Denna kurs syftar till att ge en översikt över juridiken i samhället med fokus på de normer d.v.s. lagar och sedvänjor, som reglerar företagens relationer inbördes, med samhället, med organisationer och med enskilda individer. Kursen vänder sig i första hand till blivande blivande ekonomer alternativt som enstaka kurs för att komplettera tidigare utbildning. Kursen bedrivs som uppdragsutbildning av Högskolan Väst i samarbete med FEI.
14 veckor: 4 dagar + 11 kvällar
Kursen vänder sig till dig som har behov av relevant juridisk baskompetens. Kursen utgör en del av våra ekonomiutbildningar innehållande högskolepoäng och består därför i huvudsak av deltagare därifrån.
Kursen ger en bred översikt över juridiken, med tonvikten lagd på de ekonomiska effekterna av de grundläggande rättsreglerna. Särskild vikt lägges vid:
Andra rättsområden som behandlas under kursen är:
Efter kursen kan deltagaren redogöra för de lagar och avtal som påverkar affärsförhållanden och hur lagar och avtal påverkar olika företagsformer. Deltagaren kan också bearbeta och föreslå lösningar på affärsjuridiska problem, analysera affärsjuridiska dokument som kan förekomma i det ekonomiska livet och redogöra för faktorer som kan förebygga och lösa juridiska tvister i det ekonomiska livet. Kursen ger också förståelse för när ett problem kräver juridisk expertis och när du själv kan lösa ett problem samt förmågan att plocka ut de väsentliga delarna i ett sådant juridiskt problem.
15 högskolepoäng (ETCS)
Kursen ges med FEIFLEX. FEIFLEX innebär att lektionerna genomförs i klassrum samtidigt som de direktsänds. Vid kursens heldagsseminarier kan du välja om du vill närvara på plats i Stockholm alternativt på distans. Vid de kortare veckovisa webinarierna rekommenderar vi alltid medverkan på distans. Oberoende av vilken närvaro du väljer gäller att du ska medverka aktivt. Du kan dessutom se lektionerna i efterhand, hur många gånger du vill.
Litteraturinläsning och arbetsuppgifter görs också på distans. Tekniken är modern, flexibel och lättillgänglig, du har stora möjligheter att välja när och var du ska studera. Du är alltid digitalt närvarande på lektionen och kan kommunicera med lärare och studiekamrater. FEIFLEX är en studieform som är effektiv och attraktiv; både för dig och din arbetsgivare.
4 dagar och 11 kvällar under cirka 14 veckor på plats eller på distans via FEIFLEX. Tillfällena inkluderar seminarier, webinarier, handledarstöd och andra aktiviteter online. Klicka på nästa kurstillfälle för att se schema med datum.
Kursen har följande examinationsmoment:
Godkänt resultat i kursen ger akademiska högskolepoäng från Högskolan Väst. Kursen omfattar 15 högskolepoäng (hp).
Deltagare som uppnår godkänt resultat erhåller betyg och kursintyg från Högskolan Väst.
53 800 kr exkl. moms. Kursavgiften måste betalas av arbetsgivaren. Arbetsgivaren måste vara juridisk person (således kan inte enskild firma ingå uppdragsavtal).
I kursavgiften ingår kurslitteratur och annat kursmaterial, tre tentamenstillfällen (en ordinarie tentamen och två omtentamina). Tentamen skrivs i Stockholm. Tentamen på annan ort kan ske efter överenskommelse med FEI, notera dock att särskild avgift kan tillkomma i sådana fall.
I kursavgiften ingår också lunch och kaffe i samband med heldagsseminarier på FEI.
Avgiften faktureras före kursstart.
Kursen är ett samarbete mellan FEI och Högskolan Väst. Företaget som anmäler deltagare till kursen ingår ett avtal avseende uppdragsutbildning. Villkor framgår och bekräftas vid anmälan.
Kursen kan läsas fristående men den ingår även i utbildningarna:
Högskolan Väst är FEI:s samarbetspartner. Högskolan, som är baserad i Trollhättan, står för ett arbetsintegrerat lärande som synsätt och metod som präglar verksamheten.
Högskolor ska samverka med det omgivande samhället. En del i samverkansuppdraget handlar om fortbildning av yrkesverksamma. När detta sker på uppdrag av extern finansiär kallas det uppdragsutbildning.
Uppdragsutbildning regleras av Förordning om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (SFS 2002:760). Därutöver finns Universitets- och högskolerådets föreskrifter om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (UHRFS 2013:11).
Reglerna ovan innebär bland annat att företaget som anmäler deltagare till utbildningen/kursen ingår ett avtal med Högskolan Väst avseende uppdragsutbildning. Vid anmälan av kursdeltagare, som görs online, kommer beställaren ombes att bekräfta avtalsvillkoren, en pdf-fil med det godkända avtalet skickas därefter till arbetsgivaren via e-post.
Det är viktigt att notera att utbildnings- /kursavgiften måste betalas av arbetsgivaren. Arbetsgivaren måste vara en juridisk person (således kan inte enskild firma ingå uppdragsavtal).
Högskolan Väst är utbildningens avsändare, köparens avtalspart och således ytterst ansvarig för de kurser som erbjuds via samarbetet med FEI. Högskolan tillförsäkrar att kurserna uppfyller samma kvalitetskrav som de kurser som erbjuds inom den grundläggande högskoleutbildningen i Trollhättan.
Inom ramen för utbildningen är det Högskolan Väst som:
FEI har lång erfarenhet av att erbjuda poänggivande akademiska utbildningar via samarbeten med svenska och utländska högskolor och universitet.
Genom avtal med Högskolan Väst är FEI utbildningsadministratör. För FEI:s del innebär det att vi hanterar marknadsföring, kundkontakter samt vissa praktiska frågorna kring utbildningen. Arbetsgivare och kursdeltagare är alltid välkomna att kontakta FEI. Vi svarar eller vidarebefordrar dina frågor till Högskolan Väst ifall det är frågor som rör Högskolans ansvarsområden.
Therese utbildade sig först i ekonomi och statsvetenskap och ville från början bli journalist inom politik och ekonomi. Under sin första anställning, som pensions- och placeringsrådgivare, utkristalliserade sig dock en...
FEI har genomgått en kraftig tillväxtresa och har nu årligen fler än 1500 studenter samt ett 100-tal lärare engagerade i undervisningen. Verksamheten, med cirka 35 anställda, finns i Stockholm, Göteborg,...
Azadeh Lind, affärsområdeschef för FEI Yrkeshögskola, svarar på 5 aktuella frågor om yrkeshögskoleutbildningen Food & Beverage Manager 300 yhp. Jag jobbar inom restaurangbranschen, kan jag ändå gå utbildningen? Definitivt! Utbildningen...