Marlene vill bo kvar i hemorten – karriärväxlar till försäkringsrådgivare på distans

Marlene Thorman, 43 år, kände att hon ville komma vidare i yrkeslivet. Men i en småstad som Habo erbjuds få möjligheter till eftergymnasial utbildning och Marlene ville kunna studera men ändå vara nära sin familj. Det var då hon upptäckte Yrkeshögskolan hos FEI och möjligheten att studera på distans.

– Att flytta från Habo var inte aktuellt, men samtidigt var jag redo för ett nytt jobb. Med FEI finns det möjlighet till utbildning även för mig som bor på landet, säger Marlene.

Marlene bor tillsammans med 12 000 andra invånare i Habo kommun som ligger två mil utanför Jönköping. Där har hon jobbat med kundsupport åt tryckeriföretaget Addbrand. Men på senare år har viljan att vidareutbilda sig vuxit starkare.

– Jag utvecklades inte mer och behövde en nytändning i livet. Vissa kanske undrar varför man börjar studera vid 40-års ålder, men då är det över 20 år av arbetslivet kvar.

– Det är verkligen kanonbra. Jag var lite nervös i början och undrade hur tekniken skulle fungera. Men det är inga problem och jag känner mig verkligen delaktig i lektionerna. Det är bara att knäppa på mikrofonen och ställa en fråga.

För Marlene var det viktigt att kunna bo i Habo tillsammans med familjen. I framtiden hoppas hon kunna jobba som försäkringsförmedlare i Jönköping.

– Många känner nog inte till möjligheten att läsa en YH-utbildning live på distans, samtidigt finns det garanterat många runtom i Sverige som mig, som bor långt från stora universitet. Att utbildning finns tillgängligt för alla är superviktigt, hela Sverige behöver få leva, säger Marlene Thorman.

Fakta: Marlene Thorman

Ålder: 43 år.
Bor: I Habo, strax utanför Jönköping.
Jobbar som: Tjänstledig från Addbrands kundsupport, men jobbar extra parallellt med studierna.
Tidigare arbeten: Butiksbiträde på Statoil och innan dess jobb på restaurang.
Familj: Man och två barn på 17 och 14 år.
Intressen: Träning och resor till framförallt storstäder.

Publicerat den 19 May 2020