Juristen Helena blev vd på försäkringsbolag efter YH-utbildning på FEI

Helena Jerman utbildade sig till jurist i hemlandet Ukraina. När hon kom till Sverige fick hon reda på att hennes examen inte var helt godkänd för att arbeta som jurist i Sverige. Helena bestämde sig då för att byta karriär och läste FEI:s yrkeshögskoleutbildning Försäkringsrådgivare/Skadereglerare/Riskbedömare – idag arbetar hon som vd på NCC:s försäkringsbolag NCC Försäkring.

– Jag har FEI att tacka för mycket, deras YH-utbildning spelade en viktig roll i att jag kunde byta yrkesbana och skapa en ny karriär. Utbildningen är väldigt anpassad efter arbetsmarknaden och det är en lika snabb som kvalitativ väg in i försäkringsbranschen, säger Helena Jerman, vd NCC Försäkring.

Helena Jerman kom till Sverige från Ukraina 2008. Med sig hade hon en juristutbildning, men för att kunna arbeta i Sverige behövde hon studera juridik i ytterligare två år. Det gjorde att hon i stället började se sig omkring efter en annan karriär.

– Jag ville inte sätta mig i skolbänken och upprepa två års juridikstudier för att sedan konkurrera med svenska jurister på arbetsmarknaden, det kändes varken tryggt eller klokt. Jag började leta efter andra utbildningar och FEI stack ut genom den tydliga kopplingen till arbetsmarknaden, inte minst med tanke på att en stor del av försäkringsutbildningen består av praktik.

– Jag gjorde min praktik på samma försäkringsbolag där jag idag är vd, så praktikperioden var minst sagt värdefull för mig. Det är även ett bevis på hur viktigt det är med ett bra kontaktnät, och det får du verkligen genom att studera på FEI. Mitt bästa tips till studenter är att ta praktiken seriöst och se det som en väg in i karriären, för det är en otrolig möjlighet att komma in i branschen.

Efter examen började Helena arbeta som Risk Manager på NCC Försäkring, som hanterar koncernens samtliga försäkringsbara risker inom egendoms- och ansvarsförsäkring, ett så kallat captivebolag. Efter 8 år avancerade hon till att bli vd för hela bolaget.

– Mina huvudsakliga arbetsuppgifter är att leda försäkringsbolaget, utvärdera försäkringsskydd för NCC-koncernen och hantera det genom egen försäkring, eller genom att placera risker på den externa marknaden. Som vd och ansvarig arbetar jag även med allt ifrån verksamhetsutveckling och skadeförebyggande projekt, till ekonomi och rapportering. Under de snart nio åren som jag har varit verksam i försäkringsbranschen har jag haft stor användning av flera utav kurserna från FEI:s utbildning. Den har ett välgenomtänkt upplägg, där kurserna ger kunskaper som du kommer ha nytta av i arbetslivet.

Helena rekommenderar andra som funderar på att byta yrkesbana att börja med att göra research för att hitta rätt.

– Jag tror att det är otroligt viktigt att vara intresserad av det du utbildar dig till och ska börja jobba med. Sedan är det aldrig för sent för att byta karriärbana. Jag var 30 år och utbildad jurist när jag kom till Sverige, 5 år senare hade jag tagit examen som försäkringsrådgivare. Tro på dig själv, sätt tydliga mål och jobba i den riktningen – vi kan så mycket mer än vi själva tror.

FEI:s YH-utbildning Försäkringsrådgivare/ Skadereglerare/ Riskbedömare är marknadens ledande försäkringsutbildning och helt utformad efter branschens behov. Utbildningen ger dig kunskaper för att kunna arbeta inom sakförsäkring, liv och pension, både mot privatpersoner och företag. Exempel på yrkesroller är rådgivare, förmedlarassistent, skadereglerare och riskbedömare.

Läs mer om utbildningen

Publicerat den 2 februari 2022