Kommunanställda i Nynäshamn: “Certifikat Näringslivsutvecklare håller hög klass rakt igenom”

Emelie Norrljung, Lena Hentschel och Janet Jonsson. Fotograf: Johan Gustafsson, G40 Studio.

Flera kommunanställda i Nynäshamn har tagit del av FEI:s unika utbildning Certifikat Näringslivsutvecklare, som erbjuds i samarbete med SKNT. Utbildningen är helt utformad och anpassad för att stärka kompetensen hos de som arbetar med näringslivsutveckling. Gemensamt för de tre deltagarna från Nynäshamn är det positiva intryck som utbildningen har medfört.

– Utbildningen håller hög klass rakt igenom. Den har en bredd som vi drar stor nytta av i vårt uppdrag i kommunen. Vi har även fått möta näringslivutvecklare från hela Sverige, vilket har gett många värdefulla insikter om hur andra kommuners näringslivsavdelningar och outsourcade näringslivskontor arbetar, säger Lena Hentschel, näringslivsutvecklare på Nynäshamns kommun.  

Lena Hentschel, Janet Jonsson och Emelie Norrljung är kollegor på Nynäshamns kommuns stab för näringslivsfrågor. Där arbetar de bland annat med rådgivning, kompetensutveckling, samarbeten och tillståndshantering för att stärka kommunens företag.  

Utifrån hur näringslivsavdelningen är uppbyggd ansvarar vi för många olika uppgifter. Därför såg vi utbildningen som ett bra sätt att bli mer synkade i vårt arbete. Att vi dessutom går den samtidigt ger ett stort mervärde, vi blir mer samspelta och gör det vi lär oss till en gemensam referens i vårt arbete, säger Janet Jonsson, näringslivsutvecklare på Nynäshamns kommun. 

I september 2022 påbörjade de utbildningen Certifikat Näringslivsutvecklare på FEI. Utbildningen erbjuds i samarbete med SKNT, intresseorganisationen för kommunal näringslivsutveckling, och är indelad i fyra moduler med olika fokusområden. 

– Det har varit duktiga föreläsare som har tagit upp relevanta ämnen genom hela utbildningen. Jag har alltid varit intresserad av ledarskap och projektledning. Därför var det inspirerande och lärorikt att lära sig hur man kan utnyttja digitala verktyg på bästa sätt, men även mer effektivt och strategiskt inom våra arbetsområden. Kunskaperna kommer jag utnyttja mer i mitt arbete, säger Janet Jonsson. 

Emelie Norrljung började som näringslivskoordinator på kommunen i Nynäshamn för drygt ett år sedan. Trots en kortare erfarenhet inom området har det inte varit ett hinder under utbildningens gång. Att deltagarna kommer från vitt skilda bakgrunder är nämligen något som hela utbildningen tar sin utgångspunkt ifrån.  

Jag som är ny i rollen såg det som en chans att få bättre grundkunskaper. Mycket av det som tagits upp under utbildningen är saker som jag har känt till sedan tidigare, men inte haft stor kunskap om. Det jag framför allt tar med mig är hur jag kan bli mer strukturerad i mitt arbete. Vi har exempelvis studerat projektplanering och gjort Gantt-scheman, något jag direkt kan använda i min arbetsprocess på kommunen, säger Emelie Norrljung. 

Emelie rekommenderar utbildningen till alla som arbetar med näringslivsutveckling, eller på något sätt vill veta mer om hur man kan arbeta för att främja det lokala näringslivet.  

Utbildningen är relevant för många och riktar sig till alla som på något sätt arbetar med näringslivsfrågor.  

Även Lena Hentschel menar att många kan dra nytta av utbildningen Certifikat Näringslivutvecklare.

– Näringslivsutvecklare har framför allt en stor nytta av utbildningen, men också de som är på väg in i branschen eller känner att de har ett intresse för näringslivet. Att flera medarbetare från samma avdelning går utbildningen kan även vara en fördel, för att enklare kunna använda de nya kunskaperna i verksamheten, säger Lena Hentschel.   

FEI:s Certifikat Näringslivsutvecklare, som erbjuds i samarbete med SKNT, syftar till att ge god förståelse för arbetet med näringslivsutveckling och verktyg som gör uppdraget effektivare. Det går att genomföra utbildningen på distans parallellt med arbetet. Utbildningen vänder sig till de som är näringslivsutvecklare, företagslots eller näringslivschef på kommunal näringslivsenhet, nyföretagarcentrum och tillväxtavdelning, eller som har en motsvarande roll.

Läs mer om utbildningen Certifikat Näringslivsutvecklare här. 

Publicerat den 8 februari 2023