Fastighetsmäklare – en dynamisk bransch med juridiken i centrum

Den 1 juli 2021 trädde en ny fastighetsmäklarlag i kraft och just nu förs diskussioner om ett förslag på nya utbildningsföreskrifter som Fastighetsmäklarinspektionen skickade på remiss tidigare i år. Detta är två exempel på fastighetsmäklarbranschens dynamiska och föränderliga karaktär, något som Diego Ortíz del Gaiso ofta tar upp då han gästföreläser på Fastighetsmäklare 120 hp, Högskolan Västs uppdragsutbildning i samarbete med FEI.

– De lagar som reglerar fastighetsmäklares verksamhet och den praxis som bildas är oerhört dynamisk i det att den förändras ständigt. Det kräver mycket av både de yrkesverksamma och av oss ämnesexperter, men det är också komplexiteten som jag uppskattar så mycket med att föreläsa. Jag värnar om branschen och vill såklart att nästa generation fastighetsmäklare ska bli den bästa, säger Diego Ortíz del Gaiso.

Diego Ortíz del Gaiso har en gedigen kunskapsbas och förankring i branschen. Han är för närvarande biträdande förbundsjurist på Mäklarsamfundet och har tidigare arbetat på Fastighetsmäklarinspektionen som ansvarig för den egeninitierade tillsynen och för utbildningsfrågor.

– Fastighetsköp är ofta den största affären en människa gör, vilket innebär att mäklaren har ett stort ansvar. När jag föreläser för människor utan juridisk skolning så är det min målsättning att de ska förstå ansvaret och vad det innebär att agera inom ramen för god mäklarsed. En fastighetsmäklares uppdrag bygger på förtroende, och förtroende får en mäklare genom att agera på ett korrekt sätt.

– Det handlar självklart om att skapa trygghet för köpare och säljare, men även att vara trygg i yrkesrollen. En mäklare måste bibehålla integriteten i alla delar av sitt jobb och ska aldrig agera på ett tvivelaktigt sätt.

Diego Ortíz del Gaiso har undervisat mäklarstudenter vid ett flertal högskolor och universitet under 15 års tid.

– Jag trivs otroligt bra med att undervisa på den här utbildningen. De har lyckats ypperligt med sin plattform och har samlat en mycket kompetent grupp lärare och experter. Sedan är kursdeltagarna alltid ambitiösa och måna om att lära sig, vilket är precis vad man önskar sig.

Läs mer om Högskolan Västs uppdragsutbildning Fastighetsmäklare 120 hp som erbjuds i samarbete med FEI

Publicerat den 12 november 2021