Supermodellen Roger Dupé startade eget hudvårdsmärke efter FEI:s YH-utbildning Kvalificerad Inköpare

Roger Dupé är en av Sveriges främsta fotomodeller. Han har varit med i globala kampanjer för bland annat Rolls-Royce, H&M, Acne, och blivit fotograferad för internationella modemagasin som Vogue. Under sina modelluppdrag runt om i världen kom Roger ofta i kontakt med inköpare inom hudvård och mode, och fick upp ögonen för inköpsyrket. Efter att ha tagit examen från FEI:s YH-utbildning Kvalificerad inköpare driver Roger idag sitt eget hudvårdsvarumärke Melyon.

– Jag har länge tänkt att jag vill något mer i livet, som att starta ett eget företag, och fick blodad tand av att träffa andra som jobbade med inköp. Det viktigaste jag tar med mig från FEI:s utbildning är hur man som inköpare kan axla ett större ansvar för hur ett företag tar beslut och presterar över tid, säger Roger Dupé, vd och grundare till Melyon.


Som inköpare arbetar man med strategier för inköp och upphandling av varor samt tjänster, och har på så sätt en viktig roll i organisationen genom att bidra till att skapa goda affärer. När Roger påbörjade YH-utbildningen Kvalificerad inköpare hos FEI hade idén om varumärket Melyon inte helt formats. Utbildningen var en väg för honom att utveckla karriären från att vara modell, till en mer långsiktig och analytisk bana.

– FEI:s utbildning var ett stort steg framåt för mig, eftersom jag alltid har velat starta eget företag och behövde grundkunskaper i hur ett företag ska drivas. Jag såg ett tydligt behov på marknaden inom skönhetsindustrin där det saknas perspektiv inom mångfald och inkludering, kunskapen om mörkare hud har varit låg i Sverige. Det var så Melyon kom till.

Viktiga kunskaper för såväl anställda som egenföretagare

En central del av FEI:s YH-utbildning Kvalificerad inköpare är att lära sig förstå och hantera flöden och logistikkedjor, både i situationer som rör aktuella inköp samt för att driva en verksamhet framåt.

– Jag tror att alla som vill utveckla sin karriär har nytta av den här utbildningen. Det är lätt att som ny i arbetslivet tänka att ett företag består av olika avdelningar som sköter det de är bäst på, utan att reflektera över helheten. FEI:s utbildning gav mig ett bredare perspektiv av hur samspelet fungerar och förståelse för hur ett företag drivs framgångsrikt.

– Förutom förhandling och kommunikation så fokuserar utbildningen även på hur ett företags organisation och strategi ska läsas av, och hur man agerar för att uppnå hållbarhet i alla led och på lång sikt. Oavsett om man är egenföretagare, chef eller anställd, så är det viktigt att förstå hur man skapar värde i alla led och hur beslut som tas idag påverkar resultatet i flera år framöver. Allt som allt får man insikter och kunskaper från utbildningen som går att använda såväl som anställd i ett bolag som egenföretagare.

Modellkarriären i full gång under studierna med FEIFLEX

Under utbildningen var Rogers modellkarriär fortfarande aktiv. Genom det flexibla upplägget med FEIFLEX var det möjligt för honom att kombinera lektioner på plats hos FEI med distansstudier på resande fot. Utbildningen innehåller även två praktikperioder, så kallad LIA, då studerande får omsätta kunskaperna ute på en arbetsplats och samtidigt knyta värdefulla kontakter i branschen.

– Jag är van vid arbetslivet och lär mig som bäst när jag får praktisk erfarenhet. Att jobba i grupp och lösa case gav stor inblick i vad som krävs för att lyckas, och eftersom utbildningen innehöll en längre praktik var det möjligt att fördjupa sig i olika områden.

– Från utbildningen fick jag förståelse för att även om ett resultatfokuserat perspektiv är viktigt, så handlar det också om att göra bra val, prioritera människors välmående, och bygga något som kan vara hållbart i många år framöver. Nu ser jag fram emot att ta mitt företag till nya höjder.

FEI:s yrkeshögskoleutbildning utbildning Kvalificerad inköpare ger dig kunskap om hur du framgångsrikt arbetar med strategier för inköp av varor och tjänster utifrån omvärldens efterfrågan. Exempel på yrkesroller är inköpare, anbudsförhandlare, logistiker, upphandlare och projektledare inom inköpsområdet.

Läs mer om YH-utbildningen Kvalificerad Inköpare

Publicerat den 15 februari 2022