”Den här utbildningen borde alla näringslivsutvecklare gå” menar Therese på Argentis

Att aktivt bidra till utvecklingen av näringslivet i Sveriges kommuner är både värdeskapande och nödvändigt, inte minst i glesbebyggda områden och små kommuner. Therese Stenvall som arbetar på Argentis i Arjeplog menar att FEI:s utbildning Certifikat Näringslivsutvecklare, i samarbete med SKNT, är en unik möjlighet för personer som arbetar med näringslivsutveckling att stärka sin kompetens, få ett värdefullt nätverk och fördjupa sig i metoder och verktyg.

– Föreläsningarna och de olika delmomenten har varit väldigt givande. Det är roligt att lära sig nya sätt att arbeta på. Vi har även gruppdiskussioner där vi delar med oss av våra kunskaper, vilket gett stort mervärde. Att få chans att samtala med personer inom samma yrkesområde ser jag som en stor fördel med utbildningen, säger Therese Stenvall, projektledare på Argentis i Arjeplog.

Therese Stenvall har en bakgrund inom service- och besöksnäring. Hon bodde tidigare på den norska ögruppen Svalbard, där hon livnärde sig som hudspannsguide och senare logistik- och fartygsagent. Numera bor hon i Arjeplog och har i två år arbetat som projektledare på Argentis, vars uppdrag är att utveckla kommunens näringsliv. En viktig del i arbetet handlar om att ha god kontakt med lokala företag samt främja samarbetet med andra kommuner i Norrlands inland.  

– Arjeplog är en fjällkommun där mycket utav näringslivet kretsar kring fordonstester och småföretagande. För oss har alltid samarbetet mellan kommunerna varit viktigt för att öka tillväxten och attraktionskraften. Vi är många som är glada över att FEI har gjort den här satsningen för att främja kunskaperna hos oss som arbetar med näringslivsutveckling.  

FEI tog fram utbildningen Certifikat Näringslivsutvecklare efter en förfrågan från Region 10, som består av tio inlandskommuner i samverkan, om att utforma en grundutbildning för kommunernas näringslivsutvecklare.Utbildningen erbjuds i samarbete med SKNT, intresseorganisationen för kommunal näringslivsutveckling, och är indelad i fyra moduler med olika teman. Efter godkänd tentamen från alla moduler får deltagaren ett digitalt certifikat.

– Jag såg utbildningen som en möjlighet att lära mig nya verktyg och få kunskaper som är användbara i mitt yrke. Det har även gett mig en uppfattning om vad jag kan och inom vilka områden jag har utvecklingspotential. Om jag, före utbildningen, skulle fått uppdraget att göra en branschanalys hade jag blivit ställd. Nu känner jag mig mer bekväm och har stor nytta av kunskaperna från utbildningen, som jag kan tillämpa i mitt vardagliga arbete. Över lag har jag utvecklats mycket under utbildningens gång, det är engagerade lärare och intressanta dialoger som förs mellan oss deltagare.  

Utbildningen genomförs med hybridformatet FEIFLEX, och är utformad för att deltagarna ska kunna studera på distans parallellt med heltidsarbetet, oavsett var man befinner sig. Therese rekommenderar andra som arbetar med näringslivsfrågor att söka sig till FEI:s utbildning. 

– Den här utbildningen borde alla som arbetar med näringslivsutveckling gå. Det finns ett helhetsperspektiv som bidrar till en bredare och fördjupad grundkompetens. Jag har genomfört studierna på distans, och samtidigt fått ta del av ett fantastiskt nätverk med kunniga och engagerade näringslivsutvecklare från hela Sverige.  

FEI:s Certifikat Näringslivsutvecklare, som erbjuds i samarbete med SKNT, syftar till att ge god förståelse för arbetet med näringslivsutveckling och verktyg som gör uppdraget effektivare. Det går att genomföra utbildningen på distans parallellt med arbetet. Utbildningen vänder sig till de som är näringslivsutvecklare, företagslots eller näringslivschef på kommunal näringslivsenhet, nyföretagarcentrum och tillväxtavdelning, eller som har en motsvarande roll.

Läs mer om utbildningen Certifikat Näringslivsutvecklare här. 

 

Publicerat den 8 februari 2023