Svägerskorna växlade från butiksjobb till karriärer inom försäkring: ”FEI:s YH-utbildning ledde till ett nytt arbetsliv”

Nancy Kojhassarly och Justine Mouri Kojhassarly har mycket gemensamt – de är till att börja med svägerskor, de började sina yrkesliv inom handel och butik, och de bytte båda karriärer efter FEI:s YH-utbildning Försäkringsrådgivare/ Skadereglerare/ Riskbedömare. Idag arbetar de på olika försäkringsbolag med motor- och personskadeförsäkringar.

– Både jag och Nancy ville göra något helt nytt och byta karriär. Nancy var redan inne på att börja utbildningen hos FEI och efter att jag tittade närmare på försäkringsbranschen och de olika yrkesrollerna blev även jag intresserad, säger Justine Mouri Kojhassarly, idag skadereglerare på Länsförsäkringar.

FEI:s YH-utbildning till Försäkringsrådgivare/ Skadereglerare/ Riskbedömare är helt utformad efter branschens behov, vilket ger förutsättningar att efter examen arbeta med sakförsäkring, liv och pension, både mot privatpersoner och företag.

– Jag arbetade länge inom handeln men när jag fick barn så blev det svårt att ha oregelbundna arbetstider, samtidigt som jag ville göra något annat. En sak som jag fastnade för med utbildningen var att den kan leda till så många olika möjliga yrkesroller – rådgivare, riskbedömare, skadereglerare – den variationen tilltalade mig, säger Nancy Kojhassarly, som idag arbetar som skadereglerare på Stockholmsregionens Försäkring.

YH-utbildningen innehåller kurser inom bland annat sakförsäkring, risk management, liv- och pensionsförsäkring, säljteknik och juridik.

– Jag var inte särskilt insatt i försäkringsbranschen innan, men när utbildningen startade fick jag snabbt grepp om hur försäkringsbranschen fungerar generellt och sedan kunde jag fördjupa mig i de olika delarna. Jag tänkte hela tiden att jag ville ta med erfarenheten av kundservice från alla år som jag har arbetat i butik, så jag tyckte kursen kundkommunikation och säljteknik var särskilt intressant, säger Justine Mouri Kojhassarly.

– Juridikkursen var extra intressant för mig, men även alla delkurser som tog upp de olika försäkringstyperna. De är pedagogiskt upplagda och lägger grunden för att du ska få grepp om hur hela försäkringsbranschen fungerar, säger Nancy Kojhassarly.

Utbildningen lägger också fokus på lärande i arbete (LIA) som består av 24 veckors praktik. Både Justine och Nancy hittade praktikplatser som senare ledde till anställning efter studierna.

– Jag praktiserade på Länsförsäkringar, där jag efter examen fick jobb som skadereglerare på deras motorskadeavdelning. Jag arbetar både mot privatpersoner och företag och trivs väldigt bra. En vanlig arbetsdag består bland annat av att ta emot nya ärenden, utreda rätt till ersättning och handlägga skadeärenden genom hela processen, säger Justine Mouri Kojhassarly.

– Praktiken var verkligen värdefull för mig. Du lär dig grunderna och teorin på utbildningen men det är ute i arbetslivet som du faktiskt lär dig yrket, och jag har lärt mig otroligt mycket på min praktikplats som nu är min arbetsplats. Jag arbetar med personskador och håller nu på att utbilda mig även inom motorskadereglering, säger Nancy Kojhassarly.

Både Justine och Nancy skulle rekommendera FEI:s YH-utbildningar i allmänhet, och utbildningen till försäkringsrådgivare i synnerhet till alla som funderar på försäkringsbranschen.

– Det är en väldigt bra utbildning både vad gäller innehåll och upplägg, som leder till en bra karriär. Jag har rekommenderat den till många personer som funderar på att byta bana. Det här är en utbildning som passar de flesta och som har en väldigt stark koppling till arbetslivet, säger Justine Mouri Kojhassarly.

FEI erbjuder marknadens ledande försäkringsutbildning – som uppfyller Finansinspektionens teoretiska krav för att bli förmedlare och består av praktik på ledande bolag inom branschen. Under utbildningen, som är helt utformad utefter branschen, får du kunskaper för att kunna arbeta inom sakförsäkring, liv och pension, både mot privatpersoner och företag. Exempel på yrkesroller är rådgivare, förmedlarassistent, skadereglerare och riskbedömare. 

Läs mer om YH-utbildningen Försäkringsrådgivare/ Skadereglerare/ Riskbedömare här.

Publicerat den 25 januari 2023