Kocken som blev inköpschef: ”Nu kan jag arbeta med mina intressen”

Han älskade matlagningen men ville fördjupa sig i affärsbiten. Svaret hittade 36-åriga Robert Cedergren i YH-utbildningen Kvalificerad Inköpare på FEI. I dag har den före detta kocken tagit steget från köket till inköpschef på matleverantören Martin & Servera.

– Det jag uppskattade med utbildningen var att föreläsarna var aktiva i yrkeslivet, det gjorde att innehållet var väldigt aktuellt, säger Robert Cedergren.

Mat har alltid har varit en stor del av Roberts vardag. Redan vid 20 års ålder tog han sin första anställning som kock på East i Stockholm. Men det var i samband med flytten till säljaryrket för ICA som intresset för ekonomi började ta fart. Efter flera roller på flera butiker inom koncernen kände han att det var dags att ta nästa steg i karriären.

Lösningen hittade han hos FEI och den två-åriga YH-utbildningen Kvalificerad Inköpare. Med kurser som affärsjuridik, projektledning och ekonomi kände Robert att han hittat rätt.

– Det som lockade med utbildningen var att få lära mig mer om och arbeta med inköpsdelen av affären. Eftersom föreläsarna kom direkt från näringslivet kände jag verkligen att utbildningen var en möjlighet att lära mig yrket i praktiken.

Som förälder till en dotter på 8 år var Robert beroende av flexibilitet. Då utbildningen tog plats både fysiskt i FEI:s lokaler samt online via FEIFLEX kunde han enkelt planera studietiden efter vardagen.

– Det var ytterligare en av många andra saker jag uppskattade med FEI. Ibland var jag på plats och ibland deltog jag på lektionerna hemifrån. Som pappa fungerade det perfekt då jag inte alltid hade möjlighet att vara på plats rent fysiskt.

I samband med praktiken, den så kallade LIA-perioden (Lärande i Arbete), passade Robert på att återvända till livsmedelsbranschen. Hos restaurang- och storköksspecialisten Martin & Servera i Stockholm praktiserade han som strategisk inköpare vilket skulle bli en stor framgång. Efter att ha visat framfötterna beslutade Martin & Servera därför redan efter ett par månader att låta praktiken övergå i anställning.

– Vi diskuterade min situation och kom fram till att det hade fungerat bra. Så det bestämdes att jag skulle vara kvar även efter examen.

Sagt och gjort. Efter en framgångsrik LIA-period anställdes Robert som inköpskoordinator. Kort därefter väntade ytterligare karriärkliv när han tog steget till sortiment- och inköpschef.

Som ansvarig för fisk och skaldjur är det i dag Robert som ser till att företaget har rätt mängd varor i sortimentet och ett konkurrenskraftigt erbjudande inom kategorin. Som nyligen utexaminerad beskriver Robert tiden på FEI som lärorik, intensiv och perfekt som förberedelse för arbetslivet. Skulle han någon gång få frågan om han rekommenderar utbildningen finns inga tveksamheter.

­­– Det skulle jag absolut göra. Det jag lärde mig under de två åren har jag kunnat omsätta direkt i praktiken och har nu nått en plats där jag kan arbeta med mina intressen.

Publicerat den 10 juli 2020