.
Deltagaren ska kunna härleda och rita kostnadskurvor för ett företag samt efterfråge- och marginalintäktskurvan för ett företag i perfekt konkurrens och monopol, ha kännedom om spelteori och kunna genomföra enklare analyser av situationer där det råder marknadsmisslyckanden. Vidare förstå konsument- och producentöverskott och s.k. dödviktsförluster samt kunna härleda och grafiskt konstruera efterfrågekurvan på arbetsmarknaden.
7,5 högskolepoäng (ECTS)
Kursen ges med FEIFLEX. FEIFLEX innebär att lektionerna genomförs i klassrum samtidigt som de direktsänds. Vid kursens heldagsseminarier kan du välja om du vill närvara på plats i FEI:s lokaler alternativt på distans. Vid de kortare veckovisa webinarierna rekommenderar vi alltid medverkan på distans. Oberoende av vilken närvaro du väljer gäller att du ska medverka aktivt. Du kan dessutom se lektionerna i efterhand, hur många gånger du vill.
Litteraturinläsning och arbetsuppgifter görs också på distans. Kursen avslutas med ytterligare en heldag. Tekniken är modern, flexibel och lättillgänglig, du har stora möjligheter att välja när och var du ska studera. En studieform som är effektiv och attraktiv; både för dig och din arbetsgivare.
2 dagar och 5 kvällar under cirka 7 veckor på plats eller på distans via FEIFLEX. Tillfällena inkluderar seminarier, webinarier, handledarstöd och andra aktiviteter online. Klicka på nästa kurstillfälle för att se schema med datum.
Kursen har två examinationsmoment:
Godkänt resultat i respektive delkurs ger akademiska högskolepoäng från Högskolan Väst. Kursen omfattar 7,5 högskolepoäng (hp).
Samtliga deltagare som uppfyller närvarokravet på minst 70 % erhåller FEI:s studieintyg med kursbeskrivning. Deltagare får också kursintyg från Högskolan Väst.
0 kr exkl. moms. Kursavgiften måste betalas av arbetsgivaren. I avgiften ingår kurslitteratur och annat kursmaterial, ordinarie tentamina i Stockholm, samt lunch och kaffe i samband med lektioner på FEI. Avgiften faktureras före kursstart.
Kursen är ett samarbete mellan FEI och Högskolan Väst. Företaget som anmäler deltagare till kursen ingår ett avtal avseende uppdragsutbildning. Villkor framgår och bekräftas vid anmälan.
Denna fristående kurs ingår även i utbildningarna:
Högskolan Väst är FEI:s samarbetspartner. Högskolan, som är baserad i Trollhättan, står för ett arbetsintegrerat lärande som synsätt och metod som präglar verksamheten.
Högskolor ska samverka med det omgivande samhället. En del i samverkansuppdraget handlar om fortbildning av yrkesverksamma. När detta sker på uppdrag av extern finansiär kallas det uppdragsutbildning.
Uppdragsutbildning regleras av Förordning om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (SFS 2002:760). Därutöver finns Universitets- och högskolerådets föreskrifter om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (UHRFS 2013:11).
Reglerna ovan innebär bland annat att företaget som anmäler deltagare till utbildningen/kursen ingår ett avtal med Högskolan Väst avseende uppdragsutbildning. Vid anmälan av kursdeltagare, som görs online, kommer beställaren ombes att bekräfta avtalsvillkoren, en pdf-fil med det godkända avtalet skickas därefter till arbetsgivaren via e-post.
Det är viktigt att notera att utbildnings- /kursavgiften måste betalas av arbetsgivaren. Arbetsgivaren måste vara en juridisk person (således kan inte enskild firma ingå uppdragsavtal).
Högskolan Väst är utbildningens avsändare, köparens avtalspart och således ytterst ansvarig för de kurser som erbjuds via samarbetet med FEI. Högskolan tillförsäkrar att kurserna uppfyller samma kvalitetskrav som de kurser som erbjuds inom den grundläggande högskoleutbildningen i Trollhättan.
Inom ramen för utbildningen är det Högskolan Väst som:
FEI har lång erfarenhet av att erbjuda poänggivande akademiska utbildningar via samarbeten med svenska och utländska högskolor och universitet.
Genom avtal med Högskolan Väst är FEI utbildningsadministratör. För FEI:s del innebär det att vi hanterar marknadsföring, kundkontakter samt vissa praktiska frågorna kring utbildningen. Arbetsgivare och kursdeltagare är alltid välkomna att kontakta FEI. Vi svarar eller vidarebefordrar dina frågor till Högskolan Väst ifall det är frågor som rör Högskolans ansvarsområden.
Dag Lotsander är upplärd inom originalet till Lean och är en av Sveriges mest erfarna Lean-konsulter. Han har en över 20 år lång karriär som ledare inom Toyota och ansvarade...
Kursen Strategi & Affärsplanering ingår som en del av FEI:s utbildning Certifikat VD-kompetens. Petra Palmgren Lindwall som leder kursen har arbetat operativt i ledande befattningar inom små, medelstora och stora...
“Med FEIFLEX kunde jag själv schemalägga mina dagar eftersom det var lärarledda lektioner två dagar i veckan och hela upplägget var otroligt smidigt. FEI:s YH-utbildning gjorde att jag kunde läsa...