Från byggbranschen till energisektorn – Joakim på väg mot ny karriär med YH-utbildning på FEI

När Joakim Geberg efter nio år i byggbranschen blev uppsagd under pandemin var det knuffen som behövdes för att göra det han funderat på länge – vidareutbilda sig och byta yrkesbana. Valet föll på FEI och yrkeshögskoleutbildningen Energiingenjör 400 YHP.

– Jag har alltid haft som målsättning att vidareutbilda mig men har varit lite för trygg för att ta steget. Jag fastnade för FEI:s energiingenjörsutbildning, ju mer jag läste om utbildningen desto mer intresserad blev jag. Det är ett så viktigt område som påverkar alla delar av samhället och en bransch där det händer mycket framöver, efterfrågan på kompetens är stor, säger Joakim Geberg.

Joakim Geberg är snickare med nio års yrkeserfarenhet inom nyproduktion och ombyggnad av bostäder och kommersiella fastigheter på Skanska. Nu läser han FEI:s YH-utbildning Energiingenjör. Exempel på yrkesroller för en färdigutbildad energiingenjör är energirådgivare, energispecialist, energistrateg och projektledare inom hållbara system.

– En av anledningarna till att jag valde utbildningen är möjligheten att kunna arbeta inom många olika sektorer och delar av samhället. En annan anledning är den starka kopplingen till arbetslivet. Jag är studentrepresentant i utbildningens ledningsgrupp, tillsammans med representanter från arbetslivet, och märker tydligt hur engagerade de är i utbildningen. Kopplingen märks också hos lärarna – det är personer som är eller har varit yrkesverksamma i branschen och som besitter både teoretisk och praktisk kunskap.

Förutom kurser inom bland annat energieffektiviseringsteknik, miljöcertifiering och hållbarhet innehåller YH-utbildningen två LIA-perioder, Lärande i arbete, där deltagarna får möjlighet att arbeta praktiskt inom yrkesområdet och tillämpa sina nya kunskaper i ett skarpt läge.

– Det är en stor fördel med YH-utbildningar i allmänhet och den här utbildningen i synnerhet. Den teoretiska grunden är viktig men att tidigt komma ut på en arbetsplats och se hur det går till i praktiken är ovärderligt.

Med en bakgrund inom byggbranschen har Joakim en del förkunskaper när det kommer till energieffektivitet, ett område som han siktar på att arbeta inom efter examen.

– Energieffektivisering behövs överallt och min målsättning är att arbeta med något som kan bidra till utvecklingen av ett mer energieffektivt och hållbart samhälle.

Energiingenjör är en YH-utbildning som anordnas i samarbete med arbetslivet och på uppdrag av Myndigheten för yrkeshögskolan. Utbildningen erbjuds i samarbete med lärcenter i Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sollefteå, Sorsele, Vilhelmina och Västervik. Studierna sker på heltid under två år med lektioner cirka två dagar per vecka. I studierna ingår även LIA-praktik, som ger dig möjligheten att tillämpa dina kunskaper på en arbetsplats. Utbildningen genomförs via vårt hybridformat FEIFLEX som ger dig möjligheten att delta både på plats och online, med ledande teknik som säkerställer en högkvalitativ studieupplevelse.

Läs mer om utbildningen

Publicerat den 3 december 2021