Christine gick YH-utbildningen Redovisningskonsult – fick arbete innan examen: “Det är som en dröm!”

Christine Wiklund arbetade i många år som hovmästare på restaurang och därefter på Systembolaget som butikschef. När hon nått ett personligt mål som butikschef, att komma till final i tävlingen Årets Systembolagsbutik, föddes tankarna på vidareutbildning inom redovisning och ekonomi. Genom FEI:s YH-utbildning Redovisningskonsult fick Christine massor av energi och hittade samtidigt en ny passion i livet, löneadministration.

– Att jag tog mig ur gamla hjulspår, skolade om mig och fann nya vägar gjorde att jag fick energi och kraft. Nu har jag funnit en ny yrkesmässig passion att fokusera all min energi på, berättar Christine Wiklund, studerande på FEI:s YH-utbildning Redovisningskonsult som redan fick en anställning innan examen.

För Christine hade det länge varit en dröm att arbeta med administration och ekonomi, och hon valde YH-utbildningen Redovisningskonsult tack vare utbildningens bredd och FEI:s goda renommé. 18 månader in på den tvååriga utbildningen hade Christine redan fått ett jobb.

– Jag hade oerhört höga förväntningar på utbildningen och är inte besviken på något plan. Tvärtom blev jag positivt överraskad över hur bra upplägget och innehållet är. FEI är en gräddfil till näringslivet och nya jobbmöjligheter.

Christine tycker att en av de absolut största fördelarna med FEI är att samtliga lärare är yrkesverksamma inom sina respektive områden. Detta ger, förutom ovärderliga kunskaper och insikter från verkligheten, även ett enormt nätverk som studenterna blir en del av.

– Jag frågade en av lärarna om möjlighet till praktikplats på det företag där hon jobbar. Hon är lärare i det som blev mitt favoritämne och min passion, löneadministration. Där gjorde jag min 20 veckors LIA-praktik som ingår i utbildningen och fick dessutom anställning. Det är som en dröm!

För Christine kom det som en överraskning att hon skulle fastna för just löneadministration. Före utbildningen hade hon siktet inställt på att jobba som redovisningskonsult, ekonomiassistent eller redovisningsekonom, men när delkursen i löneadministration började fastnade hon för detta område.

– Utbildningen är bredare än jag hade räknat med. En del av min målsättning med utbildningen var att hitta ny inspiration, få nya perspektiv kring branschen och upptäcka nya områden. Detta har FEI:s utbildning med råge motsvarat. Inte kunde jag föreställa mig att till exempel affärsjuridik kunde vara roligt och intressant, men vi hade en fantastisk lärare vilket gjorde delkursen både rolig och lärorik. Det märks att FEI ställer höga krav på sina lärare.

När Christine påbörjade utbildningen, våren 2020, hade distansundervisning blivit högaktuellt. FEI var redan i framkant i digitaliseringsprocessen med det beprövade hybridkonceptet FEIFLEX, till skillnad från många andra skolor och företag. Under utbildningen har Christine valt att studera mestadels på distans och tycker att det har fungerat utmärkt med FEIFLEX.

– Tack vare att FEI har en bra plattform och upplägg för distansundervisning har det fungerat hur bra och smidigt som helst. Jag har valt att studera huvudsakligen på distans och åka till FEI:s utbildningslokaler vid utvalda tillfällen, för att ta del av den sociala samvaron och nätverka. Även grupparbeten har fungerat fint att göra på distans, det blir ju både enklare och effektivare för alla.

Christine var också med i ledningsgruppen för utbildningen och tycker att detta uppdrag har gett henne kunskap, insikter och värdefulla kontakter.

– Att vara med i ledningsgruppen är en jättebra möjlighet att skaffa kontakter i näringslivet. Vid utvärderingsarbetet får man reda på mycket om vad som efterfrågas vid rekrytering, vilket ökar möjligheterna för FEI-studenter att få ett bra jobb direkt efter utbildningen.

Christine rekommenderar alla som vill ha en bred och näringslivsnära utbildning inom ekonomi och redovisning att läsa YH-utbildningen Redovisningskonsult.

– Oavsett vilken utbildning du väljer så är FEI en jättebra språngbräda för karriärbyte när du vill bryta invanda mönster och prova på något nytt, säger Christine.

FEI:s YH-utbildning Redovisningskonsult innehåller alla områden som behövs i en kvalificerad redovisningsroll, både för att kunna arbeta som redovisningskonsult med uppdrag hos kundföretag, eller vara anställd redovisningsekonom på ett enskilt företag. Utbildningens fokus är externredovisning, från löpande bokföring till bokslut och årsredovisning. Du lär dig också om affärsjuridik, skattelagstiftning och hur företagets inkomstdeklaration upprättas. Även löneadministration ingår – en kompletterande kompetens som många arbetsgivare efterfrågar – samt ekonomistyrning, om hur interna processer bidrar till bättre kontroll och uppföljning.

 Läs mer om utbildningen här

Publicerat den 23 mars 2022