Snart är jag färdig mäklare, det känns riktigt skönt att säga

Ett kort sommaruppehåll närmar sig, men först ska de sista tentamina skrivas. Hur går tankarna hos våra mäklarstuderande när det gäller framtid och karriär? Vi frågade dem!

Om mindre än ett halvår är ni färdiga mäklare. Börjar det kännas att det snart är på allvar?

Jessica: Just nu är jag fullt fokuserad på att klara tentamina före sommaren, men till hösten när jag börjar min praktik kommer det att kännas mer på riktigt!
Adam: Ja absolut. Man kan se månaderna flyga förbi, det känns som vi nyss började studera. Känslan är otrolig, att man snart ska få hjälpa till att förmedla någons hem, det är lite galet.
Anton: Det känns som att det verkligen är seriöst nu. Nästa praktikperiod ska planeras och det är bara ett fåtal kurser kvar i höst! Snart är jag färdig mäklare, det känns riktigt skönt att säga.

Vilka drömmar har ni om framtiden och jobb?

Jessica: Första framtidsmålet är såklart att klara utbildningen, efter det ser jag fram emot att jobba som fastighetsmäklare på Länsförsäkringar i Borås. Där drömmer jag om ett givande och roligt yrke där jag kan använda mina kunskaper och egenskaper till att verkligen hjälpa kunderna och skapa många fina och långsiktiga relationer.
Adam: Jag vill tävla med de absolut duktigaste mäklarna som finns där ute och visa vad jag går för. Framtiden är alltid för långt fram, istället försöker jag fokusera på nuet för att göra det bästa jag kan i alla situationer.
Anton: Jag har drömmar om att jobba med bostadsrätter på Bjurfors när jag blir klar. Framtiden känns underbar.

Hur tror ni att ni kommer att se tillbaka på den här studietiden?

Jessica: Som en intensiv period i livet med jobb, plugg och pusslet att få ihop allt, samtidigt den goda känslan när man fått veta att man klarat en tentamen! Men också fullt med nya kunskaper, nya vänner och stolthet över att jag klarat det!
Adam: Minnet från utbildningens första tentamen som kom tillbaka godkänd kan vara ett av de absolut bästa. Sedan misstänker jag att den sista tentamen kommer att vara förlösande, men också en startklocka, för mitt framtida arbete som mäklare.
Anton: Ser jag tillbaka på lektionstillfällena och pluggsessionerna är det underbart, men jag skulle inte säga att det varit en enkel resa. Det krävs ganska mycket för att kunna arbeta heltid och studera samtidigt.

Är det något som ni redan nu kan säga att ni lärt er som ni tror kommer ha en avgörande inverkan när ni kommer att arbeta som mäklare?

Jessica: Det är många delar som fastighetsrätt, byggnadsteknik och regler om vad man får och inte får göra. Jag tar även med mig mycket från kommunikation, etik och dialogkonst. Hur man ska tänka i mötet med andra människor tycker jag är väldigt viktigt.
Adam: Allt vi har lärt oss kommer vara avgörande för hur vi arbetar. Jag tror att det är just det man ska tänka på. Att man inte enbart kan ta med sig en enstaka lärdom från skolan utan ska kunna vara mångsidig och ha en bred kunskap om allt.
Anton: Noggrannheten i arbetet. Du har ett stort ansvar som mäklare då allt ska ske korrekt. Nästan allt vi lärt oss har haft en inverkan på hur jag kommer att arbeta i framtiden och något jag kommer att ha användning för.

På vilket sätt tror ni att livet kommer att se annorlunda ut när ni är färdiga mäklare?

Jessica: Praktiken kommer att ge inblick i hur det fungerar i verkligheten, det ser jag mycket fram emot. Livet som mäklare blir en spännande livsomställning som kräver mycket ansvar, men också ger stor möjlighet till utveckling.
Adam: Mer struktur, mer ansvarstagande och en bättre förståelse av yrket i praktiken. Jag kommer vara beredd på utmaningar och har satt ribban högt för vad som komma skall.
Anton: Arbetsuppgifterna, och tiderna vi arbetar på, kommer såklart att variera mot nu. Sedan kommer också tiden för privatliv, tid med flickvännen och träningen, att ändras, vilket är okej. Jag älskar flexibiliteten i mäklaryrket och ser fram emot den.

Snart sommar, vad är målbilden just nu när ni sitter och pluggar inför de sista tentamina?

Jessica: Jag blickar framåt mot slutmålet, att kunna jobba som mäklare, för att motivera mig och fortsätta göra mitt bästa.
Adam: Målet är att ta sig igenom utbildningens svåraste pluggperiod utan bekymmer och sedan kunna gå på lite ledighet från studierna. Det är viktigt att hela tiden se hur du lyckas med en bedrift och jag ser mig själv om ett par månader, mycket närmare yrket som mäklare.
Anton: Att sätta både juridiktentamen och beskattningsrätten som är på gång. Nu ligger jag i fas och vill kliva in i sommaren med samma härliga känsla.

Hur ska ni fira när sista tentamen är avklarad?

Jessica: Det blir tre veckors semester som firas vid kusten, hemma och i Italien. Jag ska ladda inför en spännande höst!
Adam: Tanken är att lämna staden för att ge huvudet lite frid. Kanske blir det en resa utomlands eller avslappning på andra sidan Sverige, only time will tell.
Anton: På restaurang med en bit mat och en kall öl.

Publicerat den 8 July 2019