”Högre chefer bör ha en utbildning inom ekonomi”

Kommunikations- och marknadschefen Cina Gerdin har många års arbetslivserfarenhet och utbildningar i ryggen. Men för att utvecklas i sin roll har hon nu tagit steget och läst utbildningen Allmän företagsekonomisk kurs på FEI. Något som redan lett till utökat ansvar.

– Jag har fått en helt annan grundförståelse. Ekonomiutbildningen har hjälpt mig att se de större sammanhangen som har stor inverkan på samhället och i förlängningen också på företag, säger Cina Gerdin.

Cina är idag chef för kommunikation och marknad på bostadsföretaget AB Botkyrkabyggen. Med en bakgrund som journalist och chef har hon också läst flera fristående universitetskurser i juridik, bland annat förvaltningsrätt med offentlighet och sekretess.

Men en viktig kunskap har saknats, nämligen utbildning i ekonomi. Därför har nu Cina läst Allmän företagsekonomisk kurs på deltid på FEI under ett år. En utbildning som arbetsgivaren står för.

– Jag tycker chefer på ledningsgruppsnivå borde gå en utbildning i ekonomi oavsett yrkesområde och ansvar inom företaget. Det krävs kunskap i allt från aktiebolagslagen och styrelsens ansvar till budgetering, säger hon.

Till vardags har hon ansvar för all intern och extern kommunikation, företagets varumärke och marknadsarbetet med analys och strategier. Något hon jobbat med i snart åtta år. Sedan ett halvår tillbaka är också avdelningen ”Kund” med hela uthyrningen och tillvalsförsäljningen inom hennes ansvarsområde.

– Under det år som utbildningen genomförts har jag fått utökat ansvar. Jag är övertygad om att jag är till större nytta för företaget efter utbildningen, säger Cina.

– Vår vd önskade att jag skulle gå en utbildning som funkade parallellt med arbetet. Det har funkat bra med FEI. Både att det är en utbildning under nästan ett år, vilket gör det lättare att tillgodogöra sig materialet, men också att det finns en stor flexibilitet. Jag kan vara uppkopplad vid datorn på jobbet om tiden inte medger att åka till kurslokalen.

Med FEI:s unika koncept FEIFLEX kan studenten välja att ta del av kursinnehållet hemma, på plats, på kontoret eller på resan. Det betyder att lektionerna genomförs i dynamiska klassrum samtidigt som de sänds i realtid.

– Jag använde FEIFLEX och tyckte att det funkade bra de gånger jag inte hade möjlighet att åka till kurslokalen. Då använde jag FEIFLEX framför datorn på jobbet och följde med i realtid. Om jag var uppbokad på annat med jobbet satt jag hemma och kollade i efterhand, det gick oftast lika bra, mycket tack vare bra lärare. Egentligen funkar det lika bra att koppla upp sig som att sitta på plats i lokalen, jag tror det är en vanesak.

Cina har tidigare läst flera universitetskurser på distans. Men där ingick inte lektionstillfällen med en lärare i realtid. Något som gör det möjligt att ställa frågor. Där menar Cina att FEIFLEX är bättre. Dessutom funkar det bra tillsammans med kompendier, läroböcker och självstudier.

– Jag är mycket nöjd med utbildningen. Jag är tacksam att vår vd skickade mig och glad att jag ägnade så mycket av min tid till att förstå ekonomiska resonemang. Det har utvecklat mig som människa. Jag tycker alla som får möjligheten att läsa så här ska ta chansen.

Cina Gerdin

Ålder: 55 år.

Jobbar som: chef för Kommunikation och marknad och sitter i företagsledningen på AB Botkyrkabyggen, ett allmännyttigt bostadsföretag med ungefär 10 700 lägenheter.

Tidigare utbildning: universitetsexamen från Journalisthögskolan, samt Global Electronic journalism från Stockholms universitet. Har dessutom läst flera fristående universitetskurser inom juridik.

Tidigare arbete: chef i 20 års tid. Bland annat som nyhetschef på Aftonbladet och Sveriges Television, samt som kommunikationschef.

Publicerat den 25 november 2019