Rickard Öberg, franchisetagare på Fastighetsbyrån Kalmar: ”Fastighetsmäklare 120 hp är en värdefull del i vår rekryteringsmodell”

Efter närmare 30 år som fastighetsmäklare och 15 år som franchisetagare på Fastighetsbyrån i Kalmar har Rickard Öberg byggt upp en väl fungerande rekryteringsmodell. Först rekryterar Rickard personer som han bedömer har de egenskaper och erfarenheter som lämpar sig extra bra i rollen som mäklare. Därefter kompetensutvecklar han dem via Fastighetsmäklare 120 hp, Högskolan Västs uppdragsutbildning i samarbete med FEI.

– Att ha bra medarbetare runt sig är otroligt viktigt och det är något man måste investera i. Jag har höga krav och anställer endast personer som är lämpade för rollen. Under studietiden arbetar de som säljstöd eller mäklarassistenter. Det är ett värdefullt verktyg både för oss som företag och för individen som får möjlighet till utbildning parallellt med jobbet utan att behöva flytta, säger Rickard Öberg, fastighetsmäklare.

Rickard Öberg driver förutom Fastighetsbyrån Kalmar även kontor i Nybro, Emmaboda, Torsås och Oskarshamn. Idag har han tolv medarbetare på de olika kontoren, och under åren har sex av dem blivit registrerade fastighetsmäklare efter studier på Högskolan Väst i samarbete med FEI.

– Jag handplockar personer som jag tror har en ljus framtid inom mäklaryrket. De arbetar som säljstöd eller mäklarassistent på kontoret parallellt med sina studier. På så sätt fasas de successivt in i och blir en naturlig del av företagskulturen, så när de väl är färdiga med studierna får de en flygande start.

Innehållet i utbildningen är utformat efter Fastighetsmäklarinspektionens krav på teoretiska studier. Studierna genomförs med hybridkonceptet FEIFLEX vilket gör att deltagarna kan väja att delta i Stockholm, Göteborg, Malmö, Alicante eller på distans. Förutom att kunna handplocka passande personer ser Rickard uppdragsutbildningen som värdefull för fastighetsbyråer på mindre orter.

– Jag rekryterar gärna personer som har några års yrkeserfarenhet från andra branscher. Risken för att de kommer flytta för studier eller andra jobb är liten och därmed är uppdragsutbildning ett viktigt sätt för oss att säkra den interna personal- och kompetensförsörjningen.

Ett exempel är Shanta Nyblom som efter att i många år drivit butik i centrala Kalmar bestämde sig för att sadla om. Nu gör hon framgångsrikt sitt första år som registrerad fastighetsmäklare på kontoret i Kalmar.

– Shanta är ett bevis på att vår rekryteringsmodell fungerar bra, säger Rickard Öberg. Hon har väldigt mycket erfarenhet som både är värdefull för oss som företag och ytterst våra kunder, samtidigt som hon har fått möjlighet att utvecklas och växa in i en ny yrkesroll.

För två år sedan fick Rickard Öberg utmärkelsen som årets ledare inom Fastighetsbyrån 2019, och inför 2022 är målsättningen att fortsätta utveckla kontoren.

– Jag blev särskilt stolt över den utmärkelsen eftersom den baseras på omdömen från mina medarbetare, det visar att även de trivs med vårt arbetssätt. Det viktigaste inför nästa år är att vi ska utveckla och förfina vårt erbjudande tillsammans, och där kommer Högskolan Väst och FEI fortsätta vara en viktig del, säger Rickard Öberg.

Om utbildningen Fastighetsmäklare 120 hp

Fastighetsmäklare 120 hp är en uppdragsutbildning som ges av Högskolan Väst i samarbete med FEI. Utbildningen omfattar 17 till 22 månaders studier och vänder sig till mäklarföretag som vill utveckla sina medarbetare. All undervisning, både heldagar och den som är förlagd till kvällar, ges via hybridmodellen FEIFLEX.

Läs mer om utbildningen

Publicerat den 15 december 2021