Från YH till dubbla Master-examina och en spännande framtid

Edward Toscano har alltid satt upp höga mål för sig själv, både gällande studier och karriär. Sedan han kom till Sverige 2009 har Edward gjort en imponerande utbildningsresa, från YH-utbildning till kandidatexamen och en Master vid Uppsala universitet.

– Jag ville ha en stabil praktisk grund följt av en avancerad akademisk påbyggnad. Detta för att uppnå en hög kunskapsnivå och utveckla strategiska affärskompetenser. FEI gav mig en helt unik möjlighet att förverkliga planerna.

Nu har jag verktygen för att gå vidare med nästa etapp i livet: att starta eget och fördjupa mig mer inom affärsmentalitet, miljö och kultur i Sverige och Europa, säger Edward.

Edward Toscano flyttade till Sverige från Mexiko 2009 för att leva med sin svenska kärlek. Före det hade han erfarenhet från internationell försäljning och drivit eget företag. Den första tiden i Sverige arbetade han med försäljning och affärsutveckling inom både B2C och B2B, och drev under en tid även eget företag inom försäljning.

Steg 1: YH-utbildning

Med bred arbetslivserfarenhet i bagaget ville Edward utveckla sin kunskapsbas. På internet hittade han FEI och YH-utbildningen Account Manager, en två-årig yrkeshögskoleutbildning som lägger stort fokus på praktiskt lärande. Till skillnad från många andra YH-utbildningar genomförs undervisningen både i klassrum och på distans genom FEI:s hybridkoncept FEIFLEX.

– Att kunna läsa på distans var en stor fördel. En annan var möjligheten att bygga på med universitetsutbildning. Jag började studierna 2014 och var redan då intresserad av att läsa vidare och ta både en kandidat- och masterexamen.

Studierna på FEI gick bra och Edward fick anställning på företaget där han gjorde sin LIA- praktik. Han jobbade med internationell affärsutveckling, försäljning och digital marknadsföring.

Steg 2: Top-up till kandidatexamen

Samtidigt fortsatte Edward sin utbildningsresa genom deltidsstudier till  BA (Hons) International Business Management, en ”top-up” som leder akademisk kandidatexamen. Programmet erbjuds av FEI genom ett unikt samarbete med det brittiska universitet Solent University.

– Flexibiliteten var ett stort plus. Då bodde jag i Sigtuna och att ta sig till och från skolan varje dag hade inneburit minst två timmar i pendling. Med FEIFLEX kunde jag effektivisera dagarna och läsa från varhelst jag befann mig. Flera av kurskamraterna läste till och med från andra delar av världen.

Steg 3: Master i Uppsala

Kandidatexamen blev biljetten till studier på avancerad nivå i Sverige. Edward antogs till Mastersprogrammet i internationellt företagande och ledning på Uppsala universitet. Efter två års studier och högsta betyg på sin Masteruppsatsen, tog han i juni examen vid Uppsala.

Steg 4: MBA

Edwards ambitioner är fortsatt höga.

– Just nu skriver jag en affärsplan och gör klart allt för att starta företaget i raketfart. Jag tänker dessutom fortsätta att studera!

Våren 2021 återvänder han till FEI för att påbörja han sin andra Masterutbildning: The Scandinavian Executive MBA, ett modernt managementprogram för yrkesverksamma.

– I dagens samhälle, med ökad digitalisering och mer distansarbete finns chansen att skapa ett företag som har kraft att växa internationellt. Under pandemin har många företag gått i konkurs på grund av att de inte kunnat konkurrera med mer digitaliserade konkurrenter, de har inte hängt med i marknadens snabbt skiftande trender och kundernas nya beteenden.

– Varför jag ”dubblar”? MBA-utbildningen blir ett utmärkt hands-on komplement till min mer teoretiskt inriktade Master från Uppsala. Den kommer att hjälpa mig som företagsledare att utveckla ett strategiskt perspektiv. Målet är att erbjuda tjänster inom digital affärsutveckling och hjälpa företag att anpassa verksamheten till en digital och internationell affärsmiljö.

– Att jag kan rekommendera FEI säger sig självt, min resa hade inte varit möjligt annars, jag har snart läst tre fulla utbildningar här. Det bästa är utbildningarnas tydliga koppling till näringslivet, lärarna såklart och att leveransen sker med FEIFLEX – en helt suverän utbildningsform, avslutar Edward Toscano.

Publicerat den 12 november 2020