Andreas läste Certifikat Ledarskap inför nya chefsrollerna: ”Du får öva på att bli en bättre ledare”

Andreas Danielsson har de senaste åren arbetat som kalkylator och systemansvarig på företaget Svea Fönster. Under 2022 blir han både projektchef och vice vd på företaget och för att bli en bra ledare i sina nya roller valde Andreas att läsa Certifikat Ledarskap hos FEI.

– När jag fick tjänsten som projektchef ville min chef att jag skulle gå en utbildning i ledarskap, och när jag sökte efter utbildningar fastnade jag för Certifikat Ledarskap. Kursen gav mig konkreta verktyg för att bli en bättre ledare, säger Andreas Danielsson, projektchef på Svea Fönster.

Andreas Danielsson letade efter en kurs som ger kunskaper i att leda, utveckla och stödja andra i arbetet mot gemensamma mål. FEI:s Certifikat Ledarskap vänder sig till personer som är chefer eller är på väg in i en chefs- eller projektledarroll.

– Under kursen får du använda dig själv som redskap och öva på hur just du kan bli en bättre ledare. Det gav mig nya perspektiv på mitt ledarskap. Jag lärde mig också väldigt mycket av de andra deltagarna och kursledaren. Vi var en mindre grupp som kom nära varandra.

Kursen innehåller delmoment i exempelvis Kommunikation och dialog, Grupputveckling och Svåra samtal. Under delmomentet Ansvarsfullt språk lärde sig Andreas att små ändringar i det du säger kan göra en stor skillnad.

– Ett av de viktigaste verktygen jag tar med mig från kursen är hur jag som ledare kan vara så tydlig som möjligt. Det handlar till stor del om att använda ett tydligt språk och reflektera över hur jag kommunicerar. För när jag är tydlig i tal och skrift, får jag också raka svar från mina medarbetare. En vanlig arbetsdag har jag nytta av att jag har lärt mig reflektera över vad som egentligen har sagts på ett möte, att exempelvis förstå skillnaden på att säga att man ska försöka göra något, eller säga att man ska göra något.

Andreas arbetade heltid samtidigt som han läste kursen och tycker att det fungerade utmärkt. Han rekommenderar utbildningen Certifikat Ledarskap till alla som vill förbättra sitt ledarskap.

– Kursen hade ett bra upplägg som var anpassat efter att deltagarna är mitt i karriären och arbetar samtidigt. Jag tar med mig många värdefulla verktyg, framför allt lärde jag mig mycket om kommunikation och hur jag kan hantera svåra samtal och konflikter. Det är något som jag har användning av varje dag i min roll som chef.

Certifikat Ledarskap sker till stor del genom en upplevelsebaserad pedagogik med en blandning av teori, övningar, erfarenhetsutbyte och reflektion. Du får träna på olika ledarskapssituationer, såsom att leda ett möte, coacha medarbetare, hantera konflikter och ge och ta emot återkoppling.

Läs mer om Certifikat Ledarskap här

Publicerat den 9 november 2022