Elin tog steget från servitris till restaurangchef efter FEI:s YH-utbildning Food & Beverage Manager

Elin Persson har varit verksam i hotell- och restaurangbranschen sedan tonåren och har arbetat på såväl café, bageri och restaurang som inom konferens och hotell. När hon ville lära sig de administrativa och ekonomiska delarna som krävs för att arbeta i ledande roller inom branschen valde hon att läsa FEI:s YH-utbildning Food & Beverage Manager. Elin tog examen från FEI 2019, och idag är hon nybliven restaurangchef på Grand Hôtel Alingsås.

– Jag trivdes jättebra i hotell- och restaurangbranschen men jag ville utvecklas och samtidigt komma vidare i karriären. Jag sökte runt bland tillgängliga utbildningar och fastnade för FEI:s YH-utbildning eftersom den är så kopplad till arbetslivet och innehåller kurser som är värdefulla vilken yrkesroll du än har inom ekonomi, ledarskap och kommunikation, säger Elin Persson, nybliven restaurangchef på Grand Hotel Alingsås.

Utbildningen Food & Beverage Manager riktar sig till personer som vill ha en ledande roll inom hotell- och restaurangbranschen, ofta med ansvar för såväl lönsamhet och drift som personal och kvalitetssäkring.

– Jag har lång praktisk erfarenhet från branschen men hade inte samma kunskaper inom ekonomi, administration och personalansvar, och som chef utgör det ofta dina största arbetsuppgifter.

Utöver ekonomi och ledarskap innehåller utbildningen även kurser såsom Strategiskt inköp, Livsmedelskunskap & Livsmedelssäkerhet samt Affärsutveckling och marknad. I utbildningen ingår dessutom 16 veckors LIA-praktik, Lärande i arbete, på en arbetsplats.

– Jag gjorde min LIA-praktik på Grand Hôtel i Stockholm och följde deras Food & Beverage Manager Karl Persson, det var otroligt lärorikt. Jag fick även anställning som restaurangchef på deras sommarrestaurang men det satte pandemin tyvärr stopp för.

Elin är även utbildad sommelier vid Restaurangakademien, och har tidigare arbetat som assisterande restaurangchef på Fiskekrogen i Göteborg samt som restaurangchef och sommelier på Särtshöga vingård. Som nybliven restaurangchef på Grand Hotel Alingsås består Elins arbetsdagar just nu av att lära känna verksamheten och medarbetarna, och identifiera utvecklingsområden.

– Det är både otroligt kul och såklart mycket att sätta sig in i. Men jag känner mig trygg i rollen, mycket tack vare FEI:s utbildning. Utan den hade jag inte varit där jag är idag.

Elins karriärsmål för den närmaste framtiden är att utvecklas i rollen som restaurangchef. Någon gång vill hon också driva egen verksamhet inom restaurangnäringen.

– Jag rekommenderar alla som är verksamma inom hotell- och restaurang och som vill komma uppåt i karriären att vända sig till FEI och YH-utbildningen Food & Beverage Manager. Den ger ett stort kontaktnät i branschen, och innehåller både kurser som är viktiga för chefer i restaurangbranschen och kurser som är nödvändiga för chefer i alla branscher, säger Elin Persson.

Yrkeshögskoleutbildningen Food & Beverage Manager är för dig som vill ha en ledande roll inom hotell- och restaurangbranschen. Utbildningen ger dig verktygen du behöver för att möta framtida krav och utmaningar på ett professionellt sätt. Utbildningen genomförs via vårt hybridformat FEIFLEX som ger dig möjligheten att delta både i våra lokaler och online, med ledande teknik som säkerställer en högkvalitativ studieupplevelse.

Läs mer om YH-utbildningen Food & Beverage Manager

Publicerat den 20 januari 2022