Projektledning är en nyckelkompetens alla bör behärska

Oavsett om du jobbar inom näringslivet eller offentlig sektor behövs idag kunskap om projektledning. Alltmer av verksamheten inom företag och organisationer genomförs som tidsbegränsade projekt av personer i tillfälligt sammansatta arbetsgrupper. För att behålla konkurrenskraften och lyckas genomföra framgångsrika affärer behöver man kunna välja den arbetsmetod som bäst passar det aktuella projektet och den egna organisationens förutsättningar.

Projektledning är ett område som hela tiden utvecklas, traditionella metoder och modeller utmanas idag av nya mer agila arbetssätt. Inom till exempel IT-branschen genomförs så gott som alla projekt agilt medan andra branscher släpar efter och fortfarande arbetar på ett mer traditionellt sätt.

Bo Tonnquist, författare och föreläsare inom projektledning, tror därför att vi i framtiden kommer att se många exempel på projekt där olika metoder kombineras. Det behövs tydlig styrning från ledningen samtidigt som man behöver ge medarbetare möjlighet att vara flexibla. Trots att projekt är en vanlig arbetsmetod som ofta hanterar stora budgetar är kunskapen tyvärr fortfarande låg hos många. Det medför att projekt varken blir lönsamma eller skapar önskad nytta. Av den anledningen är kompetensutveckling inom projektledning också av största vikt.

Bo brinner för att sprida kunskap om projektledning till företag och organisationer.

– Att undervisa på FEI ger mig möjlighet att träffa målmedvetna personer som är mitt i sina karriärer. Det är alltid lika stimulerande att få vara med i deras utveckling genom att lära ut det jag kan inom projektledning och ledarskap.

Bo Tonnquist är författare till flera böcker inom projektledning som används flitigt på universitet, högskolor och andra utbildningsföretag. Han har flera års erfarenhet inom produktutveckling, projektledning och verksamhetsutveckling, både i Sverige och internationellt och har varit en uppskattad kursledare på FEI i många år.

Läs om kursen Certifikat Projektledning

Publicerat den 9 mars 2021