Universitet och högskolor ska samverka med det omgivande samhället, bland annat gällande kompetensutveckling av yrkesverksamma. När det sker på uppdrag av extern finansiär kallas det uppdragsutbildning, såsom Fastighetsmäklare 120 hp och de uppdragskurser som ingår.
Uppdragsutbildning regleras av Förordning om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (SFS 2002:760). Därutöver finns Universitets- och högskolerådets föreskrifter om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (UHRFS 2013:11).
Om KTH
Sedan 1827 har Kungliga Tekniska högskolan, KTH, vuxit till att bli ett framstående internationellt tekniskt universitet. Som det största lärosätet i Sverige för teknisk utbildning och forskning, samlar de studenter, forskare och lärare från hela världen. KTH:s verksamhet är grundad på en stark tradition av att driva framstående vetenskap och innovation med fokus på att främja det livslånga lärandet och bidra till en hållbar samhällsutveckling.
Denna uppdragsutbildning bedrivs av KTH:s Skola för arkitektur och samhällsbyggnad, vid Institutionen för fastigheter och byggande och avdelningen Fastighetsföretagande och finansiella system.
KTH:s roll i uppdragsutbildningen
Kungliga Tekniska högskolan, KTH, är uppdragsutbildningens avsändare, köparens avtalspart och således ytterst ansvarig för de uppdragskurser som erbjuds via samarbetet med FEI. Universitetet tillförsäkrar att uppdragskurserna uppfyller samma kvalitetskrav som de kurser som erbjuds inom den grundläggande högskoleutbildningen.
Inom ramen för uppdragsutbildningen är det KTH som:
- Fastställer kursavgiften
- Utvecklar och fastställer kursplaner till samtliga kurser
- Bestämmer kursernas omfattning
- Beslutar om vilka lärare som ska undervisa i kurserna
- Bestämmer utformning av, nivå på och vilka frågor som ska ingå i tentamina, inlämningsuppgifter och annan examination
- Utser kursansvariga och examinatorer som examinerar kurserna
- Ansvarar för rättning
- Utfärdar högskolepoäng och kursbevis
Som ett svenskt universitet är KTH en statlig myndighet och har därmed en skyldighet att bidra till genomförandet av de beslut och lagar som regeringen och riksdagen fastställt. Deras uppdrag är att säkerställa en tillgänglig, rättssäker och effektiv verksamhet.
Om FEI
Företagsekonomiska Institutet, FEI, är en av Sveriges främsta utbildningsaktörer sedan 1888.
FEI har lång erfarenhet av att erbjuda akademiska utbildningar via samarbeten med såväl svenska som utländska högskolor och universitet. Redan för 30 år sedan började vi utbilda blivande mäklare enligt dåvarande regelverk och många av dagens framgångsrika och etablerade fastighetsmäklare har gått en uppdragsutbildning i samarbete med FEI.
FEI:s roll i uppdragsutbildningen
FEI är utbildningsadministratör, något som fastställts genom ett samarbetsavtal mellan KTH och FEI. Det innebär att FEI hanterar marknadsföring, kundkontakter och praktiska frågor kring uppdragsutbildningen. Arbetsgivare och deltagare är alltid välkomna att kontakta FEI. Vi svarar eller vidarebefordrar dina frågor till KTH ifall det är frågor som rör KTH:s ansvarsområden.