5 snabba med utbildningsledaren – Projektinköpare/ Entreprenadingenjör Bygg och Anläggning 400 yhp

Anders Torén – Vad gör utbildningen Projektinköpare/ Entreprenadingenjör Bygg och Anläggning på FEI Yrkeshögskola unik?

Inköpsprocessen inom byggbranschen sker inte på samma sätt som inom andra branscher. För byggprojekt tillämpas JIT (Just In Time), vilket innebär att inköp ska inkludera leveranser av varor på exakta tider eftersom förvaringsytan är liten. En vanlig inköpsutbildning räcker inte alltid till och därför har denna YH-utbildning utformats med specifik inriktning på bygg och anläggning. Flertalet byggföretag har dessutom representanter i ledningsgruppen för utbildningen och har därmed en direkt inverkan på utbildningens upplägg och kurser. På så sätt säkerställer vi att de kunskaper som studerande får är starkt efterfrågade i arbetslivet. Denna inriktning och nära samarbete med branschen gör utbildningen unik, tillsammans med FEIFLEX, vårt ledande koncept för hybridstudier.

Vad gör projektinköpare/ entreprenadingenjör till ett framtidsyrke?

Det är fortsatt goda framtidsutsikter för inköpare med kunskap inom bygg och anläggning, eftersom inköpsarbetet är av stor betydelse för en verksamhets resultat. Det finns också många olika karriärmöjligheter, särskilt med hänsyn till att inköp görs världen över och att det sker en snabb utveckling inom flera sektorer, inte minst transportsektorn.

Vad är på gång inom branschen? Vilka utmaningar och möjligheter står den inför?

Kraven på hållbarhet och nya tekniska lösningar är viktiga i dagens konstruktioner. Det medför utmaningar i kunna planera rätt från början för att uppnå önskade resultat, men även möjligheter till nytänkande som främjar framtidens utveckling.

Vilka är de viktigaste kunskaperna för en projektinköpare/ entreprenadingenjör?

Det är väldigt viktigt att vara intresserad av yrket och att följa nyheterna inom byggbranschen. Rollen som projektinköpare/ entreprenadingenjör är också mångfacetterad, vilket kräver att man har en nyfikenhet samt ett driv att fortsätta lära sig och utvecklas under arbetets gång.

Hur går det för våra studerande efter examen?

Det går jättebra, alla som tog examen i våras har fått arbete inom bygg och anläggning!

Utbildningsledaren är de studerandes kontaktperson, ledningsgruppens verkställare och ansvarig för att lärarna levererar enligt kurs- och kvalitetsmålen. Utbildningsledaren skapar och underhåller även branschkontakter, omvärldsbevakar och implementerar styrdokument från bl.a. Myndigheten för yrkeshögskolan.

Läs mer om yrkeshögskoleutbildningen Projektinköpare/ Entreprenadingenjör Bygg och Anläggning 400 yhp

Publicerat den 3 februari 2022