Husrenoveringen ledde till ny karriäridé – Emelie utbildade sig till projektinköpare/ entreprenadingenjör

När Emelie Zetterman och hennes man totalrenoverade sitt nya hus började hon intressera sig alltmer för bygg- och anläggningsbranschen. Under renoveringsprojektet insåg  Emelie att hon ville göra det till en karriär och hittade snart till FEI:s YH-utbildning Projektinköpare/ Entreprenadingenjör inom Bygg och Anläggning. Efter examen våren 2021 arbetar hon idag som projektingenjör på Sveab Anläggning.

– FEI:s utbildning var den enda jag hittade som kombinerar just entreprenad och inköp. Det är väldigt värdefullt att få båda delarna eftersom det ger en möjlighet att arbeta i olika yrkesroller inom ett byggprojekt, säger Emelie Zetterman, projektingenjör på Sveab Anläggning.

Emelie arbetade tidigare som bland annat personlig assistent och säljare, men under arbetet med att totalrenovera familjens nyinköpta hus såg hon en ny karriär inom byggbranschen framför sig. Som inköpare eller entreprenadingenjör inom bygg och anläggning ser du till att inköpsarbetet utförs på ett korrekt och effektivt sätt genom de olika stegen i byggprocessen. FEI:s YH-utbildning innehåller kurser i exempelvis byggmateriallära, entreprenadupphandling, samt kommunikation, projekt- och mötesledning.

– Utbildningen går igenom alla viktiga delar du behöver för yrket, det märker jag nu när jag faktiskt arbetar inom branschen. Det faktum att FEI kombinerar entreprenaddelen med inköp är också ett bevis på hur sammankopplad och anpassad utbildningen är till arbetslivet. Jag uppskattade särskilt kurserna Avtal och avtalsformer, och Ekonomi för inköpare. Just kunskaper i avtalsskrivning och juridiken kring det tror jag är viktigt för ens arbete. Jag har som målsättning att inrikta mig mer mot inköp och avtal i framtiden, så de kurserna tar jag med mig.

Under studietiden var Emelie en av studierepresentanterna i utbildningens ledningsgrupp, tillsammans med representanter från FEI och näringslivet.

– Det var en jättebra möjlighet för oss som studerade att vara med och påverka innehåll och upplägg på utbildningen, samtidigt som vi fick lära känna yrkesverksamma från branschen.

Utbildningens två LIA-praktikperioder tillbringade Emelie på Sveab Anläggning, ett av Sveriges största privata renodlade anläggningsföretag. Ena praktikperioden fokuserade hon på inköp på bolagets huvudkontor, och under den andra praktikperioden hade hon en projektingenjörsroll. Idag arbetar Emelie som projektingenjör, i ett av bolagets största projekt någonsin, när en ny stadsdel med 6000 bostäder, skolor, idrottshallar och butiker ska växa fram på Årstafältet i Stockholm.

– Praktiken var otroligt värdefull för mig, dels för att jag fick prova på två olika yrkesroller och lära mig mycket, dels för att jag efter examen fick anställning på Sveab Anläggning. Som projektingenjör fungerar du ungefär som platschefens högra hand, arbetsuppgifterna utgörs av det som platschefen har behov av. Projektet som jag arbetar i nu är så pass stort att alla arbetsledare för dagbok över arbetets gång, och jag är bland annat ansvarig för att sammanställa dessa texter. Jag har också hand om viss fakturering, attestering och övrig ekonomi, samt miljödokumentation för våra maskiner.

I framtiden vill Emelie inrikta sig mer på inköp och avtal inom entreprenad och anläggning.

– Jag är ny i branschen så just nu vill jag lära mig så mycket som möjligt varje dag, men i framtiden ser jag mig själv på en inköpsavdelning där jag kan vara med och påverka. Jag tror det är jätteviktigt att prova på olika roller – för att få erfarenheten och kunna hitta vilken roll som passar dig bäst. Jag skulle rekommendera FEI:s utbildning till andra som är intresserade av bygg- och anläggningsbranschen och vill skapa en karriär, säger Emelie Zetterman.

FEI:s yrkeshögskoleutbildning utbildning Projektinköpare/ Entreprenadingenjör inom Bygg och Anläggning är för dig som vill få kunskaperna som krävs för att bedriva ett effektivt inköpsarbete inom en expansiv bransch. Exempel på yrkesroller är projektinköpare, entreprenadingenjör, kategoriinköpare, sortimentinköpare, anbudsingenjör och kalkylator.

Läs mer om FEI:s YH-utbildning Projektinköpare/ Entreprenadingenjör Bygg och Anläggning

Publicerat den 14 mars 2022