“Jag tror att miljö och hållbarhet kommer bli allt mer viktigt”

Anton Lindström, Jessica Björkqvist och Adam Frostelind har de senaste åren studerat Fastighetsmäklare 120 hp på FEI. Samtidigt har de också jobbat på mäklarbyråer. Men hur ser de på framtiden i branschen?

Hur har arbetet på mäklarbyrån varit?

Jessica: Det har varit kul att se att det inte är en viss typ av person som är mäklare. Det är väldigt blandat. Jag vet heller aldrig vem jag kommer möta när jag åker ut.

Anton: För vissa märker man att det är vardagsmat att göra en bostadsaffär. För andra är det jättestort eller läskigt och allt där emellan. Det är spännande att vara i den rollen att man får vägleda andra.

Adam: Extremt lärorikt. Jag får vara en del av en väldigt stor affär, kanske den största som en person någonsin gör i livet. Det är inte bara siffror utan väldigt mycket känslor man får lära sig.

Hur ser ni på mäklarens status?

Jessica: Ju mer jag läst på och träffat kollegor har jag förstått att det finns många olika typer som blir mäklare. Det handlar om att skapa förtroende och trygghet. Jag sökte mig inte till yrket för att bli stormrik, men jag gillar att möjligheterna finns att man kan påverka sin egen inkomst.

Anton: Det känns som att mäklaryrket fick ett uppsving i samband med att Fredrik Eklund blev känd. Då var det många som kunde tänka sig att bli det utan att faktiskt veta vad yrket innebär. Själva bilden av en mäklare tror jag fortfarande är lite av ett högstatusjobb. Men jag hör olika saker från olika människor. Vissa har låg tillit till mäklare och andra känner att de får bra information.

Adam: Tyvärr finns det en ganska dålig bild av en mäklare, kanske är det den bild som målas upp på tv. Du kommer in, skriver på några papper, ringer några samtal, förmedlar en bostad och sedan tjänar du multum med pengar. Många blir förvånade över att det ligger så mycket arbete bakom.

Vad tror ni krävs för att man ska bli framgångsrik?

Jessica: Det finns en uppfattning om att man ska vara tillgänglig dygnet runt. Men för att hålla i längden behöver jag sätta gränser. Sedan tror jag att man hela tiden behöver hålla sig uppdaterad och lära sig nytt, för branschen förändras ständigt. Dessutom att aldrig lova något man inte kan hålla. Det är bättre att hela tiden vara realistisk så att kunden är nöjd från start till slut.

Anton: Vissa förstår kanske inte att det är många timmar som ligger bakom det vi gör. Om jag haft en visning ska jag stämma av med alla som varit där. Det kräver att jag gör arbetet korrekt och ansvarsfullt. Utöver det krävs det nog att jag har lite is i magen. Jag kommer träffa människor som är lite stressade eller tycker att det är jobbigt.

Ser ni några trender i branschen?

Jessica: Jag tror att miljö och hållbarhet kommer bli allt mer viktigt. Man kan minska skyltningen inför visning, cykla och skicka pdf-filer istället för broschyrer. Små saker vi mäklare kan tänka på för miljöns skull. Men även det större perspektivet med byggande. Jag själv tycker att det är viktigt och vi är i en stor bransch som kan göra skillnad.

Anton: Jag tror många fler väljer en längre process när man ska sälja sin bostad, en helt ny typ av förmedling. Säg att du hittar en köpare under hösten, som inte ska flytta förrän till våren. Då har du ett helt annat förhandlingsläge. Du måste inte sälja just nu. Det innebär att man jobbar mer långsiktigt och inte behöver sälja till ett underpris.

Adam: Jag tror att det kommer vara mycket 3D-visningar på nätet framöver. Man ska kunna gå runt i en fastighet utan att vara där. Om det är något som folk inte har nu för tiden är det tid, kan man spara på det är det en bra grej.

Adam Frostelind
Ålder: 21 år.
Har under studierna jobbat: på Bjurfors i Göteborg.

Jessica Björkqvist
Ålder: 32 år.
Har under studierna jobbat: som mäklarassistent på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Borås.

Anton Lindström
Ålder: 26 år.
Har under studierna jobbat: som trainee på Bjurfors i Göteborg.

Publicerat den 20 december 2019