Felrekryteringar kostar alldeles för mycket, för alla!

Man hör ofta att ”medarbetarna är företagets viktigaste resurs”. Det innebär också att rekryteringsprocessen bör få stort fokus. Det menar Anki Stafwerfeldt, grundare till Home of Recruitment. Hon brinner för området då det påverkar oss alla på många olika sätt. Alla söker vi någon gång jobb och många av oss är dessutom på ett eller annat sätt involverade i rekrytering under vårt yrkesliv.

– Att kunna bidra till mer träffsäkra och rättvisa rekryteringar, mindre diskriminering och större mångfald och dessutom bättre kandidatupplevelser – det är fantastiskt, säger Anki Stafwerfeldt.

Att rekrytera rätt handlar enligt Anki om att använda en beprövad metod som grundas i forskning, inte en “god människokännedom”. Struktur, ordning och reda – och att lära sig hantera sin magkänsla. Det kräver utbildning och träning. Felrekrytering kostar alldeles för mycket, för alla! Dessutom är det så att alldeles för mycket av diskrimineringen idag handlar om att man inte har koll på hur man bör göra, eller hur vi människor fungerar i situationer där vi ska bedöma allt från cv:s till intervjusituationer. Därför är det otroligt viktigt att ha kunskaper om vad rekrytering egentligen innebär, oavsett om man äger processen eller inte.

Som i många andra yrken och branscher är en trend inom rekrytering att det kommer allt fler digitala verktyg. En annan trend är att kandidatupplevelse på riktigt (äntligen!) har fått mycket större fokus än tidigare. Fler och fler blir medvetna om hur viktigt det är med en professionell rekryteringsprocess för att inte tappa kandidater – nu och i framtiden.

Anki Stafwerfeldt har jobbat med rekrytering i snart 20 år. Först som ledare och sedan 10 år tillbaka på heltid i rekryteringsvärlden. Hon är en av grundarna till Home of Recruitment, driver sedan 2018 Rekryteringspodden och har tillsammans med kollegan Josefin Malmer skrivit Rekryteringsboken för chefer (Liber, 2018).

Läs om vår kurs Rekrytering/Talent Acquisition där Anki föreläser.

Publicerat den 25 mars 2021