Från säker fot till trygg karriär – Simon Stenbergs nya familjeliv efter fotbollen

Simon Stenberg har som fotbollsspelare haft en lång och framgångsrik karriär. Men i höstas meddelade han att fotbollsskorna läggs på hyllan. Nu blir det mer tid för familjen och distansstudierna på FEI:s yrkeshögskola. Målet är att bo kvar i Borlänge och jobba inom försäkringsbranschen.

– Många ser mig mest som fotbollskillen med stort hår, men det är viktigt att ta ett karriärmässigt beslut så man hänger med i livet efter fotbollen, säger Simon Stenberg.

I tio år har Simon spelat fotboll på elitnivå och kommer senast från IK Brage som högerback. Men i höstas meddelade han att det inte blir någon mer proffsfotboll, i stället vill han få mer tid med sambon Isabel och sonen Jordan som är två och ett halvt år.

– Jag vill se alla framsteg min son gör i livet och vill vara en aktiv pappa. Det var ett välgrundat beslut och något jag tänkt igenom en längre tid. Men det kommer kännas märkligt när fotbollen sparkar igång. Att missa umgänget med grabbarna och gnabbet i omklädningsrummet.

Som 33-åring har Simon Stenberg klarat sig utan några allvarliga skador från fotbollslivet. Men att återhämta kroppen började de senaste åren ta allt längre tid och resorna har varit slitsamma. I och med att kontraktet med IK Brage gick ut såg han sig om efter andra möjligheter.

– Elitidrott är inte hälsosamt. Man pressar kroppen till det yttersta. Jag slutar gärna med flaggan i topp och fokuserar på nästa steg i livet, den yrkesmässiga karriären. I dag är det en nödvändighet med högre utbildning och försäkringsbranschen har funnits i bakhuvudet en längre tid. Jag googlade YH-utbildningar och hittade en utbildning till försäkringsrådgivare hos FEI, säger Simon Stenberg.

– Det känns som ett varierat jobb. En av mina styrkor är kommunikationsförmåga och jag är ganska bra på att läsa av människor. Det tror jag passar bra, säger han.

– Jag kände att jag ville spela klart under mitt kontrakt. FEI har haft väldigt bra förutsättningar under hösten när match och lektioner har krockat ibland. Om man missar en föreläsning kan man se den i efterhand vilket är en väldigt bra lösning.

Just att få studera på distans är fortfarande viktigt för Simon Stenberg. Det innebär att han kan bo kvar i hemstaden och spendera mer tid med familjen. Men IK Brage har han inte lämnat helt och hållet då han lovat hjälpa till med scoutingverksamheten.

I framtiden vill han bo kvar i Borlänge och jobba inom försäkringsbranschen.

– Många av mina vänner har flyttat till andra städer för att arbeta, men nu börjar de komma tillbaka vilket gör det extra roligt att också vara kvar här. Planen just nu är absolut att stanna kvar i Borlänge, men man ska väl aldrig säga aldrig, säger Simon Stenberg.

Publicerat den 12 May 2020