Vår mäklarresa – Reflektioner, lärdomar och framsteg

Ett hockeyfreak, en ryttare och en före detta innebandynörd. Tre personligheter från skilda delar av Sverige och med olika bakgrunder, men vad för dem samman?

Anton Lindström, 24, Jessica Björkqvist, 31, och Adam Frostelind, 20, läser FEIs Fastighetsmäklarutbildning 120 hp. Under 22 månader kombinerar de studier med jobb, fritid, sportintresse och vänner och tar ett nytt kliv i livet, till färdiga mäklare. Här är femte delen i deras resa.

Åtta månader har gått sedan de tre deltagarna steg in i FEIs lokaler på Lindholmen i Göteborg för att påbörja resan till utbildade fastighetsmäklare. Kunskaperna de inhämtat under månaderna sedan starten har de redan användning av på både jobbet och i vardagen. Just nu läser Adam, Anton och Jessica för fullt inför tentan i Byggnadsteknik 7,5 hp.

 

Jessica Björkqvist: ”Byggnadsteknik är den roligaste kursen hittills”

Hur går det på byggnadsteknikkursen?

– Det känns bra. Vi har precis fått första hemuppgiften och den 26 oktober är det dags för tenta. Detta är den roligaste kursen hittills!

Berätta vad du lärt dig.

– Bland annat om vilka utrymmen som får tas med som boarea, på vilka sätt fukt kan transporteras i byggnaden, hur man ska bygga för att undvika fuktskador och vad resultatet kan bli av att byta till tätare fönster i ett äldre hus.

Varför tycker du kursen är viktig?

– Det finns många anledningar, en är att jag som mäklare kan upptäcka om ett hus är en riskkonstruktion och på så sätt kunna upplysa och ge säljare och köpare råd om det. Det känns verkligen som att jag kommer ha stor användning av kunskaperna från denna kursen i mitt framtida jobb som mäklare.

Känner du att du får användning av dina nya kunskaper på jobbet?

– Jag har inte börjat på mäklarbyrån än, utan är kvar på mitt jobb som löneadministratör/ekonomiassistent. Där har jag haft stor nytta av både juridiken och redovisningen som vi läst.

 

Anton Lindström: ”Vi går igenom mycket på varje föreläsning”

Hur går det på byggnadsteknikkursen?

– Den är väldigt intressant, trots att jag känner igen mycket från när jag läste byggteknik i Kanada. Vi täcker mycket på varje föreläsning, jag tror inte att tentan ska bli några problem!

Varför är kursen viktig tycker du?

– Mäklare bör ha kunskap om vad för objekt de förmedlar, så att säljare och köpare känner förtroende och trygghet.

Vilken kurs har varit roligast hittills?

– Jöken, juridisk översiktskurs, var roligast. Det var nästan lite synd att den pågick över sommaren, det hade varit jättekul att läsa den nu, när vädret inte är lika fint.

Känner du att du får användning av dina nya kunskaper på jobbet?

– Än så länge har jag klarat mig bra och inte haft stort behov av lärdomarna, men jag kan se hur kunskaperna från Jöken kommer att komma till användning i många framtida situationer!

 

Adam Frostelind: ”Det är kul att varje dag få testa sina nya kunskaper”

Hur går det på byggnadsteknikkursen?

– Jättebra. Det är en kurs jag inte trodde skulle vara lika underhållande som den faktiskt är.

Vad lär du dig?

– Just det som kursen heter, byggteknik. Det känns bra att kunna kolla på ett hus och inte bara se utsidan utan förstå insidan också. Detta är en kurs som de flesta människor behöver gå, det är allmänbildning på hög nivå.

Vilken kurs har varit roligast hittills?

– Jag får nog säga den första, Fastighetsförmedling Introduktion. Då fick vi ett smakprov på allt man kommer mötas av i framtiden som mäklare.

Hur går det på jobbet?

– Det går grymt, det är kul att varje dag få testa de nya kunskaperna i mötet med kunder. Det känns också som att jag blivit lite mer allmänbildad sedan jag började, man får användning av nästan allt man lär sig och jag ser fram emot att läsa mer!

 

Om utbildningen

Fastighetsmäklare 120 hp är en uppdragsutbildning som ges av FEI i samarbete med Högskolan Väst. Den vänder sig till mäklarföretag som vill utveckla sina medarbetare.

 

Publicerat den 26 oktober 2018