Butikschefen Vivica blev Key Account Manager med ansvar för offentlig sektor efter YH-utbildning hos FEI

Efter sju år inom detaljhandeln och fyra år som butikschef ville Vivica Alfvin ta nästa steg i karriären – lösningen var att studera yrkeshögskoleutbildningen Account Manager/B2B-säljare hos FEI. Idag arbetar hon som Key Account Manager med kundansvar för offentlig sektor på HR/techbolaget We Select, som specialiserar sig på Employer Branding och jobbannonsering i sociala medier.

– Jag kände mig klar med butiksjobben och ville arbeta mer med B2B-försäljning. Jag letade runt efter en passande utbildning och FEI:s YH-utbildning var helt rätt för mig eftersom den täcker allt från affärsjuridik och företagsekonomi till offentlig upphandling. Utan den hade jag inte haft den yrkesroll som jag har idag, säger Vivica Alfvin, Key Account Manager offentlig sektor på We Select.

En Account Manager ansvarar för att bygga långsiktiga kundrelationer och är på sätt och vis en representant för kundens intressen i den egna organisationen. Det var denna, mer avancerade säljroll, som Vivica Alfvin hade sikte på när hon påbörjade FEI:s YH-utbildning Account Manager/B2B-säljare. En av kurserna i utbildningen visade sig vara extra värdefull för Vivica, som idag utöver Key Account Manager är We Selects specialist inom offentlig upphandling. We Select är en upphandlad leverantör via Adda Inköpscentral för Sveriges kommuner och regioner, gällande rekryteringsannonsering och Employer Branding i sociala medier.

– För att kunna jobba mer strategiskt med försäljning och även projektledning så ville jag ha rätt utbildning som grund. Alla kurserna i FEI:s utbildning är utformade efter hur försäljningsområdet ser ut idag och mycket av kompetensen jag fick är sällsynt på arbetsmarknaden. Jag har träffat kollegor som har läst liknande utbildningar på andra skolor som inte har samma bredd. Under kursen Försäljning 4, Strategisk försäljning, omvärldsbevakning och offentlig upphandling fick jag särskilt upp ögonen för offentlig upphandling, vilket har lett till min nuvarande yrkesroll.

I utbildningen ingår även LIA, Lärande i Arbete, som ger studenter möjligheten att tillämpa sina kunskaper genom två praktikperioder på en arbetsplats. Den andra praktikperioden gjorde Vivica på ett företag som nyligen har etablerat sig i Norge. Därigenom fick hon idéen att skriva sitt examensarbete om skillnader i företagskulturer samt hur Account Managers arbetar i Sverige och Norge, som hon fick pris för som Bästa examensarbete.

– Det finns vissa skillnader mellan länderna men ingen som egentligen ska påverka säljstrategin. Någon gång skulle jag vilja jobba utomlands, men för tillfället har jag fullt fokus på att fortsätta utvecklas inom strategisk försäljning i min nuvarande roll och framför allt inom offentlig sektor.

– Jag håller inte med de som säger att säljare inte behöver utbildning och att det bara är att jobba sig uppåt. För mig är utbildningen en värdefull grund att stå på och jag skulle rekommendera alla som vill vidare i säljkarriären att läsa YH-utbildningen Account Manager/B2B-säljare på FEI, säger Vivica Alfvin.

Om FEI:s YH-utbildning Account Manager/B2B-säljare 400 yhp

Account Manager/B2B-säljare är en YH-utbildning som anordnas i samarbete med arbetslivet och på uppdrag av Myndigheten för yrkeshögskolan. Studierna sker på heltid under två år med lektioner cirka två dagar per vecka. I studierna ingår även LIA-praktik, som ger dig möjligheten att tillämpa dina kunskaper på en arbetsplats. Utbildningen genomförs via vårt hybridformat FEIFLEX som ger dig valfriheten att delta både på plats och på distans, med ledande teknik som säkerställer en högkvalitativ studieupplevelse.

Läs mer om utbildningen

Publicerat den 10 december 2021