Malin från Kiruna utbildade sig till redovisningskonsult med FEIFLEX – fick anställning innan examen

Efter en yrkeskarriär inom restaurangbranschen, dagligvaruhandeln och optikerbranschen bestämde sig Malin Löfgren för att hoppa på FEI:s YH-utbildning Redovisningskonsult. Utbildningen ges på plats i Stockholm och i samarbete med lärcenter i Kiruna och fem andra norrländska kommuner. Redan innan Malin tog examen hade hon fått fast anställning som redovisningskonsult på bolaget där hon gjorde praktik.

– Jag bor i Kiruna med barn och en man som är egenföretagare, så jag letade efter en utbildning inom redovisning som jag kunde anpassa efter min vardag. FEI:s YH-utbildning är otroligt flexibel och håller hög kvalitet, det bevisas inte minst av att jag fick anställning på min praktikplats, säger Malin Löfgren.

Malin Löfgren hade funderat på att utbilda sig till redovisningskonsult i flera år men inte hittat en passande utbildning. När hon var föräldraledig under 2020 läste hon om FEI:s YH-utbildning Redovisningskonsult som består av kurser inom bland annat bokföring, affärsjuridik och bokslut. Utbildningen genomförs med hybridsystemet FEIFLEX, vilket gör det möjligt för studerande att delta i undervisningen live online på distans.

– Jag tyckte att jag kunde Excel ganska bra, men insåg snabbt att jag hade en hel del att lära mig, och det gjorde jag också. Sedan uppskattade jag upplägget att vi först lärde oss om bokföring och därefter om bokslut, det var kronologiskt och gav en röd tråd till hela utbildningen. Hela upplägget med att studera genom FEIFLEX har också fungerat jättebra.

Även praktikperioden var en viktig del av utbildningen för Malin. Efter sin praktik blev hon erbjuden flera jobb och idag arbetar hon som ekonomiassistent på Kirunabostäder AB.

– Under praktiken märkte jag tydligt att det vi lär oss på utbildningen direkt går att omsätta ute i arbetslivet.

Möjlighet att studera på lokala lärcenter runtom i landet

Behovet av nya ekonomer är stort i flera delar av Sverige, inte minst i Norrland. Från hösten 2022 har FEI erbjudit YH-utbildningen Redovisningskonsult på plats i flera norrländska kommuner, genom samarbeten med lokala lärcenter.

– Det är positivt att fler kan utbilda sig utan att behöva flytta. För min del har det gått jättebra att genomföra hela utbildningen på distans från Kiruna, men att kunna åka till en fysisk plats och träffa andra deltagare tillför ännu en dimension.

Malin skulle rekommendera andra som funderar på redovisningsyrket att vända sig till FEI.

– Var du än bor i Sverige så finns det möjlighet att utbilda dig till redovisningskonsult via FEI, och det är en stor efterfrågan på arbetsmarknaden. Om jag kan inspirera en person att ta samma beslut och påbörja YH-utbildningen som jag gjorde så är jag nöjd.

FEI:s YH-utbildning Redovisningskonsult innehåller alla områden som behövs i en kvalificerad redovisningsroll, både för att kunna arbeta som redovisningskonsult med uppdrag hos kundföretag, eller vara anställd redovisningsekonom på ett enskilt företag. Utbildningens fokus är externredovisning, från löpande bokföring till bokslut och årsredovisning. Du lär dig också om affärsjuridik, skattelagstiftning och hur företagets inkomstdeklaration upprättas. Även löneadministration ingår – en kompletterande kompetens som många arbetsgivare efterfrågar – samt ekonomistyrning, om hur interna processer bidrar till bättre kontroll och uppföljning.

 Läs mer om utbildningen här

Publicerat den 25 januari 2023