Passar YH-utbildningen Food & Beverage Manager mig som redan jobbar inom branschen?

Azadeh Lind, affärsområdeschef för FEI Yrkeshögskola, svarar på 5 aktuella frågor om yrkeshögskoleutbildningen Food & Beverage Manager 300 yhp.

Jag jobbar inom restaurangbranschen, kan jag ändå gå utbildningen?

Definitivt! Utbildningen sker under 1,5 år och innehåller viss schemalagd undervisning varje vecka men också mycket tid för egenstudier. Det innebär att det går att kombinera arbete och studier i stor utsträckning. Jobbar du kvällar kan du ägna dagar åt självstudier och vice versa. Eftersom den schemalagda undervisningen främst är koncentrerad till två dagar per vecka så ges utrymme att styra sin tid. Vårt unika koncept för hybridstudier, FEIFLEX, möjliggör också att du kan delta i undervisningen oavsett var du bor. Dessutom gynnar utbildningen både dig och din arbetsgivare, eftersom du parallellt med utbildningen kan bidra med dina nyvunna kunskaper och även genomföra LIA-praktiken på arbetsplatsen.

Vad gör utbildningen Food & Beverage Manager på FEI YH unik?

Det unika är att vi har möjlighet att erbjuda en utbildning som har stark förankring till hotell- och restaurangbranschen, mycket tack vare ledningsgruppernas engagemang i utbildningen och de studerande. I kurserna förekommer det många praktiska exempel från verkligheten eftersom de flesta av lärarna har erfarenhet från besöksnäringen. I slutet av utbildningen har de studerande LIA-praktik i 16 veckor och får tillämpa kunskaperna i arbetslivet.

Vad gör Food & Beverage Manager till ett framtidsyrke?

Trots alla konsekvenser av pandemin är det en hög efterfrågan på arbetsledare och chefer som har en utbildning med sig i bagaget, men också till andra positioner inom restaurang- och hotellbranschen. Det har egentligen ingen betydelse om du har erfarenhet från branschen sedan tidigare, även om det kan underlätta för din framtida karriär. Det viktigaste är att du vill fortsätta att verka och utvecklas inom denna fantastiska bransch!

Vilka är de viktigaste kunskaperna för en Food & Beverage Manager?

Som F&B Manager är det viktigt att vara generalist och kunna lite om mycket. Drygt en fjärdedel av de teoretiska kurserna på utbildningen handlar om ekonomi, vilket ger en bra grund för att förstå en restaurangs ekonomiska samband. Det är dock minst lika viktigt att ha insikt i hur man får personalen att trivas på sin arbetsplats, eftersom det oftast resulterar i att gästerna är nöjda och kommer tillbaka.

Hur går det för FEI:s studerande efter examen?

De flesta studerande får fantastiska jobberbjudanden! Naturligtvis är det avgörande vad de har för tidigare erfarenheter och egna ambitioner. Om du idag jobbar inom restaurang- eller hotellnäringen kan ett första steg vara att lyfta tanken om att gå YH-utbildningen hos din chef, för att på sikt ta ett större ansvar på din befintliga arbetsplats. Fördelarna är många – utbildningen är kostnadsfri för din arbetsgivare och tillsammans kan ni på bästa sätt se till att frigöra tid och utforma ett schema som möjliggör för dig att kombinera studier med arbete.

Läs mer om yrkeshögskoleutbildningen Food & Beverage Manager 300 yhp här.

Publicerat den 22 april 2022