Lönekartläggning i praktiken

Enligt lag måste alla företag i Sverige genomföra en lönekartläggning minst en gång per år, och om företaget har tio anställda eller fler ska den även dokumenteras skriftligt. Lönekartläggning är ett centralt verktyg för att säkerställa lika lön för lika arbete och för att främja jämställdhet.

Denna kurs ger dig kunskaper för att kunna minska osakliga löneskillnader mellan könen och uppfylla lönetransparensdirektivet som blir lagkrav senast juni 2026. Du lär dig att göra en arbetsvärdering och lönekartläggning med hjälp av digitala verktyg, för att skapa en attraktiv och hållbar verksamhet.

Nästa kursstart
4 december 2024
Omfattning

1 dag/vecka under 2 veckor

Avgift 9 900 kr
Ordinarie avgift ex. moms

Översikt

Om kursen Lönekartläggning i praktiken

I enlighet med svensk lagstiftning är alla företag skyldiga att genomföra en lönekartläggning minst en gång per år. För företag med tio eller fler anställda måste kartläggningen även dokumenteras skriftligt. Syftet är att identifiera och motverka osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män, vilket är en viktig del av arbetet för ökad jämställdhet på arbetsmarknaden.

Lönekartläggning handlar om mer än att bara uppfylla lagkrav; det är också ett verktyg för att skapa en hållbar och rättvis arbetsmiljö. Genom att förstå den historiska utvecklingen av lönesättning och jämställdhet, får du insikt i varför detta arbete är avgörande.

Det nya lönetransparensdirektivet

I och med det nya lönetransparensdirektivet, som träder i kraft senast juni 2026, blir det ännu viktigare för arbetsgivare att ha en tydlig och väl fungerande process för lönekartläggning. Denna kurs förbereder dig för att möta de kommande lagkraven genom att ge dig både teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter. Du lär dig utföra en lönekartläggning med digitala verktyg, vilket gör det enklare att analysera och jämföra löner på ett transparent sätt.

För vem?

Kursen riktar sig till HR- & löneansvariga på små och medelstora företag, och för andra som behöver lära sig lönekartläggningens grunder, som är viktigt i arbetet att minska osakliga löneskillnader och skapa hållbarhet inom organisationen.

Kursinnehåll

Kursen går igenom hur arbetsvärdering används för att objektivt jämföra olika yrken, till exempel hur administrativa roller kan klassificeras som likvärdiga (som administratör och receptionist) och hur andra yrken, som polis och barnmorska, kan betraktas som jämförbara trots sina olika krav och ansvarsområden. Kursen ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper i lönekartläggning. Du får lära dig varför lönekartläggning är viktigt, hur den utförs, och hur du genomför en arbetsvärdering av olika yrken med hjälp av ett digitalt verktyg.

Kursen består av en kombination av föreläsningar, självstudier och praktiska övningar för att säkerställa att du är redo att möta de nya lagkraven för lönetransparens.

Efter kursen

Efter genomförd kurs kommer du att:

  • Förstå vad lönekartläggning innebär, varför den är nödvändig och hur den utförs i praktiken.
  • Kunna genomföra en arbetsvärdering av olika yrken och en lönekartläggning med hjälp av ett digitalt verktyg, baserat på specifika fallstudier.
  • Vara väl förberedd inför det kommande lönetransparensdirektivet och stärka din position som en hållbar och attraktiv arbetsgivare.

Fakta

Omfattning

1 dag/vecka fördelat över 2 veckor.

Genomförande

Kursen genomförs i ett hybridformat (FEIFLEX) som ger dig möjlighet att delta både på plats och online. Kursen är uppdelad på följande sätt:

  • Dag 1 – Teori: Genomgång av vad lönekartläggning är, varför den är viktig och hur den genomförs.
  • Självstudier: Egen inläsning av teoretiskt kursmaterial samt nedladdning och förberedelse av ett digitalt verktyg inför dag 2.
  • Dag 2 – Case: Praktisk övning där du genomför en arbetsvärdering av olika yrkesroller och lönekartläggning baserat på ett specifikt case, med hjälp av det digitala verktyget.

Genom att delta i denna kurs får du de kunskaper och verktyg som behövs för att bidra till en mer jämställd och hållbar arbetsplats, samtidigt som du uppfyller nuvarande och framtida lagkrav.

Intyg

För att erhålla FEI:s kursintyg i Lönekartläggning krävs 100% närvaro på de två lektionsdagarna.

Avgift

9 900 kr exkl. moms. I avgiften ingår lunch och/eller kaffe.

Senast på FEI

YH-kurser omfattar några veckor upp till ett halvårs studier och skiljer sig från YH-program genom att vända sig till yrkesverksamma som vill vidareutveckla sina kompetenser. YH-kurser har oftast ett flexibelt...

Läs mer

Uppdragsutbildningen riktar sig till fastighetsmäklarföretag som vill kompetensutveckla sina medarbetare och innehållet är utformat efter FMI:s krav på teoretiska studier för att bli registrerad fastighetsmäklare. Undervisningen genomförs i FEI:s utbildningslokaler...

Läs mer

”På FEI finns en lång tradition av att söka samverkan och samarbeten med näringsliv och omgivande samhälle. Det här är ytterligare ett steg i den riktningen, och vi är otroligt...

Läs mer

+